Ako si najlepšie pochutiť na syroch?

55
Syry

Syry patria k obľúbeným pochúťkam a najmä v poslednej dobe sa k nám dostalo veľa zaujímavých a menej známych druhov. Nie vždy vieme, ako ich správne konzumovať a najmä s čím.

V ponuke lahôdkarských pultov, ale aj špecializovaných predajní nájdeme syry tvrdé, polotvrdé, mäkké, tavené alebo čerstvé, trendové a vyhľadávané sú biosyry. Vybrať ten svoj obľúbený syr si tak môže už aj skutočný gurmán. Keď si domov prinesieme kvalitný syr, často rozmýšľame, ako si ho najlepšie vychutnáme. Konzumácia syrov pritom môže byť malým zážitkovým rituálom, ku ktorému treba prizvať aj svojich priateľov.Syry

Syry a nápoje

Veľa ľudí v tom nemá úplne jasno a kladie si otázku, s akými nápojmi syry konzumovať. Často sa k syrom podáva víno, avšak to, aké sa ku ktorému syru najviac hodí, je niekedy zložitou hádankou. Nemusí to byť pritom len víno. K syrom sa vo všeobecnosti hodí okrem vína aj pivo, cider, dokonca kvalitná minerálna voda. Nie je ale napríklad vhodné syry kombinovať s kávou, ovocnými šťavami, limonádami ani čajmi. Niekto napríklad nedá dopustiť na kombináciu syr a jablčný džús či hroznová šťava.Syry

Je niekoľko pravidiel, ktoré sú osvedčené. Tak napríklad vždy je vhodnejšie dať pri ochutnávaní rôznych syrov prednosť vínu pred pivom, ideálne je biele víno, suché pred sladkým. Milovníci červeného vína zrejme budú sklamaní, kombinácia tohto typu vína so syrom totiž nie je celkom ideálna. Obsah niektorých látok v tomto víne spôsobí, že nebude možné naplno vnímať delikátnu chuť hlavne jemnejších syrov. Napriek tomu sú ale vhodné k syrom napríklad ľahšie červené vína. Jemné a krátko zrejúce syry je zasa vhodné kombinovať s bielym vínom s ovocnou arómou, naopak silnejšie a aromatickejšie vína sa viac hodia k aromatickejším syrom. Vždy je najlepšie, hoci nie vždy možné, skombinovať víno a syr, ktoré pochádzajú z rovnakej oblasti.Syry

 Syrová misa

Skvelou formou, ako si vychutnať rôzne druhy syrov aj spolu s vínom, je pripraviť si syrovú misu. Môžete ňou prekvapiť svojich hostí, ale treba vedieť, ako na to. Najlepšie je, ak pozostáva aspoň z 3 – 5 druhov. Voľba konkrétnych druhov závisí od množstva hostí, ich skladby a toho, aké je ročné obdobie či príležitosť. Pri servírovaní radšej ako klasický tanier využite niečo vhodnejšie, napríklad dezertné tácky, drevené doštičky a mramorové platničky. Syry vždy ukladajte v smere pohybu hodinových ručičiek, pričom vpravo hore by mali byť zoskupené jemnejšie syry, následne korenisté a až nakoniec syry s výraznejšou arómou.Syry

Čo sa ešte hodí k syrom?

Určite čerstvý a kvalitný chlieb, dokonca sa vyplatí siahnuť po rôznych druhoch chleba, prípadne pečivo (bagety, žemle). Mnoho ľudí nedá dopustiť na kombináciu syra a marmelády. K čerstvému syru sa tiež hodia čerstvé jahody, pomaranče, reďkovky, rukola, stopkový zeler, fenikel, čerstvé bylinky, hrozno, figy, plátky jabĺk, chýbať by nemali ani vlašské orechy, prípadne datle. Obľúbené je kombinovať mäkký syr s jarnou cibuľkou a rajčinami. K tvrdenému syru môžete vyskúšať naservírovať svieže lístky valeriány, ku koziemu a ovčiemu syru zasa olivy, plátky hrušky, menšie kyslé uhorky alebo píniové oriešky.

Text a foto: Daniel Košťál