Pätnásty krát udeľoval gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku ocenenia najlepším gastronomickým zariadeniam i ľuďom z gastronómie Gurmán Award. Slávnostný večer bol v hoteli Carlton 24. júna 2018.
Ceny odovzdával a večer moderoval zakladateľ Gurmána na Slovensku i tohto prestížneho podujatia Rado Nackin. S partnermi rozdal ocenenia vo viacerých kategóriách. Gurmán GOLD sú slovenskou obdobou michelinských hviezdičiek a na základe odporučenia odborných hodnotiteľov nimi oceňujú najlepšie slovenské reštaurácie.
Minimálne bodové rozdiely
V slovenskom prípade reprezentujú výsledky hodnotenia zlaté vidličky. Jednu vidličku získalo tohto roku deväť reštaurácií, dve patria reštaurácii Afrodite – Chateau Čereňany a Albrecht restaurantu Bratislava, Ufo watch.taste groove Bratislava a TOP restaurantu Žilina. Tri Zlaté vidličky, čo je najväčší možný počet, obhájila reštaurácia Fou Zoo Bratislava. „Kvalitná gastronómia je tímová práca. Každý človek má v systéme kvalitných služieb dôležité a nenahraditeľné miesto. A práve vďaka tejto súhre môžeme znovu prevziať toto slovenské najvyššie ocenenie pre našu reštauráciu. Mať úspešnú reštauráciu a vykazovať zisk, to je naozaj ťažká práca. Nám sa to už darí deviaty rok“, pochvaľuje si šéfkuchár tejto reštaurácie Michal Konrád.
Tento rok vyšiel opäť bedeker Gurmán na Slovensku, a to ako lifestylový gastromagazín.
Za najlepšieho nováčika roka vyhlásili bratislavskú reštauráciu SaSaZu. Najlepšou prémiovou reštauráciou je Fou Zoo v Bratislave, hotelovou reštauráciou roka je Hotel Kempinski High Tatras a tematickou reštauráciou roka Gašperov Mlyn v Batizovciach. Poradie reštaurácií na Gurmán Award 2018 sa tvorilo súčtom hodnotení odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku. Bodové rozdiely na prvých priečkach boli naozaj minimálne. Na prvých troch miestach sa umiestnili reštaurácia Hotel Kempinski High Tatras (565 bodov), Chateau Amade Vrakúň (560) a Reštaurácia Regnum, Art Hotel Kaštieľ Tomášov (550).
Tohtoročnou novinkou bolo ocenenie Hospitality Award, za kvalitné pohostinné služby ho získala bratislavská reštaurácia Albrecht.
Za celoživotné dielo
Osobitným ocenením je Grand Prix, ktoré udeľujú významným gastronomickým osobnostiam za celoživotné dielo. Tohto roku si ho odniesol Vojtech Artz, v súčasnosti šéfkuchár spoločnosti Metro a prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Predtým však pracoval a rozbiehal viaceré reštaurácie okrem Bratislavy napríklad aj v Demänovskej doline. Poznáme ho z rôznych televíznych kuchárskych relácií a je aj autorom viacerých kníh o varení. Za súčasné trendy v gastronómii považuje striedmosť v ingredienciách, lokálne a sezónne potraviny či fermentáciu. Dobré jedlo by malo byť podľa jeho názoru vždy o troch základných chutiach alebo surovinách.
Tak sa varí na východe
Najlepším kuchárom roka sa stal Juraj Hruška z Kaviarne a reštaurácie Slávia v Košiciach. „Kuchárom roka sa stáva ten, kto zaznamenal najväčší progres, kto vyzdvihol úroveň a kvalitu svojej reštaurácie a mal v tomto roku najväčší ,drive´. Samozrejme, kvality týchto našimi odbornými hodnotiteľmi ako aj šéfkuchármi z gurmánskych reštaurácií z celého Slovenska nominovaných kuchárov sú vysoké a prispeli k tomu, že sa slovenská gastronómia posunula opäť o krôčik dopredu“, uviedol R. Nackin.
Vinárske ceny do USA i Hlohovca
Za somelierku roka vyhlásili Petru Polakovičovú. Táto Slovenka pracuje a propaguje kvalitné víno v prestížnom podniku Steak restaurant v americkom San Franciscu, kde žije už vyše 20 rokov a pracovala vo viacerých gastronomických podnikoch. Je jedinou slovenskou absolventkou Professional Culinary Institute s titulom Advanced Sommelier, certifikovanou somelierkou a členkou Court of Master Sommeliers. Na odovzdávanie cien do Bratislavy pre pracovnú zaneprázdnenosť nestihla prísť, a tak ocenenie prevzali jej rodičia.
Vinárstvom roka sa stal Golguz Hlohovec. Ide o moderné progresívne vinárstvo, ktorého vína sa pravidelne dostávajú aj do stovky najlepších vín tradične umiestňovaných v Národnom salóne vín. Toto vinárstvo patrí do hlohoveckého terroiru, ktorý v širšom kontexte tvorí významnú časť Malokarpatskej vinohradníckej oblasti.
V printe i na webe
Tento rok vyšiel opäť bedeker Gurmán na Slovensku, a to ako lifestylový gastromagazín. „Matkou“ časopisu je šéfredaktorka Elena Strápková a krstnými rodičmi sa stali Rado Nackin, Michal Konrád (Fou Zoo) a Marián Filo (Chateau Čereňany). Bedeker zostane aj v elektronickej podobe.
Text: Jana Janků, foto: Miro Nemec