Pre niekoho sú bežnou potravinou, pre iného delikatesou. Syry sú chutné a lahodné, stále však mnohými našincami neobjavené. Môžu byť pritom cestou k doposiaľ nepoznaným chuťovým zážitkom.
Vybrať si z obrovskej ponuky syrov nie je jednoduché. V poslednej dobe sa totiž v obchodoch popri tradičných a dobre známych domácich syroch objavilo aj veľa menej známych druhov zo zahraničia. Mnohé sa v našich končinách veľmi rýchlo udomácnili, iné na svoje intenzívnejšie rozšírenie stále ešte len čakajú.
Známe pochúťky
Z mäkkých syrov je čoraz obľúbenejšia Ricotta. Tento srvátkový syr z ovčieho, kravského či kozieho mlieka býva súčasťou dezertov už aj v našich končinách. Možnosti tohto syra pritom zďaleka ešte nie sú u nás vyčerpané. V Taliansku sa totiž tento syr zvykne spájať aj s cestovinami a mnohými ďalšími jedlami. Veľa z nás tiež nedá dopustiť na Fetu. Tento syr sa k nám dostal z Grécka a vyrába sa z ovčieho či kozieho mlieka. Najčastejšie si ho spájame s gréckym šalátom. Uplatní sa však aj pri spestrovaní pokrmov zo zemiakov či zeleniny. K obľúbenejším tvrdým syrom v našich končinách patrí aj sladkasto chutiaci britský Cheddar, ktorý si našiel využitie hlavne v burgeroch alebo aj spolu s ovocím. Vyhľadávaný je aj Parmezán, ktorého domov je v Taliansku. Nie každému však tento syr chutí, príznačný je totiž veľmi špecifickou a skôr výraznejšou, pikantnou chuťou. Používa sa do rizota, cestovín a na pizzu, ale oplatí sa ho vyskúšať zakomponovať aj do polievok či zeleninových šalátov. Svojich nadšencov má v našich končinách aj holandský Leerdammer. Býva zamieňaný s Ementálom, ktorý pochádza zo Švajčiarska. Leerdammer výborne chutí na toastoch, netradične napríklad aj spolu s malinovou marmeládou.
Pre milovníkov pizze
Z Holandska pochádza aj Gouda. Údajne má najuniverzálnejšie využitie, uplatní sa v studenej kuchyni aj pri príprave teplých jedál, napríklad do nákypov, polievok a omáčok. Medzi známejšie syry vo svete a už aj v našich končinách patrí Camembert. Pochádza z Francúzska. Mladý Camembert má mierne kyslú príchuť, keď je vyzretejší, môže pripomínať chuť šampiónov či ovocia. Je jedinečný v zeleninových a zemiakových pokrmoch, nákypoch a tiež smažený. Špecifickou chuťou láka aj Gorgonzola, mäkký syr s typickou modrou plesňou. Pochádza z Talianska a vyrába sa z kravského mlieka. Výborne chutí s olivami, orechmi, šalátom či spolu so špenátom v palacinkách. K syrom, ktoré si cestu na naše stoly našli najrýchlejšie, patrí aj Mozzarella. Pôvodom je z Talianska a najčastejšie máva tvar gule. Vyniká porcelánovo bielou farbou a jemne mliečnou chuťou. Hodí sa ako predkrm, je to výborný syr do letných zeleninových šalátov, na nakladanie do oleja, na pizzu a cestoviny.
Menej známe lahôdky
Sortiment syrov je, samozrejme, podstatne širší. Príležitosť spoznať ich máte napríklad v období sviatkov, kedy sa zvyknú objavovať častejšie v obchodoch. Nie každý pozná napríklad syr Gruyère. Vznikol vo Švajčiarsku, máva zrnitú a mazľavú kôrku, je tuhý s malými okami. Vyrába sa z kravského mlieka a má za sebou riadny kus histórie. Vyniká ovocnou chuťou s mierne slaným základom. Skvele chutí s čerstvým chlebom, so zeleninou, hodí sa do zapekaných jedál a do syrových fondue. Zaujímavý je aj francúzsky mäkký syr Brie, lebo má korenistú príchuť. Z Francúzska pochádza aj tvrdý syr Beaufort, ktorý vonia po smotane a chuťou pripomína oriešky či ovocie. Zážitkom môže byť aj konzumácia syra Cantal, jedného z najstarších syrov na svete. Má delikátnu chuť, ktorá vynikne napríklad pri konzumácii s ovocím.
Text: Daniel Košťál, foto: Pixabay