Slnečný Burgenland pre nadšencov kultúry i športu

28
Burgenland

Táto najvýchodnejšia spolková krajina Rakúska poskytuje bohaté možnosti pre turistu každého druhu. Krásna príroda zaliata slnkom po mnoho dní v celom roku umožňuje športové vyžitie všemožného druhu. Na svoje si však prídu aj milovníci kultúry, predovšetkým hudby a histórie.

Mohlo by sa zdať, že tri dni nie je až taká dlhá doba na spoznávanie nových miest, ja som sa však veľakrát presvedčila o tom, že predĺžený víkend na výlete dokáže obohatiť život cestovateľa o ďalšie skúsenosti a zážitky, ktoré niekto nemusí stihnúť ani za oveľa viac dní.

Burgenland
Hrad Lockenhaus

Hviezdou Lockenhausu je Alžbeta Báthory

Našou prvou zastávkou bol mimoriadne dobre zachovaný hrad Lockenhaus, kde sme mali možnosť zoznámiť sa s rôznymi stredovekými zvykmi. Miestny sprievodca nás navyše previedol po hrade a čo-to zaujímavé o ňom porozprával. Toto miesto je zaujímavé aj pre milovníkov hudby, keďže sa tu koná výborný Festival komornej hudby. Mimochodom, hudba je pre Burgenland veľmi významná, veď tu dlhé roky žil a pôsobil hudobník a skladateľ Joseph Haydn a tiež sa tu narodil famózny klavírny virtuóz Franz Liszt.

Aj keď nie je presne dokázané, kto hrad postavil a v začiatkoch vlastnil, kedysi tu dokonca pobývali slávni templári. Pre Slovákov je zaujímavá skutočnosť, že na prelome 16. a 17. storočia ho vlastnila Alžbeta Báthory. Niektorí veria, že jej duch hrad stále obýva a dokonca sú aj takí, ktorí tvrdia, že sa tu nachádzajú jej ostatky – hoci grófka zomrela na Slovensku, povráva sa, že ich preniesli do Lockenhausu, aby mohla odpočívať po boku svojho manžela. Údajne ju však pochovali do studne, no ani po výkopových prácach sa zatiaľ nepodarilo túto legendu potvrdiť. Faktom však ostáva, že Alžbeta Báthory je veľmi dôležitou a obľúbenou súčasťou dejín hradu Lockenhaus, miestni ju považujú za prvého ženského vampíra.Burgenland

Bohatá zeleň a všadeprítomné vinice

Hlavným bodom programu druhého dňa nášho výletu bola túra na e-bicykloch z údolia Pinkatal do regiónu Weinidylle. Nešlo o žiadnu náročnú túru, keďže Burgenland je kraj s nízkymi pahorkami či rovinatým terénom. Zabrať dali skôr horúce slnečné lúče, ktoré nás sprevádzali počas celej túry – našťastie však vial príjemný vietor, ktorý pri bicyklovaní padol naozaj vhod. Všade naokolo sa rozprestierali krásne zelené pláne či vinice, ktoré naznačovali, čím ďalším je Burgenland vychýrený. Po spoločnom obede a krátkej prestávke sme sa vydali do Heiligenbrunnu, kde sme sa veľa dozvedeli o známom víne Uhudler a jeho histórii.

Burgenland
Dedinka Heiligenbrunne

Dedinka Heiligenbrunne zohráva vo svete vín významné miesto – nachádza sa tu zhruba trojkilometrová vínna cesta, na ktorej sa nachádza vyše sto vinárskych domčekov z obdobia 17. a 18. storočia – aj preto patria ku chráneným pamiatkam. Na mnohých z nich možno stále vidieť tradičné slamené strechy. Víno, ktoré tu miestni ponúkajú, má za sebou naozaj zaujímavú históriu – takzvaný Uhudler, príznačný len pre južný Burgenland, vznikol krížením, ktorého dôsledkom bolo aj to, že sa im vyvinuli odolné korene voči plesniam, a tak ich nie je nutné v podstate vôbec chemicky ošetrovať. Víno je také špecifické, že ho nenájdete ani v obchodoch, kúpiť ho možno iba u miestnych, ktorí vinice pestujú. Milovníci vína by si preto nemali dať ujsť nielen tento kulinársky zážitok, ale aj prehliadku dedinky, kde sa akoby zastavil čas.

Sladká bodka na záver

Tretí, posledný deň naša skupina začala opäť športom, tentoraz sme si doobedie spestrili severskou chôdzou – bližšie sme si prešli okolie hotela, ktorý sa nachádzal v príjemnom prostredí burgenlandskej zelene. Po návrate sme sa osviežili, odhlásili z hotela a vydali sa doslova za roh, kde na nás už čakal ďalší bod programu, tentoraz vo svojej sladkej podobe. V manufaktúre na pralinky Spiegel sme sa prostredníctvom prednášky všeličo dozvedeli o kakau a tradíciách spojených s výrobou čokolády, a názorne nám taktiež predstavili, ako sa pralinky vyrábajú. Samozrejme, to všetko sa nezaobišlo bez ochutnávok.

Burgenland

Záver programu patril návšteve výrobne modrotlače Koó, ktorá vznikla v roku 1921 a dnes patrí k jedným z posledných manufaktúr, kde sa uplatňuje tradičný postup farbenia indigom. Rodinka, ktorá manufaktúru vedie, využíva dokonca vyše dvesto rokov staré farbiace kvádre. Tak ako ďalší výrobcovia modrotlače, aj Koóvci si prísne strážia recepty, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Na dvore si zriadili aj obchodík, kde návštevník môže nájsť všemožný druh tovaru v rôznych odtieňoch modrej farby. Špecialitou konkrétne tejto manufaktúry je obojstranná potlač. Modrotlač, taká populárna aj u nás na Slovensku, zažíva v poslednom období nový rozmach.

Burgenland
Výrobňa modrotlače Koó

Burgenland toho ponúka oveľa viac, o čom svedčí aj veľa turistov, ktorí sem každoročne prichádzajú. Stačí sa sem vybrať hoc aj na pár dní a obohatiť tak svoje cestovateľské skúsenosti o mnoho pestrých zážitkov.

Text a foto: Miriama Vojteková