Vedeli ste, že tento obľúbený druh rýchleho občerstvenia a častý cieľ milovníkov streetfoodu býval kedysi jedlom nižších vrstiev? V posledných rokoch sa však stáva pochúťkou, ktorá oslovuje kulinárskych nadšencov. No a v lete nechýba už ani na grilovačkách.
Je párok v rožku to isté čo hotdog? Podľa niektorých zdrojov nie, podľa iných áno. Tak či onak, ide o dostupné rýchle jedlo, ktoré možno kúpiť v rôznych stánkoch a prevádzkach rýchleho občerstvenia, na čerpacích staniciach, kúpaliskách či v rámci obchodných domov. Vyrobiť si ho môžete aj doma. Počítajte však s tým, že z jeho vychutnávania nebudete mať taký pocit, ako keď by ste si ho dali niekde na ulici. Dobrou správou je, že existuje veľké množstvo receptov a niektoré tomuto zdanlivo jednoduchému pokrmu dokonca dávajú punc exkluzivity.
Odkiaľ pochádza?
Mnoho ľudí si myslí, že hotdog pochádza z Ameriky, no nie je to celkom tak. Podľa viacerých zdrojov má táto pochúťka nemecký pôvod, prostredníctvom nemeckých imigrantov sa však dostala do Ameriky, najskôr do New Yorku. Označenie hotdog údajne vzniklo tak, že istý kresliar sa pri stánku s občerstvením nemeckého prisťahovalca v New Yorku v 60. rokoch 19. storočia inšpiroval ku kresbe jazvečíka v žemli. A pretože nevedel, ako sa nemecky píše dachshund (jazvečík), napísal pod obrázok Hot Dog. Predajcovia si tento názov obľúbili a po celom svete ho používajú dodnes.
Hotdogy boli spočiatku vyhľadávané počas športových zápasov na štadiónoch a nesmeli chýbať na bejzbalových podujatiach. Postupne sa ich obľuba rozšírila aj za hranice Ameriky a zároveň sa stali predmetom neustáleho vylepšovania. A hoci suma, ktorú vynakladáme za túto pochúťku, nebýva príliš vysoká, v rámci sveta sa nájdu aj alternatívy, za ktoré sa platia vysoké sumy. Najdrahší hotdog (podľa záznamu v Guinessovej knihe rekordov) nesie názov Juuni Ban a jeho cena je 169 dolárov (153 €). Ponúkajú ho v americkom Seattli, pričom pozostáva z rožku a párku, no zároveň je jeho súčasťou kaviár, hľuzovka a foie gras.
Americký a československý
Zrejme každý vie, že hotdog je uvarený párok alebo iný údený mäsový výrobok, ktorý sa vkladá do čerstvého pečiva. Spôsob jeho ukladania býva rozdielny. Americkou verziou je párok (často grilovaný), ktorý sa vkladá do narezaného rožku či pozdĺžne prerezanej žemle a rôzne sa dochucuje. Nám známejšia a pre mnohých nostalgicky pôsobiaca verzia – československá – je taká, kedy sa varený párok zasúva do vytvoreného otvoru v rožku. Ku konzumentovi sa potom dostáva po doplnení horčicou alebo kečupom. Je to špecifikum tohto regiónu. Vo svete totiž nenájdete stánky, kde by vám vsunuli uvarený párok do chrumkavého rožka a zároveň sa vás opýtali, či si prosíte horčicu alebo kečup. Mimochodom, základom správnej konzumácie hotdogu je zjesť úplne všetko, teda aj kečup a horčicu z prstov. Zrejme aj v tom spočíva čaro jeho konzumácie priamo na ulici. Napokon, v lete, kedy sa vo všeobecnosti skonzumuje najviac hotdogov, to nie je až také neprijateľné.
Nie je všade rovnaký
Hotdog môže mať množstvo variantov a ponúk chuťových kombinácií, záleží od krajiny či regiónu. Základ tvoria rôzne druhy pečiva, mäsových výrobkov a tiež prísad. Množstvom ingrediencií, napríklad opraženou cibuľkou, slaninou, čili papričkami, šalátom, zeleninou a rôznymi lahodnými omáčkami, býva doplnená americká verzia. Každá krajina si však pridáva niečo typické, svoje. Vo Francúzsku napríklad býva súčasťou syr Gruyère, v Škandinávii to zasa môžu byť nasekané krevety, v Chile avokádo.
Daniel Košťál, zdroj: autor, Wikipedia, obchodné reťazce, foto: Mecom, Pixabay