Bez dverí, ale s otvorenými dverami pre priateľov

39
Interiér barcelona
V úsilí získať čo najväčší vnútorný priestor bola kuchyňa navrhnutá v jednej línii.

Majiteľka bytu v luxusnej štvrti Barcelony miluje voľnosť a slobodu. O tento životný pocit nechcela prísť ani pri vytváraní svojho nového domova, ktorý predstavuje päťdesiat metrov štvorcových.

Interiér barcelona
Chodbičku, ktorou sa dá z toalety prejsť do spálne, lemuje po jednej strane sprchovací kút a po druhej šatník.

Byt, do ktorého nahliadneme, sa nachádza v centre štvrte Ciutat Vella, ktorá je historickým jadrom Barcelony. Čaro tohto exkluzívneho miesta spočíva aj v poskytovaní možností vyhovujúcich požiadavkám moderného spôsobu života. Jednou z nich bola rekonštrukcia bytu, ktorou majiteľka poverila renomované architektonické štúdio GokoStudio. Od začiatku mala jasnú predstavu o tom, ako chce bývať: túžila po flexibilnom otvorenom priestore, ktorý sa stane jej útočiskom, pracoviskom a miestom, kde si bude môcť pohodlne posedieť s priateľmi.

Funkčné usporiadanie

Architekti sa rozhodli nemeniť dobrý základ predstavujúci dispozíciu bytu v tvare písmena U. Tento pôdorys umožňoval vytvoriť otvorený priestor bez potreby fyzických priečok, pričom ohyby U prirodzene utvárali zóny poskytujúce určité súkromie. To však nezabezpečovalo intimitu potrebnú na hygienickú očistu a nočný spánok. Problém vyriešili umiestnením sprchovacieho kúta medzi spálňu a toaletu, čím odstránili prepojenie medzi spoločenskou časťou a nočnou časovou zónou. Na chodbičke, ktorou sa dá z toalety prejsť do spálne, vytvorili oproti sprchovaciemu kútu šikovný šatník.

Interiér barcelona
Vďaka posúvacím skleneným dverám kúpeľňa využíva prirodzené denné svetlo spálne.

Zaliate svetlom

Najväčší priestor v byte slúži nielen ako obývačka, ale je tiež kuchyňou a jedálňou. Kuchynská linka vypĺňa stenu na piatich metroch. Za dvierkami sa skrýva množstvo úložného priestoru a zabudované spotrebiče vrátane práčky. V strede miestnosti stojí pevný drevený stôl, okolo ktorého si môže šesť návštevníkov vychutnávať všakovaké dobroty. Oproti linke sa nachádzajú veľké sklenené dvere vedúce na balkón. Prúdi nimi prirodzené svetlo dotvárajúce atmosféru v miestnosti v závislosti od každodennej hry slnka. Z balkóna je výhľad na vnútorné nádvorie.

Interiér barcelona
V celom byte vládne harmonická kombinácia bielych stien a prírodnej farby drevenej podlahy.

Priestor pre seba

Na kuchyňu nadväzuje spoločenská zóna, ktorá je zariadená jednoduchou vstavanou policou na knihy, malou sedačkou a koberčekom z kože. Aj v tejto časti si majiteľka spríjemnila bývanie obrazmi a nevšednými doplnkami, ktoré domov zútulňujú a prezrádzajú jej osobitosť. Lebo tak ako v obliekaní ide aj v interiéri o harmóniu, vyváženie tvarov, štruktúr a povrchov. O kombinovanie jednotlivých kusov tak, aby navzájom ladili a zároveň ako celok vyjadrili názor svojho majiteľa.

Interiér barcelona
Na kuchyňu nadväzuje spoločenská zóna, ktorá sa začína sivou sedačkou.

 Text: Dagmar Murgašová, foto: Valentín Hincú