Osviežujúci nápoj priamo zo zdroja – kokosového orecha

112
Kokos

Je to šou. S trochou zábavy i hrôzy a nakoniec happy endom. Predavač vytiahne mačetu, položí zelený predmet v tvare menšej bejzbalovej lopty na klátik a oseká jeho obal. Nakoniec urobí dierku, vloží do nej slamku a nech sa páči! Napite sa.

Na nápoj priamo zo zdroja – v tomto prípade kokosového orecha – vás budú lákať predavači v mnohých exotických krajinách, ako Thajsko, Srí Lanka, India, Bali, ale trebárs aj v bližšom Turecku či na Cypre. V horúcich dňoch výborne osvieži dehydrované telo, najmä ak orech predtým kúpali medzi ľadovými kockami. Táto kalná tekutina dodá telu aj kopu minerálnych látok, napríklad vápnika.

Kokos
Kokosy ešte na palme

Vodu obsahujú mladé, na povrchu ešte zelené orechy vo veku päť až sedem mesiacov. Jej chuť je nevýrazná a prakticky neobsahuje bielkoviny, vlákniny či tuky. Takže ide o diétny nápoj, po ktorom siahnu aj tí, ktorí si strážia štíhlu líniu.

Mnohí gurmáni si však radšej vyberú staršie plody s obsahom tekutiny farbou i hustotou pripomínajúcou mlieko. Tá už má vyšší obsah bielkovín, vláknin či tukov, mastných omega kyselín, vitamínu C, kyseliny pantoténovej či listovej i rôznych minerálnych látok, prospešných ľudskému telu.

Kokos
Kokos mení farbu podľa zrelosti.

Strom života

Ako spoznáme zrelosť kokosového orecha? Jednoducho. Stačí ním zatriasť. Pri mladom ešte v orechu zvyčajne žblnkanie počuť nebudete, lebo voda vypĺňa celú jeho škrupinu. Tá sa ale zrením odparuje. Mení sa tiež farba orechov – na tmavohnedú. Dužina vo vnútri spočiatku pripomínajúca želé časom stuhne. Tá sa potom suší a vyrába sa z nej kokosová múčka, ktorú aj naše gazdinky tak radi používajú na pečenie dezertov.

Kokosová palma je neuveriteľne všestranný strom. Nečudo, že v sankriste si vyslúžila názov kalpa vriksha – strom, ktorý dáva všetko pre prežitie. V slovenskom jazyku sa pre plod kokosovej palmy zažil názov kokosový orech. Z botanického hľadiska ale ide o plod so semenom.

Kokos
Kokosovú vodu alebo mlieko ako nápoj vám ponúknu v exotických krajinách na každom kroku.

Na úrodnej pôde dáva strom ročne od 30 do 70 plodov, ale existujú aj novošľachtence, ktoré rodia viac. Zo stromu ich zhadzujú šikovní zberači, šplhajúci sa po vysokých palmách ako opičky. Domáci odporúčajú turistom popod palmy radšej nechodiť ani po nimi neležať. Orechy totiž radi padajú aj samé a neraz spôsobia aj smrteľný úraz.

Milionársky šalát a kokosová perla

Kokosové mlieko je v rôznych kuchyniach mimoriadne obľúbené. Pridáva sa napríklad do skvelých thajských polievok. Vysokú kvalitu má vďaka množstvu nasýtených tukov a rôznych minerálov aj kokosový olej. Je výborný aj na pleť a našiel bohaté využitie v kozmetickom priemysle.

Kokos
Pripravené na osvieženie

Jesť sa ale dajú aj výhonky a tzv. palmové srdcia. Chutia ako kaleráb a šalát z nich sa nazýva aj milionársky. To preto, že palma, z ktorej olámu výhonky, pravdepodobne vyschne.

Občas sa objaví aj zmienka, že existuje kokosová perla. Ide však o mýtus. Takých, ktorí ju videli na vlastné oči, nenájdete. Čo ale uvidíte zaručene, sú kokosové kvety. V Thajsku nikdy nechýbajú vo svadobných kyticiach ako symbol plodnosti.

Kokos
Kokosové nápoje obľubujú aj deti.

Text: Jana Janků, foto: pixabay.com