Najlepší svetoví mixológovia a barmani

39
Drink

Dušou každého baru je barman, ktorý dobre pozná najlepšie ingrediencie, z ktorých sa namieša skvelý koktejl a techniku mixovania, avšak nesmie mu chýbať kreatívnosť, profesionalita a charizma.

Predstavíme vám elitu barmanov, ktorí tieto kritériá spĺňajú, a preto boli za svoju prácu vysoko ohodnotení.

Jim Meehan: Vplyvný a talentovaný majster v mixovaní drinkov z prominentného baru Please Don’t Tell v New Yorku, ktorý získal cenu za najlepší bar na svete v roku 2011. Tento titul bar vyhral najmä vďaka inovatívnosti, ktorú tam práve Jim priniesol. Ponuka jedál americkej kuchyne, vyberané pivá a vína v kombinácii s tými najzaujímavejšími koktejlami zaujala mnoho hostí, ktorých prilákala táto zmes exkluzivity a tradície. Jimovým receptom na úspech v barovom priemysle sú pohostinnosť, štedrosť, profesionalita, dômyselnosť a jedinečnosť. Tvrdo na sebe pracuje a zdokonaľuje sa, aby vždy priniesol svojim hosťom tú najvyššiu spokojnosť.

Jim Meehan
Jim Meehan

Alex Kratena: Barman, vďaka ktorému bol londýnsky bar Artesian rekordne ocenený až štyri roky po sebe (2012 až 2015). Od začiatku svojho zamestnania v bare so sebou priniesol množstvo skúseností, vedomostí a jedinečnosť v miešaní koktejlov, ktoré ocenilo veľa náročných hostí. Jeho filozofia spočíva v tom, že skúsený alchymista by mal miešať koktejly prirodzene, aby mal drink vyváženú chuť ingrediencií a nie sa riadiť len podľa presne odmeraného množstva prísad.

Lynnette Marrero
Lynnette Marrero

Lynnette Marrero: Jedna z mála úspešných žien spoza baru, ktorá pôsobí v New Yorku, je rovnako uznávaná ako ktorýkoľvek barman mužského pohlavia. Jej šikovnosť, unikátne a špecifické koktejly, ale predovšetkým založenie prvej ženskej súťaže v rýchlostnom mixovaní koktejlov na svete pod názvom „Speed Rack“ ju priviedli na vrchol medzi barmankami. Najviac ju fascinuje kultúra z Južnej Ameriky, vďaka ktorej jej obľúbené drinky pozostávajú z hlavnej ingrediencie – rumu. Ako rumová expertka sa stala ambasádorkou obchodu a mixovania firmy Zacapa Rum a zároveň je mixologičkou pre svetoznámu spoločnosť minerálnej vody Perrier Sparkling Natural Mineral Water.

Dale De Groff: Americký majster mixológie známy aj pod prezývkou „King of Cocktails“ (Kráľ koktejlov) je ešte stále vo svojich 70 rokoch úspešný a plný elánu. Jeho obrovský vplyv v barovom svete trvá už tri dekády a pýši sa mnohými úspechmi a oceneniami, ktoré právom získal počas svojej kariéry. Jedno z najdôležitejších období boli 80. roky, kedy dal v slávnom bare Rainbow Room v New Yorku novú chuť a šmrnc klasickým koktejlom. Počas svojej kariéry získal dve ceny James Beard Awards v odvetví vín a destilátov aj jedla a nápojov (Wine and Spirits Professional, Food and Beverage). Pôsobí ako partner v študijnom programe Beverage Alcohol Resource (BAR, Zdroj alkoholických nápojov) a zároveň je zakladateľ Múzea Amerických Koktejlov v Inštitúte jedla a nápojov (Museum of American Cocktail) v New Orleans. Dale De Groff je hrdým autorom kníh Essential Cocktails a Craft of the Cocktails, ktoré zožali úspech najmä v rodných Spojených štátoch.

Dale De Groff
Dale De Groff

Kaitlyn Stewart: Titul Najlepšej barmanky za rok 2017 Kait A Roo (tak ju prezývajú) získala, keď úspešne porazila celosvetovo 10 000 súperov a namiešala vyše 60 vlastných unikátnych drinkov. Súčasne pracuje v exkluzívnom bare Royal Dinette vo Vancouveri, kde sa jej náramne darí. Známa je svojimi koktejlami, ktoré sú osviežujúce a obsahujú veľa ingrediencií naraz. Jeden z jej unikátnych drinkov je namiešaný až z 30 prísad. Najradšej exprerimentuje s klasickými koktejlami, ktorým dodáva inovatívnu chuť s moderným šmrncom.

DrinkText: Michaela Mičatková, foto: pixabay.com, DeKuyper Holland, AJ Meeker, Lizzie Munro