Ochutnajte delikátnu baby zeleninu

71
Zelenina

Zelenina dnes už patrí k dôležitej súčasti jedálnička každého zdravšie sa stravujúceho človeka. Ak chcete mať z konzumácie zeleniny výnimočnejší chuťový zážitok, siahnite po menej známej lahôdkovej alebo tzv. baby zelenine.

Baby zelenina, ako sa často nazýva najmladšie vývojové štádium zeleniny, ktoré je vhodné na konzumáciu alebo kuchynskú úpravu, nielenže výborne chutí, ale aj dobre vyzerá. Z tohto dôvodu môže byť táto zelenina využitá aj na dekorovanie hotových jedál. Ide o zeleninu, ktorá sa zároveň vyznačuje koncentrovanejším zastúpením telu prospešných látok, vitamínov, minerálov, antioxidantov a ďalších prírodných látok.

Baby zelenina, hoci ide často o bežné zeleninové druhy, prekvapí lahodnou, veľmi jemnou a krehkou chuťou, neraz aj príjemnou arómou a všestrannými možnosťami úprav. Je predurčená zaujať aj ozajstných gurmánov, má určitý punc výnimočnosti. Práve preto by nemala chýbať pri rôznych slávnostných príležitostiach. K jej príprave často nie sú potrebné žiadne náročné postupy ani znalosti. Stačí uplatniť jednoducho zvládnuteľný recept, použiť kvalitné ingrediencie a výsledkom môže byť lahôdka, ktorá vás pred hosťami určite nezahanbí.Zelenina

Baby zelenina sa dá upravovať aj podávať v celku, čím sa celý proces stáva šetrnejším a plody nestrácajú toľko žiadaných látok a vitamínov. Baby plody sú veľmi vhodné a efektné aj na grilovanie,“ radia špecialisti na zeleninu z veľkoobchodu Metro. Medzi najpopulárnejšie patria podľa ich slov baby cuketa, baby baklažán, baby kukurica, baby mrkva s vňaťou aj bez vňate, baby špargľa a baby cvikla.

Artičoky

Baby artičoky majú oválny a pri stopke mierne rozšírený tvar, najčastejšie sú sfarbené do zelena alebo jemne fialova. Vynikajú príjemnou nahorklou až nakyslou chuťou. Používajú sa celé, čím sa líšia od klasických artičok a zároveň je ich príprava rýchlejšia. „Použiť túto zeleninu môžete varenú (v jemne slanej vode s olivovým olejom a citrónovou šťavou), zapekanú, vyprážanú aj dusenú. Výborne tento typ artičok chutí po naložení v mierne slanom náleve,“ odporúča Vojtěch Havránek zo spoločnosti Titbit, ktorá baby zeleninu dováža aj do slovenských supermarketov.

Tipy na vyskúšanie

Farfalle s baby artičokami a opečenou slaninkou

Grilované baby artičoky s rôznymi omáčkami

Vyprážané baby artičoky v pikantnom cestíčku

Baby artičoky plnené zeleninovou zmesou

Šalát z restovaných baby artičok, s kúskami zemiakov, čiernymi olivami a pikantným dresingom.

Artičoky
Artičoky

Špargľa

V poslednej dobe ide o populárnu zeleninu. Pod označením baby špargľa nájdete asi len 10 – 13 cm dlhé a necelý centimeter silné a sviežo pôsobiace výhonky s malými výstupkami. Baby špargľa má svetlo zelenú farbu, chuťovo je jemná, maslovitá, delikátna. Oproti klasickej špargli je tá baby šťavnatejšia. Baby špargľu netreba šúpať, v chladničke vám až do použitia vydrží niekoľko dní. Najlepšie podľa slov V. Havránka chutí varená, jemne dusená, grilovaná, takisto čerstvá zakomponovaná do miešaných zeleninových šalátov. Hodí sa do cestovín, ako príloha k mäsu, k rybám a morským živočíchom, znamenito chutí so smotanou, šunkou alebo v zeleninových polievkach. Konzumácia baby špargle je prínosná aj preto, že obsahuje množstvo telu prospešných látok.

Tipy na vyskúšanie

Grilovaná baby špargľa potretá zmesou oleja, horčice a čierneho korenia

Špargľa jemne osmažená na masle alebo olivovom oleji

Fusilli s baby špargľou, šunkou a smotanou

Krémová špargľová polievkami s krevetami

Špargľová terina s kozím syrom

Gratinovaný losos s baby špargľou

Špargľa
Špargľa
Fenykel
Fenykel

Fenikel

Stonky fenikla sa vyznačujú sladkou chuťou, ktorá pripomína zeler. Jemné listy tejto zeleniny sa zasa ponášajú na listy kôpru. Výhodou fenikla je jeho všestrannosť. Oceniteľnou, ale málo využívanou lahôdkou je buľva baby fenikla, ktorá by mala byť čo najsvetlejšia. Tá chutí mimoriadne jemne. „Baby fenikel môžete konzumovať pečený, napríklad spolu s mäsom, môžete ho tiež grilovať a tak si spestriť tradičnú grilovačku,“ radí V. Havránek. Na gril uložte baby fenikel nakrájaný na plátky, pokvapkajte olivovým olejom, po ugrilovaní jemne zasypte strúhaným parmezánom, pokvapkajte citrónovou šťavou a podávajte. Je to skutočná delikatesa!

Kel

Kel určite nie je nezaujímavou zeleninou. Vo forme baby je dokonca ozajstnou pochúťkou. Je jemnejší, krehký a príťažlivý už na pohľad. Oproti obyčajnému kelu je jeho výhodou to, že ho môžete použiť v celku, nie je potrebné jednotlivé hlávky rozoberať alebo krájať. Baby kel môžete podávať po uvarení ako prílohu, výborne chutí aj pečený alebo dusený, prípadne ako príloha k mäsu, jemne preliaty delikátnou omáčkou. Odporúčame zakúpiť si niekoľko hlávok.

Kel
Kel

Baklažán

Baklažán patrí takisto k obľúbenejšej zelenine. Jeho baby podoba je zaujímavá už na pohľad a skvele chutí. „Na vrchole plodu baby baklažánu nájdete korunku, ktorá je rovnako ako stopka významným ukazovateľom kvality plodu. Baby baklažán je jedinečnou zeleninou na prípravu zapekaných jedál, dá sa grilovať, variť alebo dusiť. Jeho tepelná úprava však musí byť mimoriadne dôsledná, aby došlo k odbúraniu alkaloidu solaninu, na ktorý sú mladšie plody bohaté,“ pripomína V. Havránek. Baklažán výborne chutí, ako dodáva, vyprážaný, grilovaný, pečený aj nakladaný. Je zdraviu prospešný, plný vitamínov a minerálov a jeho konzumáciu si naplánujte na letné mesiace, kedy údajne chutí najlepšie.

Tipy na vyskúšanie

Grilovaný baby baklažán so sušenými paradajkami, fetou a šalotkou

Baby baklažán plnený krevetami a mozzarelou

Pečené baby baklažány prekladané ančovičkami

Baklažánové rizoto s kuracím mäsom a čerstvými bylinkami

Baklažán
Baklažán

Paprika

Baby paprika je zaujímavým variantom klasickej papriky a bežne ju dnes nájdete v ponuke supermarketov. Vyniká výraznou farebnosťou – preto pôsobí veľmi dekoratívne, samotné papriky majú guľovitý tvar. Ich prednosťou je, že neobsahujú semiačka, ktoré sú často spájané s pálivosťou. V. Havránek hovorí, že baby papričky sú sladšie, chuťovo výraznejšie a krehké, ich šupka nie je tak tuhá, vďaka čomu sa s nimi ľahšie pracuje. Najlepšie chutia surové, v zeleninových šalátoch, vyplatí sa však vyskúšať aj ich rôzne úpravy. Chutia nakladané, napríklad v korenistom náleve, pečené, zapekané s pestom a riccotou aj grilované spolu s inou baby zeleninou. Za vyskúšanie stojí aj kombinácia s jahňacím mäsom, s morskými plodmi alebo syrom.

Paprika
Paprika

Text: Daniel Košťál, Titbit, foto: autor, Titbit, obchodné reťazce