Prístup k potravinám a stravovaniu sa mení. Najmä mladšia generácia prehodnocuje svoje postoje a aktívne reaguje na niektoré trendy. Jedným z tých najviac silnejúcich je rastlinné stravovanie.
Rastlinné potravinové produkty prešli dlhou cestou. V poslednej dobe sa stále častejšie spomínajú moderné alternatívy živočíšnych produktov z rastlín, ktoré nadväzujú na generáciu tradičných rastlinných potravín – tofu či tempeh. Tieto výrobky sa usilujú ponúknuť chuť, štruktúru a kuchynské využitie čo najpodobnejšie živočíšnym produktom, ktorých sú náhradou. Zároveň prinášajú prednosti, ktoré sú typické pre rastlinné produkty.

Nový, rastúci segment týchto potravín pritom zaujíma aj početnú skupinu konzumentov, ktorí síce konzumujú živočíšne produkty, ale zároveň si chcú dopriať viac rastlinnej stravy. Nejde tak vyslovene len o vegetariánov či vegánov, ale o novú skupinu ľudí, ktorá sa zvykne označovať ako flexitariáni. Aktuálne prieskumy uvádzajú, že zhruba každý tretí človek na Slovensku znižuje alebo zvažuje znížiť spotrebu potravín živočíšneho pôvodu, pričom vo vekovej kategórii ľudí 18 – 44 rokov je toto zastúpenie najvyššie.

Možnosti
Za posledné roky evidujú v rámci sveta vyšší záujem najmä moderné rastlinné alternatívy mäsa. Len pre zaujímavosť, najrozvinutejší trh s rastlinnými alternatívami mäsa je v Severnej Amerike a Západnej Európe. S týmito výrobkami sa však stretáva aj čoraz viac našincov. Rastúci je tiež predaj rastlinných alternatív mlieka a mliečnych výrobkov. Na Slovensku je zakorenená stála spotreba tradičných sójových výrobkov ako tofu či tempeh. Nasledujú rastlinné alternatívy mlieka a jogurtov – sójové, ovsené, ryžové, pohánkové mlieko a tiež sójové, kokosové jogurty, ryžový puding, zakysané sójové nápoje, sójové latté, zmrzliny na báze orechových mliek a pod. Potom sú to rastlinné alternatívy mäsa a údenín – sójové párky a salámy, rastlinné burgre, údeniny, seitan, sójové kocky, plátky a rezne. Napokon sú to rastlinné alternatívy syrov – rastlinné syry na báze kokosového tuku alebo orechov, roztierateľné syry a pod.

Čo dostať kúpiť
Ponuka rastlinných alternatív mäsa rastie aj v maloobchodnej sieti na Slovensku. Zároveň pribúdajú, najmä na internete, možnosti, ako tieto potraviny využiť a spracovať. Podľa prieskumov je najväčšia ponuka produktov v kategórii rastlinných alternatív mliečnych výrobkov – mliek, jogurtov, pudingov, masiel, margarínov a zmrzlín. Za nimi nasledujú výrobky z kategórie rastlinných omáčok, dipov a nátierok, rastlinné alternatívy mäsa vrátane rastlinných alternatív údenín, burgerov či tofu a tempeh, ale tiež rastlinné predpripravené a hotové jedlá, ktoré oslovujú predovšetkým rýchle žijúceho mestského človeka. A hoci za posledné roky pribudlo do regálov našich predajní veľa takýchto výrobkov, stále, ak to porovnáme s vyspelými krajinami, je to len malý zlomok. Veľký potenciál a zároveň trend predstavujú rastlinné náhrady morských rýb, rybieho mäsa a morských živočíchov.

Zatiaľ sa na Slovensku objavili prvé lastovičky. Tieto potraviny sú na nerozoznanie od tých skutočných z morských rýb. A prečo je trend prieniku rastlinných potravín aj u nás taký silný? Je to najmä zdravotný dôvod. Čoraz viac ľudí zohľadňuje pri výbere potravín práve tento benefit alebo z rôznych príčin potrebuje obmedziť spotrebu živočíšnych produktov. No a potom je to environmentálne hľadisko, kedy si moderný spotrebiteľ viac uvedomuje, že výroba týchto potravín má menší dopad na našu planétu a zanecháva nižšiu uhlíkovú stopu.
Pripravil: Daniel Košťál, zdroj: autor, Jem pre Zem, foto: Pixabay