3+1 reštaurácia podľa príležitosti

194
Sia

Oblečenie si vyberáte podľa príležitosti, na akú sa pripravujete a rovnako by to malo byť aj s reštauráciami – každá je vhodná na iný zámer, iba tak bude celkový dojem dokonalý. Vyskúšali sme pre vás tri horúce novinky na tri rôzne príležitosti.

Obchodné raňajky: Next Door by Imperial

Napriek tomu, že návrat zvyku raňajkovať mimo domova je pomerne nový fenomén, po niekoľkých rokoch od jeho intenzívnejšieho comebacku vyrástlo v Prahe veľa podnikov, kde vám ponúknu raňajky. Veľká časť z nich má, bohužiaľ, zásadné nedostatky. Ak sa však chystáte na biznis raňajky, nemôžete si dovoliť prehliadnuť chyby, ktoré by ste inokedy v rámci lenivého voľného rána tolerovali. Na tieto prípady je tu až do pol jedenástej predpoludním Next Door, bistro s česky ladenou kuchyňou, nachádzajúce sa oproti legendárnemu Cafe Imperial.

Next Door
Next Door

Atmosféra nie je prehnane formálna, nenavodzuje však ani čoraz bežnejší, hypoteticky konfliktný dojem hipsterskej kaviarne. Servis je reprezentatívny, ponuka raňajok bohatá. Môžete si objednať kompletný anglický, americký alebo francúzsky variant alebo si zostaviť menu podľa vlastného vkusu zo slaného aj sladkého. Samozrejmosťou je domáce pečivo aj štandard vajce benedikt na úrovni, ktorá nepoškodí status dôležitej schôdzky.

Kontakt: Zlatnická 1126/3, Praha 1, tel.: 295 563 440

Next Door
Next Door

 

Romantický nedeľný brunch: Bistro Kaprova

Ideálna východisková pozícia pre romantickú prechádzku uličkami Starého mesta, vínny lístok zodpovedajúci stratégii užiť si deň od samého začiatku vo veľmi miernom tempe a menu, ktoré – čo sa týka atraktivity – všetkým predchádzajúcim argumentom významne konkuruje.

Bistro Kaprova
Bistro Kaprova

Bistro Kaprova je od svojho nedávneho vzniku jednou z najvyhľadávanejších zastávok pražských znalcov savoire vivre, a možno je to aj tým, že sa nesnaží za každú cenu experimentovať, ale energiu kuchyne smeruje k tomu, aby overenú klasiku vycibrila do dokonalosti v modernom poňatí. Grilovaný filet z tresky tak sprevádza pórkové velouté a artičoky, zatiaľ čo tradičný tatársky biftek z lososa ozvláštňuje pomarančový gél a marinovaná šalotka. Súčasťou bistra je inšpiratívny bookshop, svojrázny odkaz na legendárne kníhkupectvo Fišer, ktoré na tomto mieste bývalo pred otvorením bistra.

 Kontakt: Kaprova 45/10, Praha 1, tel.: 227 777 770

Bistro Kaprova
Bistro Kaprova

Večera s partiou priateľov: Sia

Pražským gastronomickým trendom vládne Ázia, ázijským gastronomickým trendom v Prahe vládne Sia. Casual, elegantný podnik v novo zrekonštruovanom Šporkovom paláci priamo v centre mesta, však ponúka presne to, čo pre uvoľnený večer v spoločnosti priateľov potrebujete – bohatú ponuku exotických kokteilov, živú atmosféru, v ktorej sa nemusíte báť zabávať a menu zamerané na možnosť zdieľať a ochutnávať jedlá.

Sia
Sia

V presklenej kuchyni uprostred poschodového priestoru pripravujú okrem iného napríklad tradičnú pekinskú kačku so sezamovými plackami, ideálnu na servírovanie pre štyri osoby. V Sia si vyberú tak milovníci morských plodov a rýb, ako aj priaznivci ázijských bravčových špecialít – z prvého variantu odporúčame grilovanú chobotnicu s tamarindovou omáčkou a čiernym kardamonom, z druhého variantu potom kantonský chrumkavý bravčový bok s čili omáčkou a pošírovaným pak choi. Nevynechajte ani dezert, lebo šťavnaté exotické sorbety sú tou pravou predohrou pre pozvoľný prechod do niektorého z barov v blízkej Dlouhej ulici a okolí.

Kontakt: V Celnici 1034/6, Praha 1, tel.: 220 199 380

Sia
Sia

Afterwork kolegy: Kantýna

Ďalší z úspešných počinov siete Ambiente sa orientuje čisto na mäso. Presnejšie na mäso a pivo, čo je pre väčšinu Pražanov dokonalá kombinácia. Priestor je dizajnovo absolútne skvelý, aj najmenšie detaily sú tu premyslené a majú svoje opodstatnenie. Tentoraz však od návštevníkov vôbec nevyžadujú vyjadrenie rešpektu, všetko tu funguje v prospech atmosféry dobovej staničnej krčmičky.

Kantýna
Kantýna

V prednej časti podniku si môžete vybrať konkrétny kus mäsa na steak priamo od mäsiara – výber sa rozhodne neobmedzuje na najklasickejšie rezy – a hneď si ho dať aj ugrilovať; v hlavnom priestore potom volíte medzi trhaným mäsom, tatárskym biftekom, carpacciom (lepší v Prahe nehľadajte, je to zbytočné) a množstvom ďalších tradičných mäsových delikates. Pivo a jedlo si tu môžete dať takzvane „na stojáka“ pri obrovskom centrálnom pulte z mramoru, prípadne sa usadiť k antikorovým stolom ešte viac umocňujúcim atmosféru bufetového ruchu. Kantýnu si zamilujete.

Kantýna
Kantýna

Text: Jitka Volnerová, foto: archív reštaurácií