4x Kam v Prahe na romantickú večeru?

959
Aureole
Aureole

Bonboniéra a kytica červených ruží? Ak sa chcete ubrániť klišé a sebe aj svojej polovičke dopriať nezabudnuteľné chvíle, nechajte za seba pracovať čaro miest z nášho výberu. S každým sústom delikátnych jedál na vlastnej koži spoznáte význam slovného spojenia instantná romantika.

Kampa Park: Zvádzanie na Vltave

Výhľad na symbol Prahy, Karlov most a jeho vernú družku Vltavu bol, je a vždy bude stávkou na istotu. Miest určených na jednorazové turistické návštevy so slabou kvalitou sa na vltavských brehoch dá nájsť veľa. Medzi nimi však ako jasný diamant žiari reštaurácia Kampa Park. Vkusné prostredie, bezchybný servis a ohromujúce chute. Nechajte sa usadiť vnútri terasy Hašek a užívajte si unikátny výhľad na zákutia Čertovky, alebo ak dávate prednosť čo najtesnejšiemu kontaktu s panorámou Karlovho mostu, zvoľte intímnu terasu, ktorá je v zimnom období krytá a vykurovaná.

Kampa Park
Kampa Park

Stihnite Skrei Menu

Milovníci rýb by si nemali nechať ujsť unikátne menu založené na vynikajúcom mäse polárnej tresky, ktoré sa podáva do konca marca. Mimoriadnosť tejto ryby je daná jej prirodzeným prostredím – chladnými vodami za polárnym kruhom, vďaka ktorým má mäso jemnú a delikátnu chuť – a časom lovu, smie sa totiž loviť výhradne v zimných mesiacoch. V Kampa Parku ide v prípade polárnej tresky o tradíciu, špeciality zo Skrei menu podáva šéfkuchár Marek Raditsch už siedmykrát, máte teda záruku naozaj geniálneho zážitku. Provokatívnym vábením na hlavný chod sú chrumkavo osmažené tresčie jazýčky v japonskom panku, doladené kajenským korením, so šalátom z červenej repy a kôprovým aioli. Ako hlavný chod sa podáva treska pečená so sezónnymi hubami, fava fazuľkami, pórkovými raviolami a jemnou hríbikovou penou, teda čistá a jednoduchá úprava, ktorá nechá vyniknúť chuť lahodného mäsa. Nasleduje typický škandinávsky dezert v podobe varenej „ryže á la Malta“ s mandľami, čerešňovou omáčkou a osviežujúcim sorbetom.

Kampa Park
Kampa Park

Tuniak, chobotnica, morský čert – plus veľká dávka kreativity a starostlivosti

Ak nestihnete Skrei menu, nechajte sa uniesť chuťami nového á la carte. Medzi predkrmami zaujme nečakane svieža prezentácia dvoch textúr surového mäsa tuniaka, teda ako sashimi a tatársky biftek, ktoré na tanieri sprevádza biela reďkev, koriander a sezamové semienka. Ešte o trochu návykovejšie je však chobotnicové carpaccio, kde delikátnu chuť jemného mäsa zvýrazňuje gél z citrusov yuzu, granátové jablko a čerstvá pažítka. Prekvapivé, vizuálne zábavné a chuťovo dokonalé. Medzi hlavnými pokrmami boduje skvostná prezentácia morského čerta, ktorého šťavnaté mäso Marek Raditsch dopĺňa ľahkou francúzskou verziou indického curry zvanou vadouvan, karfiolovou kašou zjemnenou kyslou smotanou, tekvicovými gnocchi a omáčkou beurre blanc. Veľkou konkurenciou ryby je krehký srnčí chrbát podávaný s ružičkovým kelom, a ešte pyré z čierneho koreňa ochutené foie gras a hubovou demi glace omáčkou.

Kým príde hlavný chod, vychutnávajte si postupné stmievanie a pozorujte, ako mesto mení svoju nevinnú tvár na excentrickú nočnú šelmu.

Oblaca Restaurant: Až do nebies

Zniesť modré z neba? Prečo sa nevydať priamo k pomyselnému zdroju. Žižkovská veža v Mahlerových sadoch označujúca hranicu Kráľovských Vinohradov a civilného Žižkova prevyšuje svojou výškou 216 metrov všetky budovy metropoly a vďaka reštaurácii Oblaca určite prevýši aj vaše očakávania, pokiaľ ide o unikátnu atmosféru. Nechajte ikonickú budovu Václava Aulického, jednu z najvýraznejších pražských dominánt, nasvietenú farbami štátnej trikolóry, aby vás transportovala nielen do výšin fyzických, ale najmä gastronomických. Začnite s tenkými plátkami brazílskej picanhy s kaparovo-šalotkovým pestom, šalátom mesclun a strúhaným syrom grana trentino, vašej nežnejšej spoločnosti doprajte nezvyklú kombináciu foie gras s ananásovým kompótom v kombinácii s lesným medom, jahodovým pyré a želé z aperolu spritz.

Oblaca Restaurant
Oblaca Restaurant

Premeny noci

Kým príde hlavný chod, vychutnávajte si postupné stmievanie a pozorujte, ako mesto mení svoju nevinnú tvár na excentrickú nočnú šelmu. A vy s ním. Skutočne komplexnou chuťou vynikajú bravčové líčka v tymianovom mede na pyré z údeného cesnaku, s krémom z čerstvého špenátu, doplnené o baby mrkvičku, huby shimeji a slaninový prach. Nadmieru geniálny je tiež rolovaný krk z mladého jahňaťa s bylinkovým jusom, tradičnou francúzskou zemiakovou annou, fava fazuľami a cipolle Borettane, čiže cibuľkami vo vínnom octe. Ak si nevyberiete zo štvorice ľahkých elegantných dezertov, určite neodchádzajte bez toho, aby ste neochutnali aspoň jediný koktail. Po pár dúškoch Smoked Dictator postavenom na 12-ročnom Dictator rume, Grand Marnier, Cinzano Rosso okorenenom grenadinou, pomarančovým bitterom, kôrou z pomaranča s višňovým dymom sa môžete celkom uvoľniť a rozmýšľať, či sa vám krúti hlava z delikátneho koktailu, 66-metrovej výšky, alebo zo spoločnosti po vašom boku.

Oblaca Restaurant
Oblaca Restaurant

Le Terroir

Genius loci daného miesta. Tak by sa dal vystihnúť termín „terroir“, používaný už od stredoveku, keď cisterciánski a benediktínski mnísi objavili vplyv pôdy a prostredia vinice na kvalitu hrozna. Nejde však iba o mikroklímu, ale najmä o tradíciu, históriu a savoir-faire, teda know-how daného vinára. Ak chcete s gráciou, ale intenzívne zapôsobiť na svoju spoločnosť, prepleťte sa uličkami Starého Mesta, aby ste zakomponovali vyššie uvedené riadky do svojej elegantnej konverzácie pod klenutými stropmi stáročných pivníc v reštaurácii Le Terroir. Autentický – presne taký bude aj váš zážitok, keď sa usadíte v elegantných moderných kreslách v gotickom priestore, kde na vás z každej tehly dýcha história. S krištáľovými lustrami nad hlavou a oslnivými chuťami na jazyku získate tú pravú romantickú esenciu Francúzska. Kde inde si vychutnať klenoty klasickej gastronómie? Zvoľte slimáky po burgundsky v lístkovom ceste s rukolou a omáčkou z červeného vína, svojej spoločnosti doprajte céviche z mušlí sv. Jakuba s klementínkami v kombinácii s olivovým olejom, paprikou Espelette, karfiolom, koriandrom a citrónom.

Le Terroir
Le Terroir

Hriešne francúzske…

Mäkké červené svetlo nepôsobí lacno, ale vytvára ešte silnejšie spojenie s východným motívom, ktorý sa neprejavuje v opulentných orientálnych prvkoch, ale skôr v náznakoch, ktoré však fungujú o to rafinovanejšie.

Vašou povinnosťou je ochutnať miestne hovädzie po burgundsky na zemiakovom pyré s mrkvou, šalotkou, hubami a omáčkou z červeného vína. Prsia a konfitované stehno holuba z Anjou s batátmi, makovou mrveničkou a višňovou omáčkou majú potenciál osloviť milovníkov sladkých tónov. Keď hovoríme o sladkom, kde inde staviť na Crepes Suzettes s Grand Marnier a pomarančovou zmrzlinou než na kúsku Francúzska v centre Prahy? Výnimočná selekcia z tridsiatich druhov francúzskych syrov je úplne ojedinelý zážitok, bez ktorého určite neodchádzajte. Romantickú, ale uvoľnenejšiu atmosféru si však môžete vychutnať v rámci ďalších dvoch konceptov Le Terroir – pri poháriku vína vo vinotéke alebo v modernom Bistrote s bohatou ponukou tradičných francúzskych delikates, ako sú vyprážané žabie stehienka s hľuzovkovou omáčkou alebo rybárska polievka z Marseille servírovaná so šafranovými zemiakmi.

Le Terroir
Le Terroir

Aureole: Sny o Východe v červenej

Na úrovni. Nech už v otázkach gourmet kompozícií, prevedenia ázijskej kuchyne ovplyvnenej európskymi chuťami, ohľadne servisu alebo skrátka iba čisto fyzikálne. Aureole nájdete na 27. poschodí jedného mrakodrapu na Pankráci, okolitej atmosféry biznis centra sa však vôbec nemusíte báť. Práca s náladovým osvetlením je tu príkladná a do Aureole by sa na ňu mali počas štúdia povinne chodiť pozerať interiéroví dizajnéri. Mäkké červené svetlo nepôsobí lacno, ale vytvára ešte silnejšie spojenie s východným motívom, ktorý sa neprejavuje v opulentných orientálnych prvkoch, ale skôr v náznakoch, ktoré však fungujú o to rafinovanejšie. Napokon, práve rafinovanosť vystihuje celý koncept Aureole. Zvádzanie, v nočných svetlách mimoriadne okúzľujúce, sa tam začína panoramatickým výhľadom na magickú Prahu, pokračuje cez striedmy, ale výrazný a sebavedomý interiér, ktorý si vďaka scéne za veľkoformátovými oknami všimnete až po pár minútach, a jeho stratégia sa premieta aj do menu.

Nechajte sa prekvapiť

Koncept Fusion Cuisine je tu naplnený v ideálnom pomere lojality k tradícii a vizionárstva kulinárskych trendov kozmopolitického charakteru. Ak chcete zvoliť klasickú cestu casual sushi degustácie, ponuka vás nesklame, ryby sú tu naozaj čerstvé a delikátne a ich pomer k precízne ochutenej ryži skutočne japonský. Napriek tomu, ak sa pýtate na naše odporúčanie, choďte cestou ázijskej kreativity, ktorá má určite čím prekvapiť. Skvelou voľbou je v tomto prípade srnčí chrbát pečený v kakaovej soli s čajom Assam, ovocnými chipsami a horčicou. Táto položka síce na prvý pohľad ázijsky nevyzerá, na ten druhý sa vám však už na tanieri odhalia orientálne chute v mimoriadnej pestrosti a zmyselnosti. Viac západným smerom sa vydáva takmer afrodiziakálna záležitosť v podobe Teriny z foie gras d´Aquitaine so slivkovým wasabi chutney, pomarančovým prachom a píniovým ihličím – avšak práve táto kreácia perfektne dokazuje, že lokálne kulinárske tradície sú v 21. storočí skôr než zákonom ideálnou platformou na rozohranie kreativity šéfkuchára – a ten v Aureole hodnotami svojej inšpirácie v ničom nezaostáva za vertikálnou charakteristikou polohy reštaurácie. Malé odporučenie na záver – k fine dining večeriam, samozrejme, patrí víno, no v Aureole stavte na koktaily, posúvajú tunajšie jedlo ešte ďalej.

Text: Jitka Volnerová, foto: archív reštaurácií