K obľúbeným jedlám na celom svete patria aj tie, ktoré sú pripravované z tzv. morských plodov. Môžeme medzi ne zaradiť živočíchy žijúce v mori a aj rastliny, napríklad riasy. Vyššiu obľubu evidujú najmä morské živočíchy. Okrem rýb sú to kôrovce, hlavonožce a mäkkýše. Ak ste ich v kvalitnej úprave doteraz neochutnali, napravte to, ide o skutočné delikatesy.
Tieto živočíchy pochádzajú z lovov z morí a oceánov alebo z fariem, kde sa chovajú vo veľkých, starostlivo kontrolovaných nádržiach či špeciálnych akváriách. Ponuka sa v posledných rokoch výrazne rozšírila aj u nás, pričom základom sú hlboko zmrazené výrobky či variácie v nálevoch. Občas tieto produkty dostať aj chladené, hoci často ide skôr o šikovne vystavené rozmrazené produkty. Morské živočíchy sú vyhlásené špeciality, dnes sú jedlá s nimi, ak nezahŕňame ryby, pevnou súčasťou ponuky väčšiny gastronomických prevádzok. V ponuke ich má pravdepodobne aj každé ázijské bistro. Pribudlo dokonca obrovské množstvo receptov, ako tieto produkty spracovať a vyťažiť z nich maximum. Väčšinou ich ľahko nájdete na internete. Vytvoriť si však možno aj vlastný recept. V tomto prípade je najlepšie inšpirovať sa hlavne stredomorskou kuchyňou. S najrozmanitejšou ponukou sa stále možno stretnúť hlavne v prímorských krajinách, no i v rámci špecializovaných predajných miest, napríklad trhovísk mnohých vyspelých európskych metropol, ktoré nie sú súčasťou prímorských krajín. Slováci sa ku konzumácii týchto produktov dostávajú často aj vďaka cestovaniu do rôznych ďalekých krajín, kde tieto jedlá ochutnajú, ale aj na rôznych gastronomických podujatiach a tzv. streetfood festivaloch.
Z čoho vyberať
Výber dostupných morských živočíchov je už skutočne rozmanitý. Z kôrovcov sú to predovšetkým raky, kraby, ale i garnáty a homáre, ktoré majú typický pancier a červenkasté mäso. Ďalšiu skupinu tvoria mäkkýše, tie majú buď dve lastúry (ustrice, slávky, hrebenatky a škľabky), alebo majú jednu lastúru a mäkký spodok (napríklad morské ucho). Medzi mäkkýše patria aj obľúbené chobotnice a malé chobotničky. Je všeobecne známe, že slávky a tiež ustrice sa živia filtráciou slanej vody. Telom týchto živočíchov tak pretečie počas dňa mnoho litrov morskej vody, neraz aj znečistenej, čo sa potom odráža na kvalite. Na jedenie sú preto vhodné len živočíchy pochádzajúce z čistej vody.
Vyhľadávané krevety
Svojich priaznivcov si u našincov našli aj sépie, ktoré patria medzi hlavonožce. Majú výraznejšiu a plnšiu chuť ako kalamáre a jemnejšiu než chobotnice. Sépie sú známe aj atramentovým farbivom, ktorým sa napríklad farbia cestoviny. Mnoho priaznivcov majú u nás aj krevety, ktoré patria medzi kôrovce. Vyznačujú sa jemným a veľmi chutným mäsom. Hodia sa do šalátov, pomazánok, k cestovinám, do ázijských špecialít, na grilovanie a opekanie, alebo ich jednoducho možno dochutiť citrónovou šťavou alebo cesnakom, prípadne sa ich chuť dá ešte zvýrazniť korením. Kôrovce, mäkkýše a aj ďalšie morské živočíchy sú mimoriadne bohaté na bielkoviny, vitamíny a minerály, sú nutrične veľmi hodnotné a rozhodne sa netreba báť ich konzumovať.
Konzumácia
Vo všeobecnosti platí, že morské živočíchy (hlavne čerstvé) treba pripraviť a skonzumovať čo najskôr po kúpe. Veľmi rýchlo sa kazia a hneď sú nepoužiteľné. V chladničke s teplotou zhruba 5°C ich možno uchovávať nanajvýš dva dni, no v mrazničke, ak sú predtým kvalitne pripravené a zabalené, aj dva mesiace. Na noc pred dňom prípravy ich treba z mrazničky vždy preložiť do chladničky. Pred uchovávaním ich treba dobre prezrieť, skontrolovať a nechať len prvotriedne kúsky. Možností, ako morské živočíchy pripraviť, je obrovské množstvo, každý uprednostní niečo iné. Jedia sa samostatne, no častejšie bývajú súčasťou iných jedál. Nie každý ich obľubuje, niekedy si cestu ku konzumentovi hľadajú pomalšie, najmä menej známe druhy. Niekto miluje krevety napríklad v šalátoch, v krevetovom kokteile či polievke, ďalšiemu chutia ustrice, iný zasa nedá dopustiť na kraby, napríklad na unikátnu krabiu omeletu či rôzne upravené chobotnice, trebárs chobotnicu na víne. Vyhľadávaná je však aj pizza s darmi mora alebo cestoviny, vybrané druhy bývajú tiež súčasťou sushi, rizota a skvele chutia aj mušle na rôzne spôsoby či typicky španielska paela. Za vyskúšanie stoja aj grilované sépie podávané s čerstvým citrónom či islandské rejer, čo je krevetový šalát so špargľou, ananásom, šľahačkou, majonézou a jogurtom.
Recept:
Kalamáre plnené syrom a grilovanou zeleninou (2 porcie)
Ingrediencie
6 stredne veľkých kalamárov, syr Sao Miguel (možno použiť aj čerstvý kravský syr), tymian, 1 strúčik cesnaku, 1 cuketa, 1 baklažán, 1 rajčina, 1 paprika, soľ, korenie a olivový olej
Postup
Kalamáre vyčistite, odstráňte z nich vnútornosti a priehľadný pozdĺžny skelet. Od chápadiel oddeľte časť za zobákom a ten následne vytiahnite. Z kalamárov stiahnite kožu a plutvičky a opäť dôkladne umyte. Olúpaný syr si nakrájajte na kúsky, aby sa vošli do kalamárov. Pridajte soľ a korenie. Otvorenú časť kalamárov spojte špáradlom, aby syr v priebehu grilovania nevytiekol. Na druhej panvici začnite pripravovať zeleninu, ktorú ste vopred naporciovali na kolieska. V panvici si rozohrejte olivový olej, pridajte zeleninu, čerstvý tymian, soľ i korenie a opekajte do zmäknutia. Zatiaľ sa kalamáre ugrilovali dozlatista, pokvapkajte ich citrónovou šťavou a môžete podávať.
Text: Daniel Košťál, recept: Zrodené v EÚ, foto: Daniel Košťál, Zrodené v EÚ, Plzenský Prazdroj Slovensko, LIDL