Dajte si šálku kvality aj noblesy

54
Čaj

Zalejte si dúšok povzbudenia. Vychutnajte si intenzívnu chuť a vôňu. Pozývame vás na kávičku? Tesne vedľa. Prijmite pozvanie na čaj, ktorý vôbec nemusí byť piatej.

Káve je jedno, či si ju dáte v zhone alebo v kľude. So „súrodencom“ čajom je to trochu inak. Spája sa s noblesným zážitkom a pokojnou konverzáciou.

Z praktického pohľadu, slovami Jany Kondrcovej, výživovej poradkyne môžeme povedať, že čaj je pochutina. „Obsahuje minerály, vitamíny B a C, aromatické látky, bielkoviny, lipidy, sacharidy, chlorofyl, triesloviny, silice či antioxidanty.“ Bylinné čaje sú účinnou prevenciou pri liečbe ľahších ochorení. Čaje s antioxidačnou aktivitou pomáhajú telu so škodlivými látkami.

Čaj

Výživová poradkyňa má i trik, ako bojovať s neustálym pojedaním. Šálka teplého čaju je ideálna pri zaháňaní chute na jedlo. „Teplý čaj uhasí smäd, no zelený čaj aj povzbudí, čierny upokojí, bylinkový pomôže liečiť a ovocný osvieži.“ Kondrcová spomína, že aj pri čaji máme byť opatrní. Najmä pri miešaní bylín, ktorých účinok nepoznáme, lebo sa môžu navzájom nevhodne ovplyvňovať. Pozor aj pri čiernom čaji. Najmä tí, ktorí trpia histamínovou intoleranciou. „Čierny čaj je spracovaný fermentáciou čajových lístkov. Tento proces spracovania je spúšťačom jej prejavu. Siahnime po kvalitných sypaných čajoch, vyhýbajme sa instantným granulovaným, ktoré často obsahujú prídavné látky ako sladidlá, dochucovadlá a niekedy aj syntetické prísady.“

Čaj

Čajovú kvalitu je vhodné riešiť s odborníkmi. Za dverami čajovne je voňavé bohatstvo, kúsok ktorého si môžete odniesť aj domov, prípadne si v pohodlí pozrieť ponuku e-shopu a zvoliť si tú svoju šálku čaju.

Na kvalitu si potrpí aj Daniel Dojčák z košickej Dobrej čajovne. Ako uvádza, nie je tajomstvom, že potraviny môžu obsahovať reziduá – zvyšky pesticídov. „Chceme chrániť zdravie zákazníkov a prispieť k ochrane prírody. Snažíme sa kontrolovať rezíduá pesticídov, ako aj ďalších škodlivých látok našej ponuky. Nakupujeme čaje zo záhrad certifikovaných ako organic. Uprednostníme čaje zbierané z divokých čajových stromov. Podporujeme zakladanie permakultúrnych záhrad. Tu sa čajovníky vysádzajú medzi existujúci divoký alebo polodivoký porast.“ Aj Dojčák odporúča výlučne sypané čaje. V ich čajovni nemiešajú sortiment ani produkty. Je to prvok odbornosti predaja. I jeho slová potvrdzujú, že pri bylinkových čajoch sa nemá prekračovať odporúčané množstvo. Pravé čaje z listov čajovníka sú vhodné v rozumnej miere denne. „Pravý čaj je pre obsah teínu vhodný doobeda a poobede. Tradičná čínska medicína radí v zime siahnuť po čiernom čaji, ktorý telo prehrieva. Ideálne aj so zázvorom či škoricou. V lete oceníme zelený čaj, ktorý ochladzuje.“

ČajČajová tradícia – to je aj čaj o piatej. Jakub Abrahám, royalista a odborník na etiketu spomína v tejto súvislosti viktoriánsku éru a vojvodkyňu z Bedfordu: „V tom čase boli obedy strohé, dokonca sa neobedovalo. Po skorých raňajkách pociťovala vojvodkyňa okolo piatej hlad. Zaviedla tak čajovú hodinku. Patrili k nej i sendviče a tradičné anglické sušienky s krémom a džemom.“ Ako dopĺňa, ani 21. storočie anglickej tradícii nič neubralo a je populárna dodnes. „Čaj sa síce nepodáva presne o piatej, ale už od tretej, inak sa však nič nezmenilo. Je to rituál o vyberanom čajovom servise, vyleštených strieborných čajových lyžičkách, čistom obruse, ale aj vhodnom popoludňajšom oblečení.“ A ako Jakub dodáva, ak si chcete vychutnať čaj ako Jej Veličenstvo Kráľovná, prilejte si trochu mlieka, nikdy ju nezameňte za smotanu a pridajte kocku cukru. Výnimkou je čaj Earl Grey, do ktorého patrí iba citrón.

Čaj

Text: Eva Vašková, foto: pexels.com, pixabay.com