Poklady pozdĺž Dunaja

452
Dunaj
Donauschlinge, snáď najfotogenickejšia prírodná scenéria Horného Rakúska

Čo vám prvé zíde na myseľ, keď sa povie Horné Rakúsko? Mne rozhodne Dunaj, ktorý tu vytvára úchvatné a nenapodobiteľné prírodné scenérie, ale aj pozoruhodné kláštory a historické hrady, hrádky i tajomné ruiny ukryté vysoko v horách. A v neposlednom rade množstvo kulinárskych pôžitkov…

Horné Rakúsko je totiž veľmi rozmanité. Na malom priestore tejto spolkovej krajiny nájdete všeličo: vysočinu Granithochland regiónu Mühlviertel bohatú na výhľady, pulzujúce kultúrne centrum Linz, región Salzkammergut, preslávený vrchmi a 76-timi jazerami či horský svet Pyhrn-Priel…

Dominantou však nepochybne zostane druhý najväčší veľtok Európy, ktorý pretína Horné Rakúsko v dĺžke až približne 180 kilometrov. Dunaj v tomto kraji je nesmierne fotogenický. Nad obcou Haibach sme mali možnosť napríklad obdivovať najmalebnejší výhľad, ktorý určite neujde žiadnemu objektívu fotoaparátu. Povestná schlögenská Donauschlinge (Dunajská slučka), jeden z mnohých meandrov, ktoré vytvára Dunaj na svojej dlhej ceste na východ, je priam predurčená na romantické selfie vo dvojici… Túto symbiózu sily a krásy prírody nenadarmo vyhlásili v roku 2008 za prírodný zázrak Horného Rakúska a po celý rok púta tisícky návštevníkov.

Hurá na bicykle!

Údolie Dunaja v Hornom Rakúsku je po svojej celej dĺžke od Passau do Grein prepletené sieťou turistických chodníkov Donausteig, ktorá je dlhá 450 km. Najviac z tejto krajiny však uvidíte zo sedla bicykla, vlastne najlepšie – elektrobicykla! Aj naša skupinka spoznávajúca Horné Rakúsko mala takúto možnosť. E-biky vám tu zapožičajú na mnohých miestach a po ceste nájdete i dobíjacie stanice, kde si ich môžete bezplatne dobiť. My sme si ich vypožičali v Engelhartszelli a odtiaľ sme sa vydali popri Dunaji príjemným rovinatým terénom už do spomínaného Schlögenu.

Dunaj 3
Rokokový kostol kláštora v Engelszelli

Ešte predtým sme nevynechali návštevu kláštora Engelszell, ktorý je jediným trapistickým kláštorom v Rakúsku. Trapistov ľudovo nazývajú aj „mlčiaci mnísi“, pretože časť dňa okrem práce a modlitieb trávia v tichom rozjímaní. Kláštor založili v roku 1293 a má za sebou nesmierne bohatú históriu. Kláštorný kostol, impozantná stavba v štýle rokoka s vysokou vežou, zaujme návštevníkov svojím zvláštnym interiérom, kde na strope nájdete popri klasických barokových výjavoch aj modernú maľbu Fritza Fröhlicha z 2. polovice minulého storočia. Prečo? Vysvetlenie je jednoduché: strop kostolnej lode bol poškodený a bolo ho treba opraviť… Súčasným magnetom pre návštevníkov je aj výrobňa likérov, ktorá sa pýši výberom 16-tich druhov a pivovar, kde varia tri druhy piva.

Dunaj 4
V hornorakúskom údolí Donautal vedie cyklotrasa nádhernou prírodou.

Na člne aj proti prúdu

Príjemným spestrením výletu bola plavba po dunajských meandroch, ktorú môžete zažiť, ak si prenajmete drevený motorový čln u posledného staviteľa drevených riečnych člnov vo Freizelli. Rodina Wittiovcov tu ručne vyrába člny už od roku 1739.

Najviac z tejto krajiny však uvidíte zo sedla bicykla, vlastne najlepšie – elektrobicykla!

Precízna práca na člne si neraz vyžaduje stovky hodín. Súčasný majiteľ Anton Witti reprezentuje už ôsmu generáciu staviteľov. Zakúpiť je možné rôzne typy plavidiel, ale ak nie ste až takým vášnivým vodákom, môžete si čln jednoducho len prenajať.

Zaujímavú návštevu sme museli ukončiť, aby sme sa poslednou kompou, ktorá odchádzala o 17. hodine, dostali znovu do Schlögenu. Z Dunajskej terasy štvorhviezdičkového hotela s príznačným názvom Donauschlinge sme si nemohli nechať ujsť nezabudnuteľný západ slnka…

Mušt, cider alebo cuvée?

Mušt
Mušt je typickým nápojom Horného Rakúska.

Ďalšou zastávkou bol Obermühl, kam sme sa prepravili znovu na bicykloch a kompou. Pán Erich Aumüller nás zaviedol do príjemného prostredia svojej výrobne ovocných muštov. Mušt možno nazvať aj akýmsi „národným nápojom“ Horného Rakúska. No Erich Aumüller patrí k producentom, ktorí povýšili tradičný jednoduchý nápoj na uhasenie smädu roľníkov pri poľných prácach na špičkový nápoj ovenčený mnohými oceneniami. Bez nadsadenia ho možno nazvať aj „muštovým someliérom“. Dnes vyrába cidery, jednodruhové mušty, ale aj obľúbené cuvée. Nekompromisnou kvalitou vynikajú predovšetkým jeho hruškové mušty, o čom sme sa mali možnosť aj sami presvedčiť…

V tajuplnom regióne Mühlviertel

V informačnej kancelárii dovolenkového regiónu Böhmerwald (alebo po našom Šumava) v Aigen-Schlägli sme sa dozvedeli, že tento kraj je tak trochu mystický a opradený rôznymi legendami. Vraj sa tu nachádza až vyše 50 miest, kde sa sústreďuje veľká sila a energia, ktorú môžete do seba nasať. Miestam tajuplných síl zodpovedajú aj zázračné názvy, ako napríklad Diablova misa či Medvedia skala… My sme však tieto miesta radšej nevyhľadali, ale vybrali sme sa na e-bikoch trošku kopcovitejším terénom z Aigen-Schläglu až k českým hraniciam. Cesta viedla v príjemnom lese popri obnovenom Schwarzenberskom kanáli z roku 1839, kde sa kedysi splavovalo drevo z odľahlých lesných oblastí na nemecko-rakúskej hranici až k Dunaju.

Keď sa povie pivný someliér…

Skvostom regiónu Mühlviertel je kláštor premonštrátov v Schlägli, ktorý budúci rok oslávi 800-ročné jubileum. Tento kláštor má 400-ročnú tradíciu varenia piva, čomu zodpovedajú nevšedné druhy piva, ktoré tu dnes varia. Navyše návštevníkov čaká v pivnom pavilóne originálne multimediálne predstavenie o jednom z najstarších nápojov sveta, ktoré ovládne všetky vaše zmysly.

Pili ste už pivo s polievkou z hlávkového šalátu? Môžem len potvrdiť, že je to naozaj kulinárska delikatesa.

Originálnym zakončením dňa však bola návšteva reštaurácie Biergasthaus Schiffner v Aigen-Schlägli u majstra sveta v pivnom someliérstve z roku 2009 Karla Schiffnera. Môžete sa tu zoznámiť s vyše 150-timi špeciálnymi pivami z celého sveta, z ktorých sa dá vybrať to pravé k vami zvolenému jedlu. Vyskúšajte však Schiffnerovo pivné kulinárium zahŕňajúce päťchodové degustačné menu, ktoré je k dispozícii už aj pre 2 osoby. Ku každému chodu majiteľ podáva v špeciálnom pohári špeciálne pivo z daného regiónu, ktoré sa snúbi s podávaným pokrmom a stručným výkladom vás vovedie do tajov párovania jedla s pivom. Pili ste už pivo s polievkou z hlávkového šalátu? Môžem len potvrdiť, že je to naozaj kulinárska delikatesa. Čerešničkou na torte však bolo pivo viažuce sa k záverečnému dezertu. Išlo o Schlägl Doppelbock z tamojšieho kláštorného pivovaru. Jeho chuť pivný majster zvýraznil tým, že do každého pohára vsunul rozžeravenú kovovú tyčinku… Pivo s obsahom medu tak získalo úžasnú sladkastú chuť, ktorá príjemne pošteklila naše chuťové poháriky a vynikajúco korešpondovala s ponúkaným dezertom.

Dovolenka v Hornom Rakúsku má skutočne mnoho podôb – nájdete tu nielen krásnu prírodu, aktívny oddych, kultúrne zážitky, ale aj kulinárske potešenie…

Dunaj 2
Vysoko v horách sa ukrývajú malé hrady a ruiny.

Trochu geografie…

Horné Rakúsko (Oberösterreich) je štvrtou najväčšou spolkovou krajinou Rakúska. Pohorím Böhmerwald (Šumava) na severe susedí s Českom a na juhu siaha až po 2 995 metrov vysoký vrch Dachstein. Na západe vytvára rieka Inn prirodzenú hranicu s Nemeckom.

Náš tip:

Mesto Haslach an der Mühl bolo dlhý čas centrom miestneho ľanového tkáčstva. Táto kultúrna tradícia sa tu rozvíja dodnes a Textilné centrum s múzeom tkáčstva sa od roku 2016 nachádza v Medzinárodnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Text: Marianna Sadloňová, foto: Pavol Urbánek, Oberösterreich Tourismus GmbH/Hermann Erber