V štýle ďalekého Mexika

79
Tortilla

Obľúbeným pokrmom v mnohých krajinách sveta je tortilla. Hoci ide o jednoducho pôsobiace jedlo, môže mať veľa podôb a jej konzumácia dokáže byť veľmi príjemným gastronomickým zážitkom.

Tortilla je nekvasený, tenký a plochý chlieb, ktorý sa vyrába z mletej kukurice alebo pšeničnej múky. Zvykne sa plniť rôznymi ingredienciami a môže byť rôzne ochucovaná. S pojmom tortilla sa už zrejme stretla väčšina z nás. Ide o súčasť ponuky reštaurácií, prevádzok rýchleho občerstvenia a aj čoraz obľúbenejší domáci pokrm. Španielske slovo tortilla je odvodené od slova torta, čo označuje jednoduchý guľatý koláč. Dnes je však pod týmto názvom v Španielsku ponúkaná skôr omeleta so zemiakmi. Mnohí z nás však tortillu vnímajú inak, ako delikatesu, ktorá môže mať nielen množstvo lákavých podôb, ale najmä chutí.

Tortilla

Pohľad do minulosti

Prvé zmienky o tortille siahajú až do 16. storočia, kedy sa dostala prostredníctvom španielskych moreplavcov za oceán a uchytila sa na území dnešného Mexika. Aj po toľkých rokoch je vyhľadávanou a často pripravovanou pochúťkou nielen v Mexiku, ale aj na území celej Ameriky. Postupne sa aj vďaka nadšencom dostala do iných kútov a krajín sveta. Spektrum jej konzumentov je pritom rôzne, holdujú jej bežne sa stravujúci ľudia aj nároční gurmáni. V Mexiku, hlavne vo väčších mestách, sa v súčasnosti tortilly vyrábajú pomocou špeciálnych zariadení. Vďaka tomu sú tenké a majú jednotnejší vzhľad. V iných krajinách, napríklad v Guatemale, Salvadore či Hondurase sa naopak zvyknú vyrábať ručne, a preto bývajú pevnejšie, hrubšie.

Tortillu možno dusiť, grilovať, opekať, zapekať, prihriať v rúre, vysmážať či pripravovať v mikrovlnnej rúre.

Potom môžu zároveň slúžiť aj ako netradičná jedlá nádoba na jedlo. Zaujímavé je, že tortilly sa stali najpopulárnejším „etnickým chlebom“ na svete, predbehli tak aj tak známe francúzske bagety či grécky chlieb pita. Najväčšími konzumentmi tortill na svete sú Mexičania a uvádza sa, že k zdroju tohto pokrmu to nemá žiaden Mexičan nikdy ďaleko, dostať ich totiž na každom kroku. Vyrábajú a predávajú sa v mestách aj na dedinách, v rôznych veľkostiach, podobách a nebývajú drahé. Významnými konzumentmi tortill sú tiež Američania, najmä tí s hispánskym pôvodom, ktorí podľa odhadov spotrebujú miliardy týchto „placiek“. Dnes si bez tortilly nemožno predstaviť typické mexické jedlo. Využívajú sa pri príprave tacos, tortilla chips, obľúbených wrapov a burritos.

Tortilla

Rýchla príprava

Obľuba tortill spočíva v jednoduchej a rýchlej príprave, respektíve finalizácii jedla, ktorého je súčasťou. Tortillu možno dusiť, grilovať, opekať, zapekať, prihriať v rúre, vysmážať či pripravovať v mikrovlnnej rúre. Dá sa konzumovať v teplej aj studenej forme, prekladaná aj neprekladaná, možností a receptov je naozaj veľmi veľa. V obchodoch dostať klasické aj celozrnné tortilly, zhotovenie je však jednoduché, a tak si vlastnú tortillu môžete vyrobiť aj doma. Podľa mnohých je základom gastronomického zážitku správna a kvalitne pripravená plnka. Nemusí to byť len celistvé alebo mleté mäso.

Tortilla

Využiť sa dá aj syr, napríklad čedar, tofu, tradičné aj netradičné strukoviny, huby, avokádo, rôzne druhy zeleniny a byliniek, známych aj menej známych šalátových rastlín, opražené oriešky, omeleta, rybie mäso, morské živočíchy či ovocie, napríklad ananás. Dôležitou súčasťou je aj správny dresing, ktorý naplnenej tortille dodá špecifickú, až výnimočnú chuť. Využiť môžete jemné alebo pikantné dresingy, kúpené alebo tie, ktoré si sami pripravíte. Plnené tortilly môžu byť nevšednými raňajkami, ľahkým obedom, chutnou večerou alebo prekvapením pre vašich letných hostí pri posedení v záhrade.

Text: Daniel Košťál, Zdroj: McDonald´s, autor, foto: Pixabay