Pochutnajte si na exotickejších šalátoch

121
Šaláty

Šaláty patria v poslednej dobe k viac vyhľadávaným jedlám, často ide dokonca o delikatesy. Receptov na prípravu rôznych chutných šalátov je neúrekom, najčastejšie sa však využívajú domáce, dobre známe zeleniny. Zaužívané možno občas vymeniť aj za menej tradičné…

Už aj v ponuke našich obchodov sa objavuje zaujímavá exotická zelenina, často nesúca podivuhodné názvy, ktorá láka na vyskúšanie. Vďaka internetu dnes už nie je problém takéto zeleniny identifikovať a ani si zistiť spôsoby, akými je možné ich pripraviť a servírovať. Zaujímavé možnosti ponúka napríklad šalátová zelenina z Ázie. Dá sa pripraviť na mnohoraké spôsoby a je takmer vždy zárukou nepoznaných chuťových zážitkov. Jej príprava nie je zložitá a je viac než isté, že zaujímavým šalátom z niektorej exotickej zeleniny sa u svojich hostí blysnete.

Perila
Perila

Prirodzene, nemusí ísť len o súčasť výnimočných a sviatočných chvíľ. Šaláty z exotických zelenín si možno dopriať kedykoľvek, pre mnohých našincov sa už stali súčasťou bežného stolovania. Stačilo ochutnanie napríklad v ázijskej reštaurácii. Poradíme vám, aké druhy netradičných zelenín stoja vo forme miešaných šalátov za vyskúšanie a aké sa dajú už aj v našich končinách zohnať.

Kai Choi – Čínska horčica

Je krehká aromatická listová zelenina s typickou horčicovou chuťou. Pochádza z oblasti južného Tibetu a odpradávna je pestovaná v Číne. U nás je ešte menej neznáma, ale využíva sa v ázijských reštauráciách. Ide o jednoročnú rastlinu, ktorej čerstvé listy je možné priebežne zberať. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C a horčičné silice, ktoré majú silné dezinfekčné účinky, ako je to napríklad pri chrene. Zároveň má aj mierne analgetický účinok, teda pomáha uľaviť od bolesti. V kuchyni sa uplatnia predovšetkým mladé svieže listy, ktoré vynikajú delikátnou horčicovou chuťou. Využiť ich možno najlepšie ako súčasť miešaných zeleninových šalátov. Tie sú aj vizuálne zaujímavejšie.

Čínska horčica
Čínska horčica

Kailan – Čínska brokolica

Pochádza z juhovýchodnej Ázie, vo veľkom sa používa v Thajsku. Ide o vytrvalú bylinu, ktorej listy majú podlhovastý tvar a vyrastajú z prízemnej ružice, ktorá dosahuje výšku okolo 30 cm. Listy môžu mať svetlo alebo tmavozelenú farbu, ale tiež tmavšie purpurovú. Z listovej ružice vyrastá stonka zakončená prevažne bielym, výnimočne žltým riedkym súkvetím. Konzumujú sa dužinaté stonky s nerozvinutými kvetnými pukmi, mladé listy a výhonky. Môžu sa po miernom sparení použiť do miešaného šalátu, prípadne aj pripraviť dusením či varením alebo podávať ako netradičná šalátová príloha k mäsu či ryži.

Čínska brokolica
Čínska brokolica

Cesnakové výhonky

V Ázii sú odpradávna považované za delikatesu, u nás túto časť cesnaku využívame veľmi málo. Výhonky sú krehké, šťavnaté, majú ľahkú a typickú cesnakovú príchuť. Výborné sú čerstvé, ideálne do miešaných zeleninových šalátov (výborne ich dochutia), ale aj do pomazánok či rôznych pást. Výborné sú aj zapekané, dusené a nakladané. Skladovať je ich možné pri izbovej teplote aj vyše týždňa, môžu však trochu zasychať. Výhonky majú veľké množstvo zdraviu prospešných látok. Obsahujú síru, fytoncidy, vitamíny A, C, D a vitamíny skupiny B, jód, flavonoidy a alicin, ktorý sa vyznačuje antibakteriálnymi účinkami. Vo výhonkoch nájdete všetko to, čo v klasickom cesnaku, chutia však jemnejšie.

Cesnakové výhonky
Cesnakové výhonky

Vodná mimóza

Táto rastlina je v Ázii podobne ako ryža pestovaná vo vode. Ide o ďalšiu zo zaujímavých šalátových zelenín. Konzumujú sa mladé výhonky s listami a hľuzami. Uplatní sa hlavne v ázijských receptoch, dajú sa z nej pripraviť výborné korenisté šaláty. Používa sa čerstvá aj osmažená, pridáva sa do polievok.

Vodná mimóza
Vodná mimóza

Perila

Patrí v našich končinách k známejším exotickým zeleninám, dokonca sa dá pestovať aj u nás. V mestských supermarketoch už býva aj súčasťou ponuky. Listy perily, ktoré sú buď zelené, alebo takmer fialové, niekomu môžu pripomínať listy žihľavy. Sú o niečo väčšie, vlnité, s výraznou žilnatinou. Kvety perily sú nenápadnejšie, biele, používajú sa na dekoráciu šalátov. Chuťové vnímanie listov tejto zeleniny môže byť u každého iné. Niekomu napríklad zelenolisté formy chuťou pripomínajú jablká a škoricu, inému mätu či aníz. Fialovolisté formy sú však podstatne pikantnejšie, chutia podobne ako kari, koriander či rímsky kmín. Listy perily sú výbornou zložkou šalátov, môže sa do nich dokonca baliť sushi a sashimi. Dnes sú súčasťou jedál takmer všetkých ázijských kuchýň. Používajú sa v jedlách z rýb a morských živočíchov, do polievok a konzervujú sa na mnohé spôsoby. Podľa niektorých vedeckých výskumov údajne pomáhajú priebežne konzumované listy vo forme šalátov alergikom prekonať najhoršie obdobia v roku.

Perila
Perila

Aké ďalšie exotické zeleniny poslúžia na prípravu exotických šalátov?

  • Mizuna – využívajú sa jednotlivé listy alebo celé husto olistené ružice. Listy majú vysoký obsah vitamínu C, draslíka a vápnika, no zároveň nízky obsah cukru.
  • Chryzantéma jedlá – jemne delené listy sú výbornou voľbou pre miešané ázijské zeleninové šaláty. Sú bohaté na vitamíny, hlavne provitamín A, minerály a silice.
  • Komatsuna – mladé dužinaté listy vynikajú pikantnou, horčičnou chuťou. Sú výbornou zložkou miešaných zeleninových šalátov, ale aj hodnotnou prílohou k mäsám.

Recept

Šalát z čínskej brokolice, žĺtkov „sous vide“, zázvorovej majonézy, teplého ragout z brokolice a zázvoru

Ingrediencie pre 4 osoby:

Čínska brokolica 250 g, soľ, olej olivový 1 dcl, šalátová uhorka 100 g, brokolica 100 g, mrkva 100 g, vajce 8 ks, pomaranč 100 g, kvety nevädze na ozdobenie 1 g, majonéza 50 g, zázvor nakladaný 50 g

ReceptPostup:

Brokolicu rozdelíme na listy a hlúby. Tie nakrájame na malé kúsky a jemne opečieme s nakrájaným zázvorom na olivovom oleji. Ochutíme soľou. Zvyšok zázvoru nasekáme na malé kúsky, zmiešame s majonézou a necháme odležať. Brokolicu a mrkvu nakrájame na tenké plátky a dáme do vody s ľadom aspoň na 30 minút. Zeleninu takto necháme skrehnúť. Následne ju zmiešame s listami brokolice a pridáme olivový olej a pomarančovú šťavu. Necháme marinovať a hneď aj podávame. Uhorku nakrájame na hranoly a ochutíme pomarančom a olivovým olejom. Celá vajcia dáme do vodného kúpeľa a necháme pri 69°C asi 1 hodinu. Potom vylúpneme žĺtky a doplníme šalát. Nakoniec hotový pokrm decentne ozdobíme kvetmi nevädze.

Autor: Jan Horký, šéfkuchár

Text: Daniel Košťál, foto: Titbit