Pomarančom nesvedčí len zima

165
Pomaranče

Na citrusovom ovocí si najradšej pochutíme v chladnejšom období roka, veľakrát počas adventu, Vianoc alebo víkendového zimného leňošenia s knihou v ruke. K najobľúbenejším druhom tohto ovocia patria pomaranče. Aké možnosti netradičného využitia ponúkajú?

Niekto si ich rád dopraje v zime, iný si po ne do obchodu zaskočí aj počas horúceho leta a pripraví si z nich osviežujúci nápoj. Pomaranče obľubujú deti aj dospelí pre ich sladkú a sviežu chuť. Navyše, takéto maškrtenie je pre ľudské telo mimoriadne prínosné. Mnohých však od konzumácie tohto ovocia odrádza prácne odstraňovanie šupy, ktorá ale má svoj význam – dokonale chráni lahodne chutiace mesiačiky a podporuje ich čerstvosť. Niekedy sa ošúpanie pomaranča podarí ľahko, no inokedy nie, záleží aj od odrody. Rozhodne to však stojí za to, pretože oranžová alebo aj červená pomarančová dužina je plná vitamínov, minerálov, antioxidantov a iných pre telo prospešných látok. Dostať sa rýchlo k dužine možno aj voľbou správnej praktickej pomôcky, s ktorou býva šúpanie hračkou. Mnoho ľudí si pomáha aj tak, že plody jednoducho rozreže nožom na niekoľko samostatných častí.

Pomaranče

Exotický pôvod

Vedeli ste, že pomarančovník, resp. botanicky citrónovník pomarančový, pochádza z ďalekej Číny? Niekedy dávno sa zvykol označovať ako zlaté jablko. Do Európy sa dostal cez Indiu až do Stredomoria, kde sa doteraz hojne pestuje. Zásluhu na dovezení tejto plodiny na náš kontinent majú Portugalci. Na rozdiel od divého pomaranča sa však citrónovník pomarančový dostal do Európy už v 15. storočí. Keďže ide o teplomilnú drevinu, pestovať sa u nás, v strede Európy, vo veľkom nedá, hoci rastie v mnohých zimných záhradách a aj tu prináša úrodu. Pomarančovník je vždyzelený a bohato olistený tŕnistý strom, vysoký asi 15 m. Málo sa vie, že vznikol krížením pomela a mandarínky. Jeho ozdobou sú biele voňavé kvety, z nich sa po opelení vytvárajú plody (ich hmotnosť je od 100 – 150 g) s typickou oranžovou a aromatickou šupou, ktorá sa zvykne pred dlhším transportom chemicky ošetrovať. Hoci je šupa takisto v kuchyni použiteľná, tá, ktorá je chemicky upravovaná, sa na to, samozrejme, nehodí. V pomarančovej dužine býva niekoľko semien, no vyšľachtené sú aj odrody, ktorých plody sú úplne bez semien. Vyšľachtených je inak viac než 100 odrôd tejto citrusovej rastliny. Pomaranče sú dnes najčastejšie pestovaným druhom citrusov na svete. Zaujímavosťou je, že hoci pochádzajú z Ázie, dnes sa vo veľkom pestujú aj v Brazílii a v iných končinách sveta. V súčasnosti sa už bežnou súčasťou ponuky stali aj pomaranče v bio kvalite.

Ručný zber

PomarančePomarančovníku sa najlepšie darí v subtropickej klíme, kde je teplota vždy okolo 20°C, no predpokladom dobrej úrody sú aj dostatočné zrážky. Novovysadené stromčeky začínajú naplno plodiť asi v 5. roku a vrchol zrelosti dosahujú v 30. roku života, potom sa plantáž obnovuje. V pomarančovníkových sadoch sa plody zberajú veľmi opatrne, často ručne, pretože sú náchylné na mechanické poškodenie (otlčenie). Zberá sa ešte pred dosiahnutím úplnej zrelosti a obvykle 2 – 3 x do roka. V závislosti od odrody je dužina plodov viac či menej kyslá alebo horkastá. Známa je odroda Valencia, ktorá má tenšiu šupu, veľmi šťavnatú dužinu a takmer žiadne jadierka. Naproti tomu horké pomaranče (niekedy nazývané aj ako divé alebo sevilské) majú hrubšiu šupu a viac jadierok v dužine. Tieto pomaranče sa v Európe pestujú už od stredoveku. Z ich kôry sa vyrába horká pomarančová marmeláda a oranžát na pečivo a cukrovinky. Zároveň sa plody týchto pomarančov využívajú na výrobu likérov.

Využitie

Pomaranče chutia najlepšie čerstvé, priamo po ošúpaní. Výborne chutí aj čerstvo vylisovaná, najlepšie nedochucovaná šťava, ktorá aj v lete poskytne blahodarné osvieženie. Údajne je v rámci celého sveta najobľúbenejšou ovocnou šťavou. Pomarančové mesiačiky sa dajú aj konzervovať, pripravujú sa z nich kompóty, ovocné šaláty, skvelý je aj feniklový šalát s pomarančom. Ďalšími možnosťami využitia sú sirupy alebo dezerty, časté je aj ozdobovanie jedál či už dužinou, alebo kúskami kôry. Šťava sa pridáva tiež do omáčok a marinád, môže byť súčasťou rôznych jedál. Kôru z chemicky neošetrovaných plodov môžete využiť na aromatizovanie rýb, dezertov a pečiva. Využívajú sa aj kvety pomarančovníka – majú síce ťažkú sladkú vôňu, no výborne sa hodia na ozdobovanie sladkých jedál. Okrem toho sa pomarančová silica pridáva do parfumov, mydiel a liečiv. Známy je aj olej z pomarančových kvetov. Z jedného kilogramu kvetov sa získajú asi štyri gramy tohto unikátneho oleja.

Pomaranče
Restované kačacie prsia s pomarančovo-zázvorovou omáčkou

Recept:

Restované kačacie prsia s pomarančovo-zázvorovou omáčkou (5 porcií)

Ingrediencie

2 kačacie prsia, morská soľ v mlynčeku, čierne korenie v mlynčeku, čerstvý rozmarín, šťava z ½ pomaranča

Omáčka

olivový olej, 1 šalotka, 1 lyžička nasekaného čerstvého zázvoru, šťava z 2 pomarančov, 1 lyžica medu

morská soľ v mlynčeku, čierne korenie v mlynčeku, 2 lyžice masla

Pečené batáty

2 batáty, olivový olej, morská soľ a čierne korenie v mlynčeku, čerstvý rozmarín, 1 hrsť pekanových orechov

Šalát

1 hrsť rukoly, 1 pomaranč, olivový olej, morská soľ a čierne korenie v mlynčeku

Postup

Restované kačacie prsia

Kačacie prsia očistite, kožu narežte a ochuťte soľou a korením. Opekajte ich na suchej panvici na strane s kožou, kým koža pustí tuk a mierne zhnedne. Potom mäso obráťte a ďalej opekajte. Keď získa zlatohnedú farbu, preložte ho do zapekacej misy, posypte natrhaným rozmarínom a pečte v rúre vyhriatej na 200°C asi 10 minút. Hotové kačacie prsia pokvapkajte pomarančovou šťavou, prikryte alobalom a nechajte odpočinúť.

Omáčka

Z panvice, na ktorej sa prsia opekali, zlejte nadbytočný tuk a panvicu nechajte opäť rozohriať. Pokvapkajte ju olivovým olejom a orestujte na nej nasekanú šalotku a zázvor. Keď získajú zlatistú farbu, pridajte pomarančovú šťavu, med, soľ, korenie a na miernom ohni varte. Potom do panvice vložte maslo, aby sa omáčka zahustila. Na záver ochuťte výpekom z odpočinutých kačacích pŕs.

Pečené batáty

Očistené batáty nakrájajte na väčšie kusy a vložte do zapekacej misy. Pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a posypte natrhaným rozmarínom. Pečte v rúre vyhriatej na 200°C približne 20 minút. Potom batáty posypte pekanovými orechmi a nechajte asi 2 minúty dopiecť.

Šalát

Umytú a osušenú rukolu dajte do misky. Kôru z pomaranča odkrojte a ostrým nožom vykrojte jednotlivé mesiačiky pomaranča bez šupky. Segmenty pomaranča pridajte k rukole, pokvapkajte olejom, ochuťte soľou a korením.

Na tanier naservírujeme porciu batátov spolu s pekanovými orechmi. Navrch položte kačacie prsia nakrájané na plátky. Prelejte pomarančovo-zázvorovou omáčkou a podávajte spolu s rukolovým šalátom.

Text: Daniel Košťál, zdroj a foto: Daniel Košťál, Lidl