Ako spoznať dobré pivo?

35
Pivo

Vedeli ste, že aspoň raz týždenne si pivo dopraje až 85 % dospelých Slovákov? Spotreba tohto nápoja rastie, podľa aktuálnych predbežných štatistík sme v roku 2019 v priemere vypili až 77,9 litrov na osobu, čo predstavuje asi 156 veľkých pív.

Zaujímavý je aj fakt, že viac ako tretina Slovákov sa viac považuje za pivárov, ako za vinárov. Pritom práve ponuka vín sa neustále rozširuje. Najčastejšie si vychutnávame svetlú desiatku a čoraz viac aj nealkoholické pivá a radlery, ktoré prekvapili v poslednej dobe viacerými novinkami. Pomaly rastie tiež obľuba rôznych špeciálov, predovšetkým pív typu Ale. Z nedávneho prieskumu Slovenského združenia výrobcov piva a sladu vyplýva, že najradšej máme čapované a svetlé pivo 10°. Ženy preferujú malé čapované pivo a viac ako trištvrte mužov zas veľké čapované pivo. Ženy popri svetlom pive obľubujú aj nealkoholické pivo.

Pivo

Prírodný základ

Pivo sa vyrába výlučne z prírodných surovín, z vody, sladovníckeho jačmeňa, chmeľu a pivovarníckych kvasníc. Na výrobu piva v našich pivovaroch sa využívajú predovšetkým slovenské suroviny. Slovensko je známe veľmi kvalitnou vodou a tá výrazne prispieva ku kvalite piva. Nemenej kvalitný je aj náš jačmeň, z ktorého sa vyrába slad. Veľmi žiadaný je aj v zahraničí, pivo sa z neho varí aj v susedných i vzdialenejších krajinách. Uvariť dobré pivo je veľké umenie. Proces varenia piva trvá približne jeden mesiac a každé pivo je výsledkom majstrovskej práce pivných sládkov.

Špecifická farba  

PivoPivo je nízko alkoholické, nízko kalorické, ponúka množstvo druhov, chutí a tiež spôsobov pitia. Chutí, osvieži a zahasí smäd. „Pivo vie vďaka nespočetným variáciám chutí a štýlov ponúknuť niečo na každú príležitosť a dokonca aj reagovať na zmeny v životnom štýle ľudí,“ uvádza Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia piva a sladu. Lenže nie je pivo ako pivo. Pre konečnú kvalitu piva v pohári je dôležitá jeho cesta z pivovaru na stôl. Správne skladovanie a podávanie piva taktiež nemalou mierou ovplyvňuje celkový gurmánsky zážitok. V pivárňach je napríklad pre kvalitu piva kľúčová čistota výčapného zariadenia a pohárov, teplota piva a tiež správny spôsob čapovania. Vo všeobecnosti platí, že kvalitu piva je možné najlepšie posúdiť, ak je správne vychladené (pri teplote 7 – 11 ̊C). Pri tejto teplote sa má aj podávať alebo čapovať. Pokiaľ ide o farbu, mala by vždy zodpovedať príslušnému typu piva – správne sýta, priezračná a jagavá. Okrem nefiltrovaných pív, ktoré sú kalné. Tmavé pivá sú zasa charakteristické tmavou farbou, ktorá pochádza zo špeciálnych karamelizovaných a pražených sladov. U vrchne kvasených pív sa farba pohybuje od svetlej jantárovej až po červeno-medenú. Pšeničné pivá sú charakteristické svetlou až slamovou farbou. Pivu nesmie chýbať ani pena. V pohári s pivom by mala pekne držať, nemala by hneď opadnúť alebo vyprchať.

Pivo

Horké a menej horké

Nemej dôležitá je aj vôňa tohto nápoja. Často rozhoduje o prvom dojme, ktorý si konzument o pive urobí. Mala by byť čistá, typicky chmeľová a malo by v nej byť cítiť použité slady. Podstatná je, samozrejme, chuť piva, pričom platí, že rôzne typy piva majú svoju špecifickú chuť. Svetlé spodne kvasené pivá majú sviežu, čisto sladovú chuť bez príchute, sú jemné a chmeľovo horké. Tmavé pivo sa vyznačuje zasa plnou, karamelizovanou, sladkastou chuťou. Sú menej horké. Čoraz obľúbenejšie pšeničné pivá sú väčšinou nefiltrované, cítiť v nich kvasnice, miernu kyslosť a chuť môže byť od jemne kyslej až po trpkú, či od jemne sladkej až po ovocnú.

Text: Daniel Košťál, foto: Slovenské združenie výrobcov piva a sladu