Mixology objav sezóny: Bar Crazy Daisy

220
Crazy Daisy
Crazy Daisy

Fluidný pôžitok s ľahkým moderným popraškom odetý do štýlových 20. rokov uplynulého storočia. Srdce Prahy začalo biť zasa o niečo silnejšie vo chvíli, keď svoje brány otvoril unique & mixology bar Crazy Daisy na dolnom cípe Václavského námestia.

Ešte donedávna Václavské námestie so svojím priľahlým okolím nemalo na gastronomickom poli bohvieakú povesť. So znovuotvorením cukrárne Myšák vo Vodičkovej ulici, spustením George Prime Burger alebo s novou prvorepublikovou Tlačiarňou v Jindrišskej sa však začala povesť prepisovať. K dokonalosti chýbalo už len miesto, kde sa oddáte geniálnej súhre tekutých substancií. Len pár schodov do podzemia vás transportuje do atmosféry prvej republiky, alebo ak chcete Veľkého Gatsbyho baru Crazy Daisy, ktorý otvorili na jeseň.

Koktejl

Vstúpte na palubu

Sebavedomým prísľubom umu barmanského tímu na čele s majstrom sveta nealko mixológie Achimom Šiplom je už interiér s bielymi stenami popretkávanými zlatistými dekormi listov. Patričný nádych intimity dodáva tlmené osvetlenie fialovej farby. Mäkký koberec kaskádovito padá k stredobodu sveta Crazy Daisy – barovej lodi, ktorej telo sa pre jej podsvietenie nedá prehliadnuť. Baru dominuje pätica vysokých sklenených tubusov, v ktorých sú vystavené domáce vermúty. Ako sa dozviete od perfektne vzdelaného personálu, vermúty si vyrábajú priamo na mieste a môžete – teda, mali by ste – vyskúšať degustáciu hubového, kávového, bylinkového či citrusového, prípadne vermútu z čaju earl grey. Koho nezaujme statická časť miestneho baru, bude nadšený z videomappingovej show alebo zo živého vystúpenia speváčky spoza pôsobivého bieleho klavírneho krídla.

Dámam a milovníkom sladkých chutí ulahodí kokteil s priliehavým názvom Pražské strechy.

Zažiť Prahu

Priaznivcov minimalizmu Crazy Daisy veľmi nepoteší, aspoň čo sa ponuky týka. Vybrať si môžete zo širokého záberu destilátov, nechýbajú rumy, whisky, vodky, koňaky, giny, jemné likéry alebo české pálenky. Slúžia nielen ako solitérne drinky, ale sú hlavne pevnými stavebnými kameňmi menu Praha, ktoré zahŕňa trinásť signature kokteilov. Zábavné a jedinečné stvárnenie trinástich významných pražských zákutí od Lennonovej steny cez Nuselský most po Perlovku otvorí obzory aj tým najskúsenejším znalcom metropoly.

Koktejl

Opulentné predstavenie

Dámam a milovníkom sladkých chutí ulahodí kokteil s priliehavým názvom Pražské strechy. Pred vami tak pristane dômyselný trojitý pohár, v ktorom sa ružovie venezuelský rum Pampero, Midori, karamel, mandarínka a jahody pod penou z becherovky – práve ona má symbolizovať povestné pražské strechy. Na druhej strane chuťového spektra je Vyšehrad. Surovosť historickej pevnosti zastupuje škótska whisky v kombinácii s kávovým cold dripom podávaná v laboratórnej banke, z ktorej tmavý drink vlastnoručne pošlete pod vankúš z bohatej peny černicového likéru Créme de Mure.

Kokteily k jedlu

Pozor, nepliesť si s jedlom ku kokteilom! Hoci aj to vám v Crazy Daisy ochotne pripravia. Ak nemáte hlad, aspoň vyskúšajte misku olív, ktoré tu vlastnoručne údia. Ale zahryznúť sa do kokteilu? V duchu hesla „Be Crazy“ nejde o nemožnú vec. Nesmiete však obísť špeciálne „drinky“ v štýle molekulárnej mixológie. V degustačnej šestici kokteilov s pozmenenými štruktúrami tak začnete tapiokovými guľôčkami jasnej smaragdovej farby naplnenými kivi sirupom s piscom. Pralinka z bielej čokolády v sebe ukrýva marhuľovú marmeládu s vodkou infúzovanú ovocným čajom.

Skutočne unikátny a pôsobivý je gin tonic uväznený pod tenkou blankou servírovaný na mušli s nadýchanou likérovou penou. Ako chutí mini panna cotta alebo priesvitné želé, to už objavte na vlastnej koži. A ak nemáte práve chuť ani náladu na kokteilové záležitosti, nemusíte odchádzať. Vyberte si z vínnej karty – 500 fliaš tuzemských i zahraničných vinárstiev, alebo ak ste milovníci ušľachtilého šumenia, vyberajte z bohatej ponuky Champagne.

Text: Jitka Volnerová, foto: archív