Výber z noviniek na českom knižnom trhu

185
Knihy
Útok na pekárnu
Foto: ODEON

Haruki Murakami: Útok na pekárnu

Tretí ilustrovaný zväzok, ktorý svojimi grafikami spestrila nemecká výtvarná umelkyňa Kat Menschik, obsahuje dve poviedky. Oba texty spája jedna téma, a to nezvládnuteľný, krutý hlad. Dvaja mladí muži, vyzbrojení kuchynskými nožmi, sa vydajú do pekárne, aby tam utíšili svoju potrebu. Nakoniec k násiliu nedôjde, majiteľ ich však donúti počúvať úryvky z Wagnerových opier… Pri druhej lúpeži nie je nijaká obyčajná pekáreň poruke, a tak muž a žena zaútočia na prevádzku McDonaldu.

Faktomluva
Foto: JAN MELVIL PUBLISHING

Hans Rosling: Faktomluva

Kniha švédskeho lekára a popularizátora vedy je taká dôležitá pre pochopenie sveta, že Bill Gates ju daroval všetkým americkým vysokoškolským absolventom roku 2018. Fakty odhalia našu úplnú neznalosť súčasného stavu – zázrakov ľudského pokroku v tvrdých dátach. Čitateľom tak môže uľaviť ako antidepresívum, a to nielen v zimných dňoch. Ak sa sústredíme na fakty, zistíme, že svet ako celok je na tom oveľa lepšie, ako si myslíme.

Největší záhady kriminalistiky
Foto: MLADÁ FRONTA

Jaroslav V. Mareš: Největší záhady kriminalistiky

Kniha opisuje najznámejšie české i československé zločiny, ktoré nedokázali rozlúštiť ani skúsení detektívi, ale aj také prípady, ktoré policajti kvôli zásahom z vyšších miest rozlúštiť nesmeli. Publicista Jaroslav V. Mareš sa ponoril do bádania. Prešiel tisícky strán spisov, vyspovedal pamätníkov a odokryl rad záhadných kriminálnych káuz. Kniha prináša všetky dostupné autentické materiály a fotografie k prípadom, o ktorých sa dosiaľ iba rozprávalo.

Navrátilka
Foto: ARGO

Donatella Di Pietrantonio: Navrátilka

Krátky román o trinásťročnej dievčine, ktorá bezstarostne vyrastá v blahobyte a jedného dňa sa dozvedá, že nežije so svojimi biologickými rodičmi a že sa musí vrátiť do svojej pôvodnej rodiny. Poznáva svojich pravých rodičov, sestru a bratov, bojuje o svoje miesto v cudzom svete a zžíva sa s odlišnou sociálnou realitou chudobného zaostalého vidieka v Abruzze sedemdesiatych rokov uplynulého storočia. Táto „literárna chuťovka“ sa čitateľom prihovára s vycibrenou naratívnou silou.

Průvodce budoucností
Foto: MLADÁ FRONTA

Jan Müller: Průvodce budoucností

Primerane optimistická správa o 21. storočí alebo Ako si užiť globálnu krízu, prežiť pubertu umelej inteligencie, rátať s vypnutým bankomatom, plávať v oceáne „socnetu“, nebáť sa disharmónie v rodine a osláviť návrat mágie. „Nové je len to, na čo sa už zabudlo,“ píše sa v knihe v súvislosti s tým, že rastúca sila technológií, virtuálnych realít a všadeprítomného marketingu nám zrkadlí potrebu mať v živote pevné korene, vracať sa do prírody a pestovať vzťahy so svojimi najbližšími.

Citadela
Foto: VYŠEHRAD

Antoine de Saint-Exupéry: Citadela

Bohatstvo Citadely spočíva predovšetkým v nezvyčajnej intenzite a hĺbke, do ktorej Saint-Exupéry postupne preniká pomocou neustálych návratov k základným témam ľudskej existencie – láske, priateľstvu, vernosti, službe, spoločenstvu a tvorbe. V dnešnej dobe, takej poznamenanej rozptýlenosťou, ponáhľaním sa a prebytkom slov a obrazov, zakrývajúcich vnútornú prázdnotu, znie posolstvo Citadely obzvlášť aktuálne. Kniha významného francúzskeho autora vychádza už v 6. vydaní.

Všichni žijem v blázinci
Foto: VYŠEHRAD

Radkin Honzák, Renata Červenková: Všichni žijem v blázinci

Knižné rozhovory so žijúcimi osobnosťami aj životopisy slávnych, ktorých veľkosť potvrdila história, sú mimoriadne cenným zdrojom informácií, inšpirácie a poučenia. Takou je aj knižka Všichni žijem v blázinci, v ktorej sa novinárka Renata Červenková zhovárala s legendárnym psychiatrom a psychoterapeutom Radkinom Honzákom. Obsahuje zasvätené odporučenie, ako prežiť súčasnosť.

Moderní veganské dezerty
Foto: PETRA STAHLOVÁ

Petra Stahlová: Moderní veganské dezerty

Makrónky, čokoládová pena, briošky, croissanty, glazované torty, crème caramel… Bez vajec, masla, mlieka či smotany? Ide to! Neodolateľné dôkazy ponúka novinka Moderní veganské dezerty, ktorá je v záplave kuchárskych kníh na českom trhu jedinečným úkazom. Petra Stahlová, priekopníčka výroby vegánskych cukroviniek u nás, dokázala zdanlivo nemožné. Na základe tradičných francúzskych receptúr vytvorila dezerty čisto rastlinného pôvodu – zdravšie, sviežejšie a chuťovo často zaujímavejšie ako originálne verzie.

Text: Marianna Sadloňová, foto: flickr.com