Rajčiny ako ich nepoznáte

60
Rajčiny

Leto a začiatok jesene si nemožno predstaviť bez šťavnatých rajčín. Hoci si ich v tomto období môžete kúpiť v supermarketoch a na trhoviskách, najlepšie chutia tie z vlastnej záhrady. Majú rozmanité využitie.

Rajčiny sú podľa štatistík v rámci celého sveta najpestovanejšou zeleninou. Pochádzajú z ďalekej Ameriky, s ich kultúrnym pestovaním sa údajne začalo v Mexiku a do Európy (najskôr do Španielska a Portugalska) sa dostali vďaka Krištofovi Kolumbovi. Tejto rastline, ktorá je dokonca niekedy zaraďovaná medzi ovocie, sa výborne darí aj u nás – v skleníkoch, fóliovníkoch, no aj voľne v záhradách a na poliach či balkónoch. Prosperuje však len v teplejších lokalitách.

RajčinyOranžové, fialové aj hnedé

Móda pestovania vlastných rajčín výrazne prekvitá v posledných rokoch aj na Slovensku. Sortiment odrôd, ktorých semená alebo sadenice sú na jar bežne dostupné, je ohromný a každoročne pribúdajú nové. Niektoré z nich potešia deti, pretože plody sú menšie a sladšie, iné zasa gurmánov, keďže ponúkajú nepoznané chuťové zážitky. Už to nie sú len klasické červené okrúhle plody. Pokiaľ ide o farbu, plody môžu byť žlté, zelené, oranžové, fialové, ružové alebo takmer čierne, či dokonca hnedé.

RajčinyNavzájom sa líšia chuťou. Rozmanité sú aj tvary plodov – čerešňové, datľové, ríbezľové alebo obrie a ďalšie. Tvar dokonca napovedá, ako plody využiť. Najväčšie okrúhle plody sú ideálne na prípravu polievok a omáčok, rajčinové plody, ktoré majú tvar sliviek, sa zasa hodia na ozdobovanie chlebov a sendvičov, pretože z nich nevyteká veľa šťavy. Čerešňové (cherry) plody sú najlepšie na okamžitú konzumáciu – aj priamo v záhrade. Na sušenie či grilovanie sú skvelé plody, ktoré obsahujú nižšie percento vody a sú sladšie.

Rajčiny

Využitie

Možnosti využitia rajčín sú obrovské a aj zdravotné prínosy konzumácie sú veľmi veľké.

RajčinyPokiaľ ide o využitie, nie je to len polievka, omáčka, kečup, šťava, prípadne zakomponovanie plátkov plodov do sendvičov, hamburgerov, cestovinových či stredomorských jedál, pizze a zeleninových šalátov. V poslednej dobe sú napríklad populárne sušené rajčiny. Hoci ich výroba býva prácnejšia, určite stojí za to vyskúšať tento proces z vlastnoručne vypestovaných plodov. Sušené rajčiny sú originálnou chuťovkou, ktorou môžete prekvapiť a aj obdarovať svojich hostí. Taktiež sa vyplatí pustiť sa do výroby rajčinového čatní, ktoré je teraz populárnou záležitosťou. Hodí sa k pečenému alebo grilovanému mäsu alebo k syrom. Menej často sa pripravuje džem z rajčiakov, ktorý chuťou pripomína šípkový. Originalitu a zaujímavú chuť mu dodá štipka škorice, čili, zázvor alebo citrón.

Recept:

Delikátne rajčiny plnené mletým mäsom (4 porcie)

Ingrediencie: 4 veľké mäsité rajčiny, morská soľ a čierne korenie, olivový olej, 1 červená cibuľa nasekaná najemno, 3 nasekané strúčiky cesnaku, 200 g mletého hovädzieho mäsa, 1 lyžička tymianu, 50 g strúhanky, 100 g syra Gruyére, 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Postup: Rúru si predhrejte na 160 stupňov. Z rajčín odkrojte hornú časť, lyžicou odstráňte stred a semienka, dajte pozor, aby ste neprepichli rajčinu. Vnútro posoľte. Medzitým si zmiešajte mleté hovädzie mäso s ½ hrnčekom strúhanky, najemno nasekanou cibuľou, nesekanou petržlenovou vňaťou, lyžičkou tymianu, dvoma lyžicami olivového oleja, soľou a korením. Zmesou naplňte vydlabané rajčiny a na vrch dajte nastrúhaný syr. Pokvapkajte olivovým olejom a vráťte späť vrch rajčiny. Plnené rajčiny poukladajte na plech, na papier na pečenie a dajte do rúry. Po 40 minútach môžete servírovať s čerstvým bielym pečivom.

Rajčiny

Text: Daniel Košťál, zdroj: autor, Zrodené v EÚ, foto: Pixabay