Načerpajte zdravie z chrumkavých mikrobyliniek

63
Mikrobylinky
Žerucha

Aj počas zimného obdobia je možné objavovať zaujímavé kulinárske špeciality a netradičné pochúťky. Frekventovaným pojmom sa v poslednej dobe stávajú mikrobylinky. O čo presne ide?

Microherbs alebo microgreens – aj toto sú časté označenia pre stále populárnejšie mikrobylinky. Ide o drobné rastlinky, najčastejšie zeleninu, ktorá k svojmu vývoju potrebuje len veľmi málo. Stačí voda, kúsok vaty alebo špeciálne sitko či nádoba. A, samozrejme, semiačka vhodných rastlín. Pôda ani hnojivá nie sú potrebné. Všetko to, čo rastlina na začiatku svojho vývoja potrebuje, je ukryté v drobnom semienku.

Mikrobylinky
Naklíčené výhonky cesnaku

Mikrobylinky sú drobné, prvé výhonky zo semiačok. Konzumujú sa veľmi skoro po vysiatí, často na 4. – 5. deň, teda ešte predtým, než stihnú vyrásť a nadobudnúť podobu mladej rastliny. Väčšinou ide o výhonky vysoké najviac 10 cm, v tejto veľkosti sú na konzumáciu ideálne a najviac lahodné. Zároveň sa vyznačujú najvyšším množstvom hodnotných prírodných látok.

S mikrobylinkami sa dnes už čoraz častejšie stretnete aj v moderných supermarketoch, na potravinových trhoch a v tržniciach. Na Slovensku dokonca pôsobia aj ich profesionálni pestovatelia. Najčastejšie s nimi nadobudnete skúsenosť v gastronomických zariadeniach vyššej kategórie, kde sú veľmi často používané na ozdobovanie jedál, do šalátov, sú súčasťou molekulárnej gastronómie.

Vo forme miniatúrnych klíčnych rastlín možno konzumovať veľké množstvo druhov.

Prínos pre zdravie

Mikrobylinky nie sú prekvapivo ničím novým. Hoci prv nemali toto „modernejšie“ označenie, konzumovali sa už pred mnohými rokmi. V poslednej dobe začali byť vyhľadávané opäť, pričom sa rozšíril okruh rastlín, ktoré môžu byť konzumované v tejto netradičnej podobe.

Konzumácia čerstvých mikrobyliniek je vždy príjemným zážitkom, ktorá odhaľuje doposiaľ nepoznané chute, tie sa neraz naplno rozvinú pri správne zvolenej kombinácii s inými ingredienciami. Mikrorastlinky sú chrumkavé a aj príjemne sviežo voňajú. Oceniteľný je aj ich prínos pre zdravie. Obsahujú veľké množstvo vitamínov, minerálnych látok, enzýmov, bielkovín, antioxidanty a ďalšie hodnotné prírodné látky. Pomáhajú detoxikovať organizmus, najmä v zimnom období dopĺňajú chýbajúce vitamíny, pomáhajú posilniť imunitu a dodávajú energiu.

Mikrobylinky
Naklíčené výhonky cvikle

Konzumácia

Ak ste sa už niekedy s mikrobylinkami stretli, viete, že ide o mladé drobné zelené rastlinky s belavými stonkami. Presne takto by sa mali používať a konzumovať. Pokojne však aj s korienkami, ktoré sú rovnako hodnotné. Dôležité je mikrobylinky konzumovať čerstvé, preto si nie je vhodné vytvárať či kupovať príliš veľké zásoby.

Spektrum využitia mikrobyliniek je veľmi široké. Môžete ich konzumovať čerstvé na obložených alebo nátierkou natretých chlebíkoch, pridať do šalátov, k syrom, na mäso, ako prílohy alebo do polievok. Rovnako ich môžete využiť aj pri príprave rôznych ďalších jedál.

Vlastnoručné pestovanie

Pozitívum je, že počas zimného obdobia si môžete mikrobylinky dopestovať aj doma. Je to celkom jednoduché, rýchle, lacné a čo je podstatné – veľmi ekologické. Nebudete potrebovať žiadne chemické prípravky, hnojivá, postreky ani iné podporné látky. Semená stačí položiť na vlhkú vatu do plytkých misiek alebo ich nechať voľne naklíčiť (za výdatného orosovania) v priehľadnej sklenej nádobe či PET fľaši. Na teplom mieste dochádza veľmi rýchlo ku klíčeniu, pričom po vyklíčení je vhodné premiestniť nádoby na iné miesta tak, aby mini rastlinky mali čo najviac svetla. V poslednej dobe dokonca na tento účel dostať kúpiť špeciálne sitká, ktoré môžu mať aj dizajnovo zaujímavú podobu. Pri klíčení treba dbať na čistotu, inak hrozí rozvoj plesní, a tým zmarenie snahy. Mikrobylinky z misiek, kde sa už raz pleseň objavila, nie je vhodné konzumovať. Pred použitím treba mikrovňať veľmi dôkladne prepláchnuť.

Mikrobylinky
Naklíčený hrach

Aké rastliny vybrať?

Vo forme miniatúrnych klíčnych rastlín možno konzumovať veľké množstvo druhov. Najviac dostupná je žerucha, ktorú si počas zimy vypestujete aj doma, na okennom parapete. Dostať ju aj bežne kúpiť. Využiť však možno aj roketu, reďkovku, šaláty, brokolicu, pohánku, horčicu, petržlen, koriander, sezam, cviklu, šošovicu alebo slnečnicu. Nemusíte sa obávať vyskúšať niektoré menej obvyklé rastliny, napríklad kapucínku či aksamietnicu.

Osivo by ideálne malo byť určené na tento účel, nesmie byť chemicky ošetrené. V špecializovaných predajniach býva k dispozícii ponuka týchto semien.

Prednosťou je, že možno využiť rôzne druhy, skúšať rôzne kombinácie či úpravy. Prekvapiť tým môžete aj svojich hostí. Zimné obdobie je na to ideálne. Ak totiž mikrobylinky nezoženiete v obchode, jednoducho si ich vypestujete aj doma. Zaujímavou voľbou môže byť aj skombinovanie mikrobyliniek s jedlými kvetmi či s lahôdkovou alebo exotickou zeleninou.

Mikrobylinky
Žeruchový šalát s trebuľkou a reďkovkami

Žeruchový šalát s trebuľkou a reďkovkami

Ingrediencie:

vajcia, reďkovka, žerucha, trebuľka, píniové oriešky, čierne korenie, orechový olej, ocot, soľ, cukor

Postup:

Natvrdo uvarené vajcia zbavíme škrupín a nakrájame na väčšie kusy. Reďkovky nakrájame na tenké plátky, pripravíme si očistenú a umytú žeruchu a trebuľku. Na orechovom oleji opražíme píniové oriešky a následne schladíme. Do misky so všetkými ingredienciami (okrem vajec) vmiešame ocot, čierne korenie a soľ, podľa potreby aj cukor. Pripravíme do misiek, pokvapkáme orechovým olejom, navrch pridáme vajce a podávame.

Recept: Titbit

Text: Daniel Košťál, foto: autor a Titbit