K letu patria melóny

53
Melóny

Vedeli ste, že z botanického hľadiska patrí melón k zelenine, konkrétne tekvicovej? Ide presnejšie o plod dyne červenej. Rastlina pochádza z Ázie, podľa iných zdrojov z Afriky. U nás patrí k najžiadanejším letným pochúťkam.

Plody s typickým zeleným, žltozeleným alebo pruhovaným oplodím ukrývajú sladkú dužinu (pri vodových melónoch červenú s čiernymi semenami). Dužina je lahodná, osviežujúca a príjemne chrumkavá. Hoci je vďaka vysokému obsahu vody ideálnym prostriedkom na doplnenie tekutín, nie je až taká výživná. Obsahuje vitamíny a minerály, no nie je ich veľa, ak ju porovnáme s obľúbenými letnými ovocnými druhmi. Pre plody melónov je typické aj to, že sú nízkokalorické.

Melóny

Slovenské a dovozové

Hoci sa melóny pestujú v teplejších lokalitách aj na Slovensku, väčšina z tých, ktoré sú v predaji, pochádza z dovozu. Počas jari sú to hlavne melóny z Maroka. K významným producentom melónov patrí najmä Čína, dováža sa aj z Turecka, Španielska či Talianska. Vo veľkom sa melóny pestujú aj v Indii, Brazílii, Iráne, Egypte a ďalších krajinách. Na Slovensku sa každoročne pestuje menej melónov, hoci paradoxne spotreba tejto pochúťky stále u nás rastie. V súčasnosti zje každý Slovák zhruba 7 kg melónov ročne. Faktom je aj to, že slovenské melóny, ktoré sa často objavujú v predaji až začiatkom leta, chutia omnoho lepšie ako tie dovozové. Dôvodom je, že melóny na cezhraničnú prepravu sa často oberajú veľmi skoro, kým tie, ktoré putujú k spotrebiteľovi len pár kilometrov, sa zberajú v čase, kedy sú už dozreté.

Melóny

Melóny netradične

Typický vodový melón s červenou dužinou si zrejme dopraje v lete každý z nás. Najlepšie chutí čerstvý a chladený. Zaujímavo však chutí melónové smoothie alebo doma vyrobená zmrzlina. Špecifickú chuť má aj melónové gazpacho, netradičné pyré či melónový sorbet.

Niekto obľubuje vodné melóny, iný cukrové. A práve tie cukrové ponúkajú ďalšie možnosti využitia. Ich dužinu môžete použiť do šalátov aj dezertov. Odrody cukrového melóna dokonca môžete kombinovať so sušenou šunkou alebo údeným lososom.

Súčasťou dužiny sú kôstky. Tie z cukrového melóna sú však často opomínané, čo je škoda, pretože sú bohaté na viac nasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú cholesterol, ale tiež na vlákninu a minerály, najmä železo a meď. Konzumovať sa dajú v surovej forme, avšak oveľa chuťovo zaujímavejšie budú opražené v rúre s olivovým olejom, alebo rozmixované v ovocnom smoothie.

Melóny

RECEPT

Melónové jednohubky

Melón s fetou, mozzarellou a tofu

Suroviny: asi 500 g dužiny vodného melóna, 150 – 200 g fety, mozzarelly alebo tofu, 1 lyžica balzamikového octu, lyžička tekutého medu

Melón a syr (alebo jeho náhradku) nakrájajte na malé kúsky. Ocot s medom premiešajte, aby sa spojili. Melón so syrom spojte špáradlom a mierne pokvapkajte zálievkou.

Melóny

Melón sa sušenou šunkou

Suroviny: 1 malý žltý melón, asi 200 g plátkov sušenej šunky

Postup: Z melóna vydlabte kôstky, nakrájajte ho na silnejšie polmesiačiky a zbavte ich kôry. Potom každý plátok obaľte v sušenej šunke.

Text: Daniel Košťál, foto: NATURHOUSE, Pixabay.com