Zimné hodovanie

123
Hody

Koncoročné sviatky – Vianoce a Nový rok – sa už tradične nesú v znamení dobrého jedla.

Vychutnávanie si bežných alebo aj výnimočných jedál nemusí byť vždy spojené len so sviatkami. Využite zimné nevľúdne dni a pripravte sebe, najbližším alebo priateľom zážitkový gastronomický víkend. Ponúkame vám niekoľko tradično-netradičných tipov.

Pražma s kapunati (2 porcie)

Ingrediencie – pražma

1 väčšia pražma kráľovská, 1 citrón, tymian, 2 strúčiky cesnaku, olej, soľ a korenie

Postup

Chladenú (ideálne čerstvú) rybu opláchnite a vyčistite. Prerežte ju až k chrbtu, osoľte, okoreňte zvnútra aj zvonku, následne do jej útrob vložte plátky citróna, čerstvý tymian a dva strúčiky cesnaku. Pripravenú a naplnenú rybu pokvapkajte olejom, zabaľte do alobalu a vložte do predhriatej rúry. Pečte pri 180° zhruba 18 minút. Medzitým si pripravte zeleninovú prílohu – kapunati. Ide o tradičnú pochúťku, ktorá je obľúbená na Malte.

Hody
Pražma s kapunati

Ingrediencie – kapunati

2 stredne veľké baklažány, 2 stonky stopkového zeleru, 2 cibule, plechovka lúpaných rajčín, pol hrnčeka zelených olív, kapary (polievková lyžica), 4 lyžice bieleho vína, 1 lyžica octu, lyžica hnedého cukru a čerstvá bazalka

Postup

Baklažán nakrájajte na menšie kocky, vložte do cedidla, osoľte a nechajte odkvapkať. Napokon ho opláchnite a vysušte papierovou utierkou. Medzitým na panvici rozohrejte olivový olej, vložte baklažán a opečte ho do zlatista. Potom ho z panvice vyberte, pokiaľ je to potrebné, pridajte olej, vložte cibuľu pokrájanú na kocky a jemne nasekaný a očistený stopkový zeler. Všetko spolu opekajte približne 8 minút. Do hlbšej panvice dajte pokrájané, olúpané rajčiny, vínny ocot, cukor. Dôkladne všetko premiešajte, pridajte opečenú zeleninu, osoľte, priklopte pokrievkou a duste na miernom ohni asi 15 minút. Počas tejto doby starostlivo miešajte, ak treba, prilejte trochu vody, aby sa zmes nepripaľovala. Pred koncom pridajte do hotovej zmesi olivy, kapary a natrhané lístky voňavej bazalky. Kapunati servírujte vtedy, ak má izbovú teplotu a pred podávaním ju posypte slabo opraženými píniovými orieškami.

Vegánska kapustnica

Ingrediencie

1 balenie kyslej kapusty (ideálne bez obsahu konzervačných látok), 1 cibuľa, 2 lyžičky rasce, 1 bobkový list, 1 lyžica mletej papriky, 2 hrste sušených hríbov, 4 veľké zemiaky, 2 lyžice špaldovej celozrnnej múky, 1 údené tofu a 2 strúčiky cesnaku

Postup

Na oleji osmažte cibuľu, pridajte mletú papriku a zalejte približne litrom vody. Potom pridajte scedenú kyslú kapustu, umyté, približne hodinku namočené hríby, bobkový list a rascu. Všetko spolu varte asi desať minút. Napokon pridajte nadrobno nakrájané zemiaky a podľa potreby dolejte vriacou vodou, potom varte ešte ďalších 15 minút. Múku rozmiešajme v dvoch dcl vody a prilejte do hrnca. Kapustnicu nechajte zovrieť a ak treba, prisoľte ju. V záverečnej fáze pridajte údené tofu nakrájané na malé hranolčeky a dobre pretlačený cesnak. Zmes v hrnci nechajte krátko zovrieť a vypnite. Hotovú vegánsku kapustnicu nechajte aspoň jednu hodinu odstáť a následne ju môžete podávať.

Hody
Vegánska kapustnica

Pečená kačica s jablkami a slivkami (6 porcií)

Ingrediencie

1 celá kačica, morská soľ v mlynčeku, čierne korenie v mlynčeku, 4 jablká, 150 g sušených sliviek, 200 ml suchého bieleho vína, 1 kg zemiakov, olivový olej Primadonna, 1 cibuľa a čerstvý rozmarín

Postup

Sušené slivky namočte deň vopred do bieleho vína. Kačicu ideálne deň vopred dôkladne nasoľte a nechajte odležať v chladničke. Na druhý deň ju už len opláchnite, osušte a ochuťte čiernym korením. Po vložení do pekáča ju podlejte trochou vody a pečte v rúre vyhriatej na 180°C približne 2 – 2,5 hodiny. Počas celej doby pečenia kačicu polievajte výpekom a ak treba aj vodou, aby bolo mäso po upečení šťavnaté. V polovici pečenia pridajte očistené jablká nakrájané na menšie mesiačiky a sušené slivky vo víne. Očistené zemiaky nakrájajte na mesiačiky a varte v osolenej vriacej vode približne 4 minúty. Na panvici s olivovým olejom orestujte nadrobno nasekanú cibuľu s natrhanými lístkami rozmarínu. Pridajte predvarené a scedené zemiaky, ochuťte soľou a korením a restujte dozlatista. V rámci servírovania potom už len naberte na tanier opekané zemiaky, jablká a slivky, ktoré sa piekli s kačicou. Posypte petržlenovou vňaťou a pridajte pečenú kačicu.

Hody
Pečená kačica s jablkami a slivkami

Košíčky plnené karamelizovanou cibuľou a modrým syrom (12 porcií)

Ingrediencie

4 menšie červené cibule, morská soľ v mlynčeku, čierne korenie v mlynčeku, olivový olej Primadonna, 1 lyžica trstinového cukru Belbake, čerstvý tymian, 100 ml balsamica Acentino, 1 chladené lístkové cesto, maslo na vymazanie formy, 150 g prosciutto, 150 g syra Rival, hrsť vlašských orechov a petržlenová vňať na ozdobenie

Postup

Cibuľová marmeláda

Očistenú cibuľu nakrájajte na tenké prúžky, osoľte, okoreňte a na rozohriatom olivovom oleji orestujte, najlepšie dozlatista. Pridajte trstinový cukor a nechajte skaramelizovať. Napokon zmes dochuťte tymianom, podlejte balsamicom a na miernom ohni varte, až kým sa odparí tekutina.

Košíčky

Cesto rozrežte na 12 rovnakých štvorcov. Uložte ich do maslom vymastenej formy na muffiny a jemne ho pritlačte k okrajom. Naplňte šunkou, mierne vychladnutou cibuľovou marmeládou, syrom, posypte natrhaným tymianom a nahrubo drvenými orechmi. Košíčky pečte pri teplote 200°C asi 25 minút, najlepšie dozlatista. Namiesto syra s modrou plesňou môžeme použiť kozí syr. Plnené košíčky môžete tesne pred podávaním dozdobiť petržlenovou vňaťou.

Hody
Košíčky plnené karamelizovanou cibuľou a modrým syrom

Kuskusový šalát s ananásom a lososom (4 porcie)

Ingrediencie

600 g čerstvého lososa, olivový olej Primadonna, 100 g kuskusu Campo Largo, soľ, mleté čierne korenie, čerstvý tymian, 200 ml vriaceho zeleninového vývaru, 1 uhorka, 2 stonky stopkového zeleru, 1/2 čerstvého ananásu, šťava z 1 citróna, hrsť nasekaných čerstvých byliniek (bazalka, mäta), hrsť šalátového mixu

Postup

V kastróle najskôr zohrejte olivový olej, na ktorom krátko restujte kuskus. Ochuťte soľou, čiernym korením a tymianom. Stiahnite z ohňa, zalejte vriacim vývarom, premiešajte a pod pokrievkou nechajte odstáť približne 10 minút. Očistenú uhorku pozdĺžne prekrojte na polovicu a pomocou lyžičky z nej odstráňte jadierka. Potom ju spolu s očisteným zelerom nakrájajte na plátky a preložte do väčšej misky. Pridajte ananás zbavený šupky aj vlásočnatého stredu a nakrájaný na menšie kúsky. Primiešajte uvarený kuskus, ochuťte soľou, čiernym korením, nasekanými bylinkami, olejom a šťavou z 1/2 citróna. Tesne pred podávaním pridajte šalát a zľahka premiešajte. Lososa zbavte kože a naporciujte na menšie kúsky. Ochuťte soľou, čiernym korením a tymianom, pokvapkajte olivovým olejom a restujte na rozohriatej panvici s olejom zo všetkých strán. Na záver všetko pokvapkajte šťavou z 1/2 citróna. V rámci servírovania dajte na tanier kuskusový šalát, naň položte kúsky lososa a pokvapkajte výpekom.

Hody
Kuskusový šalát s ananásom a lososom

Podpecník

Ingrediencie

100 g Strážovskej salámy, 350 g polohrubej múky, 2 – 3 malé zemiaky, 150 ml mlieka, 20 ml oleja, 1 vrecúško sušeného droždia, 1 vajce, 250 ml kyslej smotany, 125 g bryndze, červená cibuľa, 1 mladá cibuľka a soľ

Postup

Najskôr si uvarte zemiaky v šupke a podľa možnosti do mäkka. Po uvarení ich ošúpte a roztlačte. V miske si zmiešajte múku, droždie, soľ, zemiaky, mlieko, vajíčko, olej a vypracujte cesto. Následne spracované cesto nechajte asi hodinu kysnúť. Potom si vymastite olejom plech, naň roztlačte cesto. Vrch potrite v hrubšej vrstve zmesou bryndze a smotany, na povrch nasypte nakrájanú salámu, nakrájanú červenú cibuľu a pečte v rúre pri teplote 180° asi 30 – 40 minút. Pred servírovaním podpecník posypte nadrobno nakrájanou mladou cibuľkou.

Hody
Podpecník

Text: Daniel Košťál, Zdroj a foto: Zrodené v EÚ, Tesco, Lidl, Mecom, Daniel Košťál, pixabay.com