Slovensko vie prekvapiť svojimi chuťami v každom ročnom období. Zima je však časom, kedy si ich môžeme naplno užiť nielen na zabíjačkách, ale aj slávnostnejšie – počas Zimného festivalu jedla. Už šiestykrát.
Slávnostné otvorenie šiesteho ročníka Zimného festivalu jedál (ZFJ) bolo tohto roku v jednej z najoceňovanejších slovenských reštaurácií – bratislavskom Fou Zoo. Ako zdôraznil riaditeľ festivalu a vydavateľ gastronomického sprievodcu Gurman na Slovensku Rado Nackin: „Festival je príležitosťou pre milovníkov dobrého jedla navštíviť prestížne slovenské reštaurácie a za rozumnú cenu sa nielen kvalitne najesť, ale ochutnať umenie, tvorbu a fantáziu najlepších slovenských kuchárov.“
A naozaj: na zozname festivalových reštaurácií nechýbajú také „vychytávky“, ako je Afrodita Chateau v Čereňanoch, Villa Rosa v Dunajskej Strede či spomínané Fou Zoo v Bratislave. Všetky sa môžu hrdiť ocenením Zlaté vidličky a tamojší kuchári patria medzi slovenskú gastronomickú špičku. Stoly pre záujemcov o zaujímavé jedlá budú prestierať od 15. januára do 25. februára 2018, a to tak na obed, ako aj večer.

Pochutnáte si na najmenej troch jedlách
Pre gurmánov si tohto toku prichystalo v rámci ZFJ svoje výnimočné menu takmer 40 reštaurácií vo všetkých krajoch Slovenska. Už tradične má najväčšie zastúpenie Bratislavský kraj so štrnástimi reštauráciami, v Košickom je ich sedem, Trnavskom šesť, Žilinskom štyri, Trenčianskom tri, v Banskobystrickom a Nitrianskom po dve. Väčšina reštaurácií sa do ZFJ zapája pravidelne od začiatku existencie tohto gastronomického podujatia, avšak aj na tohtoročnom zozname nájdeme viacero nováčikov.
Festivalové menu všade pozostáva z troch jedál (niekde vás prekvapia aj niečím navyše), napasovaných miestnymi kuchármi na tieto vopred určené témy:
- Naše ikonické jedlo
- Chute regiónov
- Kuchárova voľba

Na zozname aj vidličkové reštaurácie
Aká je konkrétna ponuka tej-ktorej reštaurácie sa dá nájsť na oficiálnej webstránke: www.zimnyfestivaljedla.sk. Vyberať si je naozaj z čoho – od jedál zo sladkovodných rýb po atraktívne upravené mäso zo zvierat z domáceho chovu. Len pre inšpiráciu: ochutnať možno napríklad ako chutia špagety so šafranovým creme fraiche, mušľa Svätého Jakuba zaúdená čerešňovým drevom, pyré z wakame rias, tapenáda, flank steak pripravovaný v Josper grile, amuse bouche, ibérico, miso polievka, daniel na brusniciach, ravioli s údeným úhorom, teľací chrbát upravený metódou sous vide na smržovej omáčke, pečený hovädzí chvost s cibuľovou krústou, hokaido knedličky so sezamom, kuracia huspenina, pstruh marinovaný v čerstvej jablkovej šťave, ale aj množstvo iných gurmánskych lákadiel.
Tohtoročnou novinkou Zimného festivalu jedla sú „Champagne POMMERY víkendy“, kedy budú vybrané reštaurácie podávať k menu navyše dva poháre šumivého vína. Zaujímavý je aj sprievodný program festivalu. Jeho súčasťou bude Gastronomický ples na Donovaloch či špeciálny kurz varenia s dvojnásobným kuchárom roka Igorom Čehym.

Nasadnite na Gurmán busy
Je tu však aj ponuka vybrať sa za dobrým jedlom Gurmán busmi. To umožní milovníkom dobrého jedla v jeden deň ochutnať jedlá vo viacerých reštauráciách a navštíviť aj vinárstva. Je to zároveň možnosť zoznámiť sa osobne nielen s tvorcami rôznych dobrôt, ale aj ľuďmi, ktorí majú podobného koníčka, teda gurmánstvo. Degustácie, ako aj poukážky na Gurman busy či darčekové poukážky sa dajú kúpiť cez www.zimnyfestivaljedla.sk.
Text: Jana Janků, foto: Agentúra Advantage