Štýlové schodiská do každého interiéru

237
Schodisko

Schodisko je nepochybne nevyhnutnou súčasťou každého podlažného priestoru.

Hoci je najmä funkčným prvkom obydlia, nemožno zabúdať ani na jeho estetickú funkciu. Keďže púta pozornosť, malo by celkovo ladiť s priestorom, no zároveň byť plne bezpečné. Toto sú štýlové schodiská, ktoré vyniknú v každom interiéri!

Drevo nikdy neomrzí

SchodiskoV našich príbytkoch sa drevo vyskytuje najčastejšie. Drevené schodisko je tak skvelou voľbou pre ľudí, ktorí sa nenechajú strhnúť aktuálnymi trendmi a budú schodisko využívať dlhé roky. Drevené schodisko je totiž klasikou, ktorá nikdy nevyjde z módy. Oproti iným materiálom môže ale drevo po rokoch užívania strácať na svojej kráse. Pomocou správneho ošetrenia a náteru však schodom jednoducho vrátite ich pôvodnú tvár. K dreveným schodom môžete okrem klasického dreveného zábradlia zvoliť aj kovové zábradlie, ktoré v priestore skvelo vynikne. V súčasnosti je trendom pri zábradliach aj uplatnenie rôznych farebných kombinácií dreva spolu. Zábradlie tak nebude pôsobiť nudne a drevené schody získajú svoj nezameniteľný charakter.

Úspora miesta

Ak potrebujete do priestoru umiestniť schodisko, no zároveň šetriť miesto, ideálne bude určite točité schodisko. Nepotrebuje toľko miesta ako iné schodiská, a tak efektívne šetrí priestor. Nie každému človeku však môže takéto schodisko vyhovovať. Rodiny s deťmi či starší ľudia by mali voliť skôr klasické schodisko, keďže vyjsť hore tým točitým je trochu obtiažnejšie.

Schodisko

Sklenená krása

Milovníci čistých línií a elegancie si určite obľúbia efektné presklené schodisko. To priestoru dodá pocit vzdušnosti a zároveň sa stane ozdobou každého interiéru. Pre ľudí so strachom z výšok sa však sklenené schody neodporúčajú, niektorým môžu dokonca spôsobiť závraty. Ťažšie sú aj na údržbu, keďže na sklenenom povrchu častejšie vidieť nečistoty či odtlačky.

Dominanta priestoru

SchodiskoVďaka svojej veľkosti je schodisko nepochybne dominantnou každého obydlia. Domácnosti, ktoré disponujú veľkorysými priestormi, si môžu dovoliť schodisko v tvare L či U. Veľmi príjemne však v priestore vyzerá aj jednoduché rovné schodisko. Pri výbere takýchto schodov treba myslieť aj na zábradlie, ktoré môže (a nemusí) byť na schodoch umiestnené. Pre väčšiu bezpečnosť sa však zábradlie na schodoch odporúča. V dnešnej dobe je pri schodisku samozrejmosťou aj osvetlenie, ktoré spríjemní cestu hore či dole schodmi počas večera alebo v noci.

Text: Michaela Miňová, foto: unsplash.com