Bylinka aj pre gurmánov

472
Levanduľa

Levanduľa bola pred pár rokmi vnímaná len ako bežná liečivá rastlina, ktorá má zároveň široké využitie aj v kozmetickom priemysle.

Postupne sa z nej stala vyhľadávaná záhradná aj balkónová kvetina. Dnes je už aj cieľom gurmánov, ktorí poznajú rôzne spôsoby, ako ju využiť.

Levanduľa

V horúcom lete dokonale osviežia levanduľové limonády, receptov na ich prípravu je k dispozícii niekoľko. Ak predpokladáte, že ide o sladkastý nápoj, zostanete realitou milo prekvapení. Stačí už len trochu citrónovej šťavy a tá dodá takémuto nápoju jedinečnosť. V slnečných a sparných dňoch sa tiež môžete osviežiť levanduľovou zmrzlinou, sorbetom či pudingom. Zmrzlina chutí výborne a ozdobiť si ju môžete ešte čerstvými levanduľovými kvetmi. Aj tieto sú jedlé, samozrejme, za predpokladu, že neboli ošetrované chemickými látkami.

Čaj, káva a víno

V chladnejších dňoch zasa oceníte príjemne teplý levanduľový čaj, ktorý môžete popíjať súčasne s pojedaním originálnych levanduľových sušienok. Nezabudnuteľným zážitkom je popíjanie harmonizujúceho aromatického čaju, ktorý je pripravený z kvetov rastlín pestovaných podľa zásad bio. Čoraz častejšie je tiež táto rastlina súčasťou trendových pečených čajov. Mimochodom, ak si aj do čaju z tejto bylinky pridáte zopár kociek ľadu, pochutíte si na ňom rovnako dobre v lete, napríklad pri grilovačke. A keď už grilujete kuracie mäso či ryby, tak potom máte skvelú príležitosť si ho ochutiť pár lístkami alebo jednotlivými kvietkami levandule. Tie jednoducho na mäso rozsypte, ideálne je ich pridať ešte skôr, napríklad do marinády. Rozhodne to však nepreháňajte, stačí trochu, pretože ide o výrazne aromatickú rastlinu. Niekedy sa tiež odporúča zakomponovať trochu levandule do bylinnej zmesi, prípadne si vyrobiť a mať po ruke originálne levanduľové korenie. Možno viete, že levanduľa je aj súčasťou známeho Provensálskeho korenia.

Levanduľa

Levanduľa má široké využitie pri príprave a konkrétne dochucovaní jedál francúzskej a talianskej kuchyne.Levanduľa

Možností, ako si pochutiť a zároveň naplno precítiť charakteristickú arómu a špecifickú chuť tejto rastliny z juhu Európy, je, pravda, neúrekom. Čoraz viac sa napríklad levanduľové súkvetia stávajú súčasťou letných miešaných drinkov. Netradične zrejme pre mnohých znie spojenie gin-tonic s levanduľou, ale chuťový zážitok je excelentný. Vyskúšať už môžete dokonca levanduľové víno, biele alebo ružové, levanduľový likér či sirup, ktorý môžete použiť na prípravu nápojov. Z levandule sa vyrába aj džem, ten zasa môžete využiť pri príprave letných ovocných koláčov, prípadne raňajok a zážitkových piknikov v prírode. Využiť ho však môžete aj netradične, pri letnej grilovačke. Zaujímavou chuťou prekvapí aj levanduľový cukor, ktorý sa dá vyrobiť aj v domácich podmienkach a môže byť plnohodnotnou alternatívou k vanilínovému cukru.

Prekvapivo sa levanduľa pridáva aj do kávy, najčastejšie sa kombinuje s kávou arabika. Chuť kávy je potom oveľa príjemnejšia, lahodnejšia, zároveň nejde o nič príliš výrazné ani aromatické. Pomerne veľké je už aj spektrum levanduľových cukroviniek, predovšetkým čokoládových. Mnohé sa vyznačujú aj dekoratívnou posýpkou vyrobenou z karamelizovaných či sušených levanduľových kvetov.

Levanduľa

Zo Stredomoria

Na konzumáciu je, samozrejme, ideálne využiť čerstvé levanduľové kvety. Aj z tohto dôvodu je vhodné mať kvitnúcu rastlinu v letných mesiacoch poruke. Ak si vyberiete vhodný kultivar, budete sa z kvetov tešiť počas celého leta, až do augusta. Levanduľa (Lavandula angustofolia) je najviac 90 cm vysoký krík, pôvodom z oblasti Stredomoria, známych je asi 30 druhov. V záhradách a rôznych nádobách sa pestuje prakticky od stredoveku. Úsilím šľachtiteľov vzniklo množstvo krásnych kultivarov, ktoré sa dokonca stali predmetom zberateľskej vášne. Stretnúť sa tak môžete s levanduľou, ktorá má kvety nielen modré a modrofialové, ale aj ružové a biele. Celá rastlina je silne aromatická, darí sa jej len na slnečnom a teplejšom mieste s priepustnou suchšou pôdou. V polotieni a tieni nerastie dobre a aj obsah aromatických látok je nižší. Na použitie v gastronómii je tak najviac vhodná zdravá levanduľa zo slnečných miest.

Text a foto: Daniel Košťál