Gastronomický trend: Underground restaurant

204
La Guarida
La Guarida

Koncept tzv. bytových reštaurácií funguje vo svete už pomerne dlho a aj u nás má stále väčšiu skupinu priaznivcov. Tento trend sa do Európy dostal z Kuby, vo svete sa mu hovorí underground restaurants alebo pop up restaurants a jeho vzniku predchádzalo domáce varenie šéfkuchárov.

La Guarida: Prvá bytová reštaurácia

La Guarida Restaurant je veľmi slávna a obľúbená kubánska reštaurácia. Založili ju v roku 1996 ako paladares (jedáleň) a je priekopníčkou v tzv. bytových reštauráciách. Vznikla vďaka nakrúcaniu známeho kubánskeho filmu Fresa Y Chocolate – stala sa totiž jedným z miest, kde film vznikal. Po odvysielaní filmu začali pri dverách zvoniť filmoví fanúšikovia a chceli si miesto pozrieť. Majiteľa vily napadlo urobiť tam jedáleň, kde sa budú ľudia spoločne stretávať a diskutovať v domácom prostredí pri dobrom jedle. Zo začiatku tu platili veľmi striktné pravidlá, na večeru mohlo prísť maximálne 12 ľudí, obsluhovali ich len rodinní príslušníci… Dnes je La Guarida vyhľadávanou reštauráciou, a hoci si punc bytovej reštaurácie drží stále, pravidlá už nie sú také prísne.

La Guarida
La Guarida je známa havanská reštaurácia – prvá, vďaka ktorej vznikol trend bytových reštaurácií.

Šéfkuchárom môže byť každý

Bytové reštaurácie teraz prevádzkujú milovníci kulinárstva doslova po celom svete. Každý sa môže stať šéfkuchárom, zostaviť menu, rozoslať pozvánky a servírovať pripravené jedlo u seba doma. Menu je väčšinou netradičné, pripravujú sa pokrmy z lokálnych a čerstvých surovín a často aj podľa tajných rodinných receptov, prípadne sa organizujú tematické večery.

Na Fare
Bytová reštaurácia Na Fare momentálne nefunguje, ale bola jednou z prvých bytových reštaurácií v Čechách.

Chute, ktoré spájajú

Cieľom stretnutí nie je len ochutnať nové pokrmy, ale aj zdieľať vášeň a lásku ku kulinárskemu umeniu. Pri stole sa totiž schádzajú ľudia, pre ktorých je jedlo a varenie hlavným koníčkom a dokážu o ňom hodiny hovoriť. Fanúšikovia bytových reštaurácií sa však zhodujú, že dôležitejšou pridanou hodnotou je často to, že spoznajú nových ľudí. Dopredu nevedia, s kým sa na večeri stretnú, a ani netušia, kto im bude jedlo servírovať.

Keď však sedia všetci pri jednom stole, prelomia sa bariéry anonymity a vznikajú zaujímavé príbehy. Pozvánky na večeru do bytových reštaurácií sa posielajú na mail záujemcov, dopredu však nie je jasné, kto bude pri stole. O výbere rozhoduje hostiteľ: buď sa stretne 10 najrýchlejších, alebo pozvú každého tretieho.

4 schody menu
Menu reštaurácie 4 schody.

Reštaurácia, ktorá sa objaví a zasa zmizne

Bytové reštaurácie nefungujú na dennej báze, stretnutia pri dobrom jedle sa konajú napríklad iba raz za mesiac. Väčšinou ide o akcie ľudí, ktorí majú svoje stále zamestnanie a varenie je len ich koníčkom.

Tí, čo uvažujú o kulinárskej dráhe, si môžu vyskúšať, ako ich gastronomické snahy ocení náhodná skupinka hostí, podobne ako v skutočnej reštaurácii.

4 schody
Hostia bytových reštaurácií dostanú menu dopredu, takže vedia, čo sa bude servírovať. Netušia však, kam idú a s kým sa tam stretnú.

Prekvapenie pri spoločných stretnutiach

Bytové reštaurácie fungujú aj v Českej republike, jednou z nich je reštaurácia 4 schody. Gabriela Fremlová si založila svoju vlastnú reštauráciu u seba doma. Inšpirovala ju iná bytová reštaurácia Na Fare, ktorá však už nefunguje. Bytovú reštauráciu 4 schody Gabriela prevádzkuje v Prahe a rada v nej privíta všetkých kulinárskych nadšencov.

„Na tomto koncepte ma veľmi baví a uspokojuje to, že sa pri jednom stole stretávajú ľudia, ktorí by na seba inak v živote nenatrafili. Ešte sa mi nestalo, že by za stolom nevládol družný rozhovor a prekvapenie z toho, čím kto je a čo robí. Ľudia sedia, rozprávajú sa a jedia dobré domáce jedlo. Dopredu dostanú menu, ale skutočné prekvapenia sa odohrávajú pri spoločnom stretnutí. Hostia sa zvolávajú buď cez sociálne siete, alebo na základe osobného stretnutia,“ hovorí Gabriela Fremlová.

Text: Linda Vojancová, foto: laguardia.com, 4 schody, vintagelover.cz