Kakaový zázrak – tmavá čokoláda

109
Čokoláda

Obľúbená sladká pochúťka príjemne prekvapí svojimi výhodami pre celkové zdravie a svojím zložením dokonca pozitívne vplýva na zlepšenie nálady.

ČokoládaOvocie, ktoré pochádza zo stromu kakaovníka, obsahuje vysoké množstvo flavonoidov, ktoré sú známe ako antioxidanty polyfenoly. Tento rovnaký antioxidant sa nachádza aj v červenom víne, čaji, ale aj v rôznych druhoch ovocia a zeleniny. Vďaka špeciálnej výrobe tmavej čokolády v nej naďalej zostáva vysoký obsah antioxidantov, ktoré pochádzajú z kakaa. To však neznamená, že je rozumné jej skonzumovať veľké množstvo naraz, pretože obsahuje veľa kalórií. Výživový poradca odporúča jej maximálnu dennú dávku na 150 kalórií čo je zhruba 45 gramov.

Konzumovať mliečnu čokoládu však rozhodne nie je náhrada za tú tmavú. Množstvo zdravých nutričných kvalít sa v nej takmer úplne stratí, nakoľko obsahuje omnoho menší podiel kakaa v porovnaní s tmavou čokoládou. Ak nechcete jesť len tmavú čokoládu, chutnou zmenou môže byť príchuť čučoriedok alebo mandlí.

Čokoláda

Dôležité je sledovať percento kakaa na obale čokolády – čím vyššie percento kakaa, tým viac sa ho pri výrobe použilo. Pri kúpe sa odporúča 45- a viacpercentná čokoláda, avšak 71-percentná čokoláda je už veľmi horká a určená najmä na pečenie a varenie.Čokoláda

Čokoholici sa môžu tešiť nielen z jej lahodnej chuti, ale prekvapí nás aj nutričnými hodnotami a priaznivými účinkami pre zdravie.

  1. Znižuje krvný tlak: Jeden z najbežnejších zdravotných problémov, ktorý ľudí trápi, sú výkyvy krvného tlaku. Kakao obsahuje flavanoly a bioaktívne látky, ktoré zlepšujú prietok krvi cez tepny, a tým znižuje krvný tlak a optimálne ho reguluje.
  2. Maska na pleť: Po spálení slnkom poslúži efektívna maska z tmavej čokolády, ktorá pokožku rozžiari, hydratuje, zvýši krvný obeh v pleťových bunkách a zlepší jej hustotu.
  3. Zabraňuje depresii: Teobromín je jedna z látok, ktorá sa nachádza v kakau. Tá pomáha vyhnúť sa depresii. Tento pozitívny efekt je podobný kofeínu.Čokoláda
  4. Pomáha proti cukrovke: Tmavá čokoláda má odolnosť voči inzulínu vďaka endotelialnej funkcii a obsahu flavonoidov.
  5. Výhody počas tehotenstva: Nedávne štúdie zistili, že tmavá čokoláda pomáha rastu embrya a redukuje riziko vážneho tehotenského ochorenia preklamsie.
  6. Podporuje metabolizmus: Prekvapivo 70-percentný obsah kakaa v čokoláde kontroluje chuť do jedla, a tým zlepšuje funkciu metabolizmu a trávenia.Čokoláda

Text: Michaela Mičatková, foto: Pixabay