Typicky jesenná pochúťka

66
Tekvice

Tekvice sú pre niekoho symbolom jesene, pre iného súčasťou stále obľúbenejšieho Halloweenu. V poslednej dobe sú viac vyhľadávané aj gurmánmi. Možností je v tejto oblasti neúrekom.

Tekvice patria medzi najstaršie kultúrne rastliny sveta. Smelo ich môžeme zaradiť aj medzi najčastejšie pestované zeleniny v slovenských záhradách. S neprehliadnuteľnými plodmi tekvíc sa najmä počas jesene stretneme na trhoviskách, farmárskych dňoch a čoraz viac aj v bežných supermarketoch. Jeseň sa už tradične nesie v znamení hojnosti plodov tekvíc. Tie sa líšia množstvom rôznych tvarov a farebných odtieňov (zďaleka to nie je len oranžová). Rozmanitosť je v tomto smere obrovská, a to aj pokiaľ ide o veľkosť plodov. Paleta siaha od plodov, ktoré sa vojdú sotva do dlane až po tie, ktoré vážia desiatky kilogramov.

Tekvice

Na Slovensku sa dnes môžete stretnúť s viac ako 30 odrodami tekvíc, tie sa tu aj pestujú. Nie všetky poskytujú jedlé plody, mnohé majú viac dekoračný charakter. V priebehu rokov sa niektoré druhy tekvíc stali hitom, iné zostali v úzadí. Viac vyhľadávaná je napríklad tekvica s výrazne oranžovo-červenou šupou typu hokkaido. Vyznačuje sa aromatickou lahodnou dužinou a existuje čoraz viac spôsobov jej prípravy.

Americký pôvod

Nie každý vie, že tekvice boli jedným z mnohých darov Nového sveta starému kontinentu. Patrili k základným plodinám, ktoré pestovalo tamojšie domorodé obyvateľstvo. Kuchyni predkolumbovskej Ameriky kraľovali tekvice už pred 7500 rokmi. Severoamerickí Indiáni pestovali tekvice v zvláštnom spojení s kukuricou a fazuľou a dnes sa táto metóda začína opäť uplatňovať, je v našich záhradách vysoko módnou záležitosťou.

Dužina tekvíc je potravinou s nízkou kalorickou hodnotou.

Rod tekvica zahŕňa celkom 27 druhov, ktoré pochádzajú väčšinou z rôznych oblastí Ameriky. Tekvica je teplomilná a mohutne pôsobiaca zelenina, nenáročná na pestovanie. Len pre zaujímavosť: od vysiatia po zber plodov ubehne v závislosti od druhu a odrody asi 80 – 130 dní. Rastlina sa plazí po pôde alebo šplhá, vyššiu hodnotu majú plody, ktoré získajú konzumnú zrelosť priamo na záhone. Dokonca aj po zbere je dobré nechať plody asi deň sušiť na priamom slnku. Sú potom chuťovo výraznejšie. Plody možno nechať doma uskladnené pri teplote 15 – 20°C asi dva až tri týždne, odporúča sa na to využiť priestor s vlhkosťou vzduchu okolo 70 %.

Ak plody tekvíc nakupujete, vyberajte si z ponuky len tie, ktoré pri poklopaní znejú hlbším, dutým tónom. Šupka tekvíc by pri nákupe mala byť pevná a stopka zdrevnatelá, dlhá asi 5 cm. Vo všeobecnosti platí, že čím je plod tekvice ťažší, tým má viac dužiny a menej semien.

Unikátny obsah vlákniny

Tekvica je obľúbenou pochúťkou, v poslednej dobe dokonca o niečo viac preferovanou. Pre každého je motivácia konzumácie tejto zeleniny iná. Isté je, že plody tekvíc sa pýšia mnohými unikátnymi vlastnosťami. Tak napríklad sa vyznačujú vysokým obsahom vlákniny. Tá prospieva tráveniu, pomáha čistiť črevá, znižuje množstvo žlčových zlúčenín a tukových emulzií a uľahčuje tak fungovanie pečene a pankreasu. Polovica šálky varenej tekvice obsahuje približne 5 g vlákniny.Tekvice

„Konzumácia tekvice je prevenciou nadváhy či obezity, pretože zvyšuje pocit sýtosti, odvádza tuky, vodu a je skvelou náhradou napríklad zemiakovej kaše. Konzumovať tekvice sa odporúča aj pri chorobách srdca a obehového systému, obličiek, pri zápchach, žlčníkových či pečeňových chorobách, močových kameňoch, sú vhodné pri ateroskleróze a reumatizme,“ uvádza Bc. Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR.

Plno karotenoidov

Karotenoidy sú ďalšou zložkou, ktorá je bohato zastúpená v dužine plodov tekvíc. Ide o látky, ktoré chránia pred voľnými radikálmi, regulujú imunitu, posilňujú medzibunkovú komunikáciu, blahodarne pôsobia na pokožku a oči, znižujú riziko katarakty a degenerácie makuly, riziko srdcových chorôb a rôznych druhov rakoviny. Karotenoidy zastúpené v tekvici na seba pôsobia vzájomne synergicky a obsah fytosterolov a omega-3 nenasýtených mastných kyselín v semienkach len umocňuje celkový účinok tejto plodiny na ľudské zdravie, dlhovekosť a vitalitu. Najvyšší obsah karotenoidov má tekvica obrovská a tiež tekvica muškátová. Vo všeobecnosti strava bohatá na jedlá z tekvice prispieva aj k znižovaniu hladiny krvného cukru.

V dužine tekvice je okrem toho obsiahnutá voda, menšie množstvo cukrov, z minerálov hlavne draslík, horčík a vápnik.

Tekvice

Využitie

Tekvice majú v gastronómii rozmanité využitie a novinkám v tejto oblasti iste nie je koniec. Pripraviť si z tekvíc môžete polievky, omáčky, koláče, šaláty, skvele chutia tekvicové placky so syrom, halušky, lievance alebo rezance. Delikatesou sú francúzske zemiaky s plátkami tekvice alebo ako príloha k cestovinám či ryži. Dužina tekvíc je potravinou s nízkou kalorickou hodnotou. Využiť je dokonca možné aj kvety tekvíc – môžu sa dusiť, pražiť alebo plniť.

Mnoho ľudí nedá dopustiť ani na semená tekvice. Sú plné minerálov, vlákniny a majú vysoký podiel tukov. Konzumovať sa dajú samostatne alebo ako súčasť polievok, omáčok a šalátov.

Veľkú obľubu si v posledných rokoch získal aj u nás tekvicový olej, ktorý sa lisuje zo semien.

Recepty:

Špagetová tekvica

Ingrediencie na 4 porcie: 2 špagetové tekvice, 1 kg paradajok, 2 papriky, cesnak, cibuľa, 1 baklažán, DIETESSE.3 bujón, čerstvá bazalka, oregano, syr do 20 % tuku, olivový olej, soľ, korenie

Postup: Tekvicu prerežte na dve polovice, pokvapkajte olivovým olejom a pečte pri teplote 200°C rezom dole asi 45 minút, dokiaľ nezmäkne. Upečenú tekvicu vidličkou naškrabte na špagety. Počas pečenia tekvice si pripravte omáčku. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a opražte na olivovom oleji. Pridajte nakrájané papriky, baklažán, paradajky, ochuťte korením aj bylinami a duste pod pokrievkou domäkka, aby zelenina pustila šťavu. Hotovú omáčku môžete rozmixovať, servírovať vo vydlabanej tekvici a ozdobiť strúhaným syrom do 20 % tuku.

Tekvice

Tekvicový šalát

Ingrediencie: 1 tekvica hokkaido cca 0,5 kg, 2 červené cibule (stredné), cherry paradajky, mozzarella čerešničky, tekvicové semená, zmes šalátov: valeriánka, ľadový šalát, čakanka

Zálievka: olivový olej, tekvicový olej, med alebo javorový sirup

Postup: Tekvicu aj cibuľu nakrájajte na mesiačiky a pečte v rúre asi 15 minút pri teplote 200°C, dokiaľ nezmäknú. Pripravte si šalátovú zálievku. Zmiešajte olivový olej, tekvicový olej a med alebo javorový sirup v rovnakom pomere, objem zvoľte podľa množstva zeleniny. Do misy vložte zmes šalátov, cherry paradajky, mozzarella čerešničky, pridajte upečenú tekvicu aj cibuľu, dochuťte zálievkou a ozdobte tekvicovými semienkami.

Tekvice
Tekvicový šalát

Tekvicové lievance

Ingrediencie: 1 menšia tekvica hokkaido cca 0,5 kg, 3 – 4 vajcia, mletá škorica, med alebo datľový sirup podľa chuti, na ozdobenie biely jogurt do 3 % tuku, kakao APINAT, ovocie

Postup: Tekvicu vydlabte a nakrájajte na kocky (nemusíte lúpať), ktoré varte vo vode do zmäknutia. Vodu sceďte a tekvicu rozmixujte do hladka. Pridajte vajcia, ochuťte škoricou a medom alebo sirupom. Dôkladne premiešajte, aby sa vytvorilo husté cesto. V panvici s nepriľnavým povrchom rozpusťte trochu kokosového oleja, na ktorom budete piecť malé lievance. Hotové lievance môžu byť ozdobené bielym jogurtom zmiešaným s kakaom APINAT alebo s džemom DIETESSE.3 a čerstvým ovocím.

Tekvice
Tekvicové lievance

Tekvicový cheesecake

Ingrediencie: 200 g maslových sušienok FIBROKI, 600 g tekvice (1/2 tekvice), 50 g masla, 2 vajcia, 200 g trstinového cukru, 250 g tvarohu, 250 g ricotty, lyžička škorice, lyžička zázvoru

Postup: Tekvicu uvarte, rozmixujte, sceďte vodu a nechajte vychladnúť. Na dno tortovej formy nasypte nadrvené sušienky FIBROKI zmiešané s maslom a dajte zapiecť na 8 minút pri teplote 150 ° C. V miske rozmixujte vajíčka s cukrom, ricottou a tvarohom, ochuťte škoricou a zázvorom a postupne pridávajte vychladnutú tekvicu. Zmes nalejte na vychladnuté sušienky a vložte ju späť do rúry. Pečte asi 1 hodinu pri 160 ° C. Po pečení nechajte vychladnúť v chladničke.

Tekvice
Tekvicový cheesecake

Tekvicové kari so zázvrom

Ingrediencie: 1 tekvica hokkaido, 1 menší baklažán, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 plechovka krájaných paradajok, kúsok čerstvého zázvoru, 1 plechovka kokosového mlieka, 1 lyžica arašidového masla, 2 lyžičky kari, šťava z polovice limetky, hrsť nesolených arašidov, olivový olej, šalvia čerstvá alebo sušená, soľ, korenie

Postup: Tekvicu rozrežte na polovice a vydlabte dužinu. Nakrájajte na menšie kúsky a naskladajte ich vedľa seba do pekáča. Pokvapkajte olivovým olejom, rozprestrite na ňu lístky šalvie, posypte hrubozrnnou soľou a pečte v rúre vyhriatej na 180°C asi 30 minút. Akonáhle je tekvica upečená, hoďte ju do mixéra a so šalviou ju rozmixujte na hladké pyré. V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, zázvor a restujte asi 3 minúty. Pridajte na kocky nakrájaný baklažán a opekajte ďalších 5 minút. K baklažánu vmiešajte nakrájané paradajky, kokosové mlieko, tekvicové pyré, arašidové maslo a kari. Všetky ingrediencie poriadne premiešajte a pod pokrievkou nechajte prebublávať asi 15 minút. Do kari nakoniec vmiešajte arašidy a ochuťte limetkovou šťavou, soľou a korením. Podávajte s celozrnnou basmati ryžou, červenou šošovicou alebo quinoou.

Tekvice
Tekvicové kari so zázvrom

Text: Daniel Košťál, foto: autor, NATURHOUSE, recepty: NATURHOUSE