Vicky Lau: Žena, ktorá spojila Východ a Západ

144
Vicky Lau

Hoci sa o varení často stereotypne hovorí ako o ženskej záležitosti, drvivú väčšinu vysokých kulinárskych pozícií zastávajú muži. Žena-šéfkuchárka je v najvyššej gastronomickej lige ešte stále vzácny zjav. Medzi tie najvzácnejšie z vzácnych, a to vo všetkých smeroch, patrí Vicky Lau.

Klasická francúzska kuchyňa v spojení s čínskymi kulinárskymi vplyvmi. Akokoľvek nepochopiteľne môže táto kombinácia znieť, Vicky Lau si na nej postavila povesť ženy, ktorá vie pripraviť jedny z najlepších fine dining pokrmov na svete. Kreácie Vicky Lau sú nápadne vizuálne orientované – bez ďalších ústupkov zo senzorickej kvality – a táto tendencia má svoj dôvod. Táto tridsaťosemročná majsterka chutí bola pôvodne grafickou dizajnérkou. V roku 2012 Vicky otvorila v Hongkongu svoj prvý vlastný podnik – komorný Tate Dining Room. Vicky Lau

Potvrdenie kvalít jej práce v podobe prvej michelinskej hviezdy na seba nenechalo dlho čakať, Tate sa zapísala na prestížny zoznam top reštaurácií už v roku 2013, teda po roku fungovania, a hviezdu následne každoročne obhájila. Reštaurácia sa drží už spomínaného štýlu jej majiteľky, kombinuje teda tradičnú francúzsku školu s ázijskou, ale veľmi vyberaným spôsobom. Interiér podniku napovedá, že za ním stojí ženský cit, v tomto prípade nie je od veci použiť výraz jemnocit. Priestor je harmonicky ladený do pastelových farieb a decentne oblých tvarov, pocit jemnosti a ušľachtilosti fyzicky potvrdzujú aj zvolené materiály ako koža, zamat alebo ružový mramor.

Vicky Lau

Príbehy, ktoré sa čítajú vďaka chutiam

Vicky Lau si dokázala udržať michelinskú hviezdu päť rokov po sebe

Súčasťou michelinského zážitku je aj originálny koncept jeho prezentácie – alebo by aspoň mal byť. Pod prezentáciou však v tomto prípade nemyslíme foodstyling alebo spôsob podávania, ale samotnú osnovu menu. Vicky Lau hosťom podáva svoje kreácie, ktoré sú inšpirované knihami, pričom jednotlivé chody predstavuje ako kapitoly príbehu. V Tate sa aktuálne číta Nerudova zbierka All the Odes v ôsmich kapitolách. Prvá z nich je venovaná čínskemu koreňu yam. Aj napriek svojej jednoduchosti hrá práve táto ingrediencia hlavnú úlohu v kompozícii, ktorú ďalej tvorí údený úhor, kaviár Ossetra a sezam. Druhým chodom, alebo ak chcete kapitolou, je carpaccio z morského slimáka Abalone so špargľovým šalátikom aj čerstvými bylinkami a nasledujú teplé mušle Svätého Jakuba s originálnou omáčkou z kumkvátov. V menu zaujmú okrem iného trebárs tagliolini uvarené vo vývare z homára so sakura krevetkami, čo je špeciálny druh drobných priesvitných kreviet preslávených koncentrovanou chuťou mora. Každú z kompozícií možno, samozrejme, rozvinúť ešte ďalšou nadstavbovou zložkou, ktorou je víno. Vo vínnom párovaní sa v Tate neexperimentuje, výber mapuje preslávené enologické regióny, ako je Languedoc, Champagne alebo napríklad Korzika.

Vicky Lau

Kto je Vicky Lau?

  • Vicky sa narodila v roku 1981 v Hongkongu. Keď mala pätnásť rokov, presťahovala sa do Spojených štátov amerických. Tam, v New Yorku, vyštudovala grafický dizajn a komunikáciu.
  • Po vyštudovaní sa Vicky Lau venovala svojmu odboru – a bola v ňom úspešná, určité obdobie dokonca stála na čele progresívnej reklamnej agentúry.
  • Po šiestich rokoch sa však rozhodla, že nastal čas na zmenu, a to kompletnú. Vrátila sa do Hongkongu a začala sa intenzívne zaujímať o ďalší druh umenia, kulinárske.
  • Prvou reštauráciou, kde Vicky pracovala, bola Cépage. Učila sa tam od Sebastiena Lepinoya.
  • V roku 2015 Vicky vyhlásili za najlepšiu šéfkuchárku Ázie podľa uznávanej autority Asia’s 50 Best Restaurants. V tom istom roku ju na prvú priečku svojho rebríčka najlepších šéfkuchárok Ázie vyniesol aj šampanský dom Veuve Clicquot.
  • Vicky Lau si dokázala udržať michelinskú hviezdu päť rokov po sebe a zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by o ňu mala prísť – možno skôr naopak.Vicky Lau

Text: Jitka Volnerová, foto: archív