Špeciality tureckej kuchyne

41
Kuchyňa

Turecká kuchyňa neznamená iba vziať si v rýchlom občerstvení kebab do ruky a zjesť ho „za pochodu“. Je mylné predstavovať si tureckú kuchyňu iba na základe adana kebabov.

Turci sú známi svojimi skvelými gastronomickými pochutinami, dokonca sa môžu popýšiť jednou z najlepších kuchýň na svete. Turecká gastronómia predstavuje zaujímavú kombináciu stredomorskej a blízkovýchodnej stravy. Určite sa máte na čo tešiť. Pozrite si najlepšie jedlá tureckej kuchyne spoločne s nami a nechajte si ich v Turecku naservírovať na stôl. Určite neoľutujete.

Baklava je sladká národná špecialita, ktorú miluje azda každý Turek. A nielen Turci ju milujú, ale aj všetci turisti. Dokonca si ju kupujú aj ako darček domov. Bez baklavy sa nezaobídu žiadne turecké sviatky. Sladká pochúťka – lístkové cesto plnené orechmi s medom – si získa srdce každého. Jej pôvod je arabský, ale Turci ju zdedili a obohatili jej recept o niektoré ďalšie suroviny a postupy. Tento sladký dezert si skutočne zamilujete.

Je normálne a bežné, že kávu a čaj pijú napríklad aj o polnoci.

Helva je sladkým raňajkovým dezertom, ktorý pochádza ešte z tradície Osmanskej ríše. Helva je sezamová, niekedy môže byť do nej pridaná čokoláda. Tento unikátny sladký turecký dezert určite musíte ochutnať. Dostanete ho bežne v potravinách, ale aj v cukrárňach. Turci sú milovníkmi sladkých pokrmov. Helva sa podáva tradične na raňajky s čajom alebo s kávou. Je veľmi praktická a môže sa zabaliť ako desiata do chlebníka.

Turecký čaj by si zaslúžil samostatný článok, avšak môžeme povedať, že tuhý čierny turecký čaj je nezameniteľný. Pestuje sa najmä v oblasti Čierneho mora a je špecifický svojou arómou. Turci musia piť čaj každý deň niekoľkokrát, je to niečo ako rituál. Kult čaju a tureckej kávy je v Turecku neprehliadnuteľný. Je normálne a bežné, že kávu a čaj pijú napríklad aj o polnoci.

Kuchyňa
Helva je sladkým raňajkovým dezertom, ktorý pochádza ešte z tradície Osmanskej ríše.

Veľmi dôležitým pokrmom je samotný chlieb, ktorý Turci používajú ku všetkému. Rybky v chlebíku, alebo aj Balik ekmek, to sú malé opražené rybičky plnené v chrumkavom zapečenom chlebíku dokopy s čerstvou zeleninou. Je to skvelá pochúťka (veľmi sýta) a dostanete ju v každom street food stánku, ale aj v dobrej rybacej reštaurácii.

Köfte, ktoré sú podobné našim fašírkam, si tiež nemôžete nechať ujsť. Sú miestnou špecialitou. Robia sa skôr iba na slávnosti alebo sviatky. Ich príprava trvá aj štyri hodiny. Medzitým sa popíja čaj a klebetí sa. Ich príprava je veľmi zdĺhavá až rituálna. Podávajú sa tradične z pomletého jahňacieho alebo hovädzieho mäsa.

KuchyňaBörek je nezameniteľná pochutina v podobe plneného lístkového cesta, bez ktorej si Turci nevedia predstaviť svoj deň. Ten, kto vie pripraviť kvalitný Börek, je naozaj „pán“ kuchár, pretože pečenie začína pri ručnom pripravení lístkového cesta, do ktorého sa neskôr pridávajú rôzne suroviny, ako syr, špenát a iné ingrediencie. Neskôr sa to všetko pekne zapečie a podáva sa s čajom alebo kávou.

Kuru Fasulye je veľmi jednoduchý a rýchly pokrm. Spočíva iba v opražení fazuľky s cibuľkou domäkka, neskôr sa pridávajú rôzne koreniny (napr. bazalka) a paradajková omáčka. Môže sa podávať s mäsom, ale nemusí, závisí to od preferencií každej rodiny. Vždy sa však podáva s bulgurom alebo ryžou ako príloha.

Kokoreç neobľubuje každý gurmán, pretože je to jedlo podobné kebabu, lenže sa pripravuje z kozích a jahňacích vnútorností. Predstava ovčích vnútorností pre väčšinu ľudí nie je veľmi lákavá, preto iba niektorí majú radi túto pochúťku.

Text: Natália Bosáková, foto: unsplash.com