Na Zimnom festivale jedál opäť čakajú vyberané dobroty

120
Zimný festival jedál
Zimný festival jedál

Slovensko vie prekvapiť svojimi chuťami v každom ročnom období. Zima je však časom, kedy si ich môžeme naplno užiť nielen na zabíjačkách, ale aj slávnostnejšie – počas Zimného festivalu jedla. Už šiestykrát.

Slávnostné otvorenie šiesteho ročníka Zimného festivalu jedál (ZFJ) bolo tohto roku v jednej z najoceňovanejších slovenských reštaurácií – bratislavskom Fou Zoo. Ako zdôraznil riaditeľ festivalu a vydavateľ gastronomického sprievodcu Gurman na Slovensku Rado Nackin: „Festival je príležitosťou pre milovníkov dobrého jedla navštíviť prestížne slovenské reštaurácie a za rozumnú cenu sa nielen kvalitne najesť, ale ochutnať umenie, tvorbu a fantáziu najlepších slovenských kuchárov.“

A naozaj: na zozname festivalových reštaurácií nechýbajú také „vychytávky“, ako je Afrodita Chateau v Čereňanoch, Villa Rosa v Dunajskej Strede či spomínané Fou Zoo v Bratislave. Všetky sa môžu hrdiť ocenením Zlaté vidličky a tamojší kuchári patria medzi slovenskú gastronomickú špičku. Stoly pre záujemcov o zaujímavé jedlá budú prestierať od 15. januára do 25. februára 2018, a to tak na obed, ako aj večer.

Zimný festival jedál
Zimný festival jedál

Pochutnáte si na najmenej troch jedlách

Pre gurmánov si tohto toku prichystalo v rámci ZFJ svoje výnimočné menu takmer 40 reštaurácií vo všetkých krajoch Slovenska. Už tradične má najväčšie zastúpenie Bratislavský kraj so štrnástimi reštauráciami, v Košickom je ich sedem, Trnavskom šesť, Žilinskom štyri, Trenčianskom tri, v Banskobystrickom a Nitrianskom po dve. Väčšina reštaurácií sa do ZFJ zapája pravidelne od začiatku existencie tohto gastronomického podujatia, avšak aj na tohtoročnom zozname nájdeme viacero nováčikov.

Festivalové menu všade pozostáva z troch jedál (niekde vás prekvapia aj niečím navyše), napasovaných miestnymi kuchármi na tieto vopred určené témy:

  • Naše ikonické jedlo
  • Chute regiónov
  • Kuchárova voľba
Zimný festival jedál
Zimný festival jedál

Na zozname aj vidličkové reštaurácie

Aká je konkrétna ponuka tej-ktorej reštaurácie sa dá nájsť na oficiálnej webstránke: www.zimnyfestivaljedla.sk. Vyberať si je naozaj z čoho – od jedál zo sladkovodných rýb po atraktívne upravené mäso zo zvierat z domáceho chovu. Len pre inšpiráciu: ochutnať možno napríklad ako chutia špagety so šafranovým creme fraiche, mušľa Svätého Jakuba zaúdená čerešňovým drevom, pyré z wakame rias, tapenáda, flank steak pripravovaný v Josper grile, amuse bouche, ibérico, miso polievka, daniel na brusniciach, ravioli s údeným úhorom, teľací chrbát upravený metódou sous vide na smržovej omáčke, pečený hovädzí chvost s cibuľovou krústou, hokaido knedličky so sezamom, kuracia huspenina, pstruh marinovaný v čerstvej jablkovej šťave, ale aj množstvo iných gurmánskych lákadiel.

Tohtoročnou novinkou Zimného festivalu jedla sú „Champagne POMMERY víkendy“, kedy budú vybrané reštaurácie podávať k menu navyše dva poháre šumivého vína. Zaujímavý je aj sprievodný program festivalu. Jeho súčasťou bude Gastronomický ples na Donovaloch či špeciálny kurz varenia s dvojnásobným kuchárom roka Igorom Čehym.

Zimný festival jedál
Zimný festival jedál

Nasadnite na Gurmán busy

Je tu však aj ponuka vybrať sa za dobrým jedlom Gurmán busmi. To umožní milovníkom dobrého jedla v jeden deň ochutnať jedlá vo viacerých reštauráciách a navštíviť aj vinárstva. Je to zároveň možnosť zoznámiť sa osobne nielen s tvorcami rôznych dobrôt, ale aj ľuďmi, ktorí majú podobného koníčka, teda gurmánstvo. Degustácie, ako aj poukážky na Gurman busy či darčekové poukážky sa dajú kúpiť cez www.zimnyfestivaljedla.sk.

Text: Jana Janků, foto: Agentúra Advantage