Poklad gastronómie pod povrchom zeme

68
Hľuzovky

Hľuzovka biela je jedna z najšpeciálnejších pochúťok zo sveta gastronómie. Fajnšmekri a gurmáni každoročne čakajú na príchod 1. októbra, kedy sa oficiálne začína zber týchto malých vzácnych pokladov, ktoré sa ukrývajú pod zemou.

Tieto nevšedne vyzerajúce hríby rastú takmer exkluzívne v regióne Alba v severnom Taliansku a na rozdiel od hľuzoviek čiernych ich nie je možné kultivovať. Ich hodnota sa kvôli tomu za posledné roky rapídne zvýšila. Hovorí sa, že hľuzovky biele sú také žiaduce, že na zbere sa majitelia psov snažia navzájom si ich otráviť, čo sa, našťastie, nestáva často. Minulé leto bolo suché, preto ich zber nebol veľmi bohatý – darí sa im najmä počas obdobia dažďov.

Hľuzovky
K najväčším delikatesám patria syry a mäso s príchuťou hľuzoviek.

V minulosti sa na ich náročný zber používali ošípané alebo diviaci, súčasne sa využívajú trénované psy, ktoré ich nezjedia pri úspešnom nájdení. Náruživí milovníci týchto vzácnych hríbov potrebujú na ich zber špeciálne licencie, dokonca aj majitelia pôdy či pozemku, kde by mohli rásť. Za jeden deň je povolené nazbierať zriedkavú úrodu len do hmotnosti jedného kilogramu, ktorého hodnota je 2000 – 2500 eur.

Hľuzovky
V ponuke sú aj výrobky z hľuzoviek, napríklad olej.

Zber hľuzoviek je v Taliansku dôležitá súčasť národnej kultúry a tradície, ktorú si v mestečku Sant´Agata Feltria pripomínajú oslavami a trhom počas každej nedele v októbri. Ulice a námestia sa zaplnia miestnymi zberateľmi so svojimi úlovkami, ako aj rôznymi farmármi a obchodníkmi s vínom, syrmi, medom či ručne vyrobenými tradičnými predmetmi.

Za jeden deň je povolené nazbierať zriedkavú úrodu len do hmotnosti jedného kilogramu, ktorého hodnota je 2000 – 2500 eur.

V ponuke sú aj výrobky z hľuzoviek, napríklad paštéty, cestoviny, olej, soľ, k najväčším delikatesám patria syry a mäso s príchuťou hľuzoviek. Sezóna je veľmi krátka, 1. decembra sa končí zber. Táto delikatesa sa po uvarení odporúča zjesť čím skôr, pretože rýchlo stráca svoju špecifickú vôňu a chuť.

Hľuzovky
Táto delikatesa sa po uvarení odporúča zjesť čím skôr, pretože rýchlo stráca svoju špecifickú vôňu a chuť.

Text: Michaela Mičatková, foto: Pixabay