Okúste pestrosť tuniskej kuchyne

37
Harissa
Harissa

Spoznávanie krajín je neodmysliteľne spojené aj s ochutnávaním domácich špecialít. Bohatosťou chutí a výbornými dobrotami – či už ide o slané či sladké pokrmy – sa môže pýšiť aj tuniská kuchyňa.

Tá je hádam taká rozmanitá, ako krajina samotná, ktorá prechádza od hornatého severu cez úrodné údolie rieky Medjerda až po púštnu oblasť na juhu, a tak tu príroda poskytuje obyvateľom dostatočne pestrú škálu plodín. Vo veľmi dôležitej strednej časti krajiny sa pestujú najmä olivovníky. Olivový olej Tunisania hojne využívajú a olivovníky si vážia natoľko, že sa nesmú ničiť ani pre zástavbu.

Harissa

Harissa nesmie chýbať

Polostrov Cap Bon, situovaný na severovýchode Tuniska, mal odjakživa hospodársky význam. Je známy vinicami a vo veľkom sa tu pestujú pomaranče, citróny, paprika či rajčiny. Práve z paprík Tunisania vyrábajú vyhlásenú harissu, ktorá nechýba na žiadnom stole v tuniských rodinách či reštauráciách. Základom omáčky sú pálivé papričky, cesnak a soľ, existujú však aj harissy s rôznymi príchuťami, najmä byliniek. Výzvou môže byť ochutnanie verzie s rybími ikrami. Domáci však preferujú klasickú harissu, ostatné vyrábajú predovšetkým pre turistov.

Harissa
V dedinke Maamoura, vychýrenej výrobou harissy, organizujú aj festival, kde sa predstavujú rôzne variácie tejto pálivej omáčky.

Špeciality na stole                     

Skvelou voľbou, ktorá zároveň výborne zasýti, je ojja, ktorá sa zložením podobá nášmu leču – varí sa z rajčín, paprík a vajíčok, pričom Tunisania ju radi pripravujú s merguez – jahňacími klobáskami alebo krevetami. Domáci taktiež obľubujú ryby, ako napríklad pražmu, tuniaka či mečiara a mäso, ktorého však nejedia tak veľa, ako sme zvyknutí my. Doma si často pripravujú cestoviny s rajčinovou omáčkou, harissou alebo kuracím mäsom.

Neodmysliteľnou súčasťou tuniskej kuchyne je kuskus, ktorý varia nad parou z vývaru. Pripravujú ho so zeleninou, rybami či mäsom a v rajčinovej omáčke.

Ojja
So správnymi surovinami si ojju môžete pripraviť aj doma.

Ak sa už v Tunisku ocitnete, nebojte sa ochutnať tradičné ľahké jedlo brik – tenké vysmážané lístkové cesto plnené vajíčkom a pokvapkané citrónovou šťavou jedia Tunisania rukami.

 

Život by mal byť sladký

Jahody
Máj je v Tunisku čas jahôd, v reštauráciách ich zvyknú podávať aj so šľahačkou.

V Tunisku sa niektorým druhom ovocia darí výborne. V máji sú populárne jahody, ktoré v reštauráciách podávajú aj so šľahačkou. Ak milujete melóny, granátové jablká, figy či datle, tie tu dostanete v najlepšej kvalite, keďže tu prirodzene rastú a dozrievajú.

Tunisko je vychýrené datľami, ktoré často používajú ako prísadu do svojich tradičných sladkých pokrmov. Pri návšteve Kairouanu by bolo hriechom neochutnať makhroud, špecialitu tohto významného mesta, ktoré patrí k jedným z najsvätejších miest v islamskom svete. Datľový koláčik s medom pripomína tvar diamantu, od ktorého je aj názov odvodený. Tunisania obľubujú taktiež špeciálny vanilkový puding posypaný pistáciami, do ktorého kvôli aróme niekedy pridávajú aj pár kvapiek ružovej vody.

Brik
Nefalšovaný brik by mal mať tvar polmesiaca, pričom žĺtok by mal byť tekutý.

Tuniská kuchyňa ponúka mnoho výborných jedál. Rozhodne sa oplatí navštíviť súk – trh, kde zažijete nielen jeho charakteristickú atmosféru, ale nakúpite tu všetko: od korenín, zeleniny, ovocia a mäsa až po koberce, parfémy či šperky. A okrem iného tu natrafíte na Tunisanov, ktorí sem radi chodia posedieť si a popíjať obľúbený sladký mätový čaj.

Text a foto: Miriama Vojteková