Jahodové hodovanie

108
Jahody

K začiatku leta patria voňavé, krásne vyfarbené a sladko chutiace jahody. Málokto z nás dokáže tomuto ovociu odolať a nie každý vie, aké možnosti využitia ponúka. Hoci najlepšie chutia jahody hneď po odtrhnutí, ich lahodnú chuť si môžete užiť aj po spracovaní. Využiť sa dajú pri príprave tradičných alebo veľmi netradičných pochúťok.

K tým netradičným patrí napríklad jahodové čatní, prílohová omáčka alebo studená jahodová polievka. Na internete nájdete množstvo receptov, ako si polievku pripraviť. Je to dobre vyzerajúca, delikátna a osviežujúca pochúťka, ktorá môže mať veľa podôb a oplatí sa vyskúšať aj kombináciu jahôd s melónom. Podáva sa napríklad s niekoľkými čerstvými lístkami mäty.

Jahody

Čerstvé jahody však môžete využiť aj do ovocných alebo netradične aj do zeleninových šalátov, napríklad v kombinácii s gorgonzolou a vlašskými orechmi, na výrobu chutnej jahodovej omelety, toastov, podávať ku grilovanému mäsu a tiež využiť na prípravu menej bežného jahodového rizota, ktoré si pred servírovaním ozdobíte strúhaným parmezánom. Naďalej však môžete jahody využiť klasickým spôsobom, teda do bublanín, koláčov, zavárať a mraziť ich, vyrábať z nich džemy, peny, sirupy, drene, osviežujúce nápoje, zmrzliny, sorbety, koktejly, smoothie, ozdobovať nimi pudingy, dezerty alebo aj ryžové nákupy či tradičnú žemľovku. Skvele chutia ako súčasť raňajkových cereálií a v jogurtoch, alebo tradične so šľahačkou či zmrzlinou.

JahodyPochúťka aj liečivo

Plané jahody boli podľa archeologických nálezov súčasťou stravy ľudí už dobe kamennej. Neskôr, v stredoveku, sa začali pestovať v kláštorných záhradách a v 17. storočí sa v Anglicku a Francúzsku vo veľkom začalo s ich šľachtením. Ľudí si už vtedy toto ovocie získalo svojou chuťou a príjemnou vôňou. Kedysi boli jahody dokonca považované za afrodiziakum. To, či to tak skutočne bolo, je otázne, no isté je, že listy jahody lesnej boli už v dávnych dobách osvedčeným liečivom, dokonca náhradou za čierny čaj. Aj dnes táto rastlina, presnejšie jej listy, patrí k liečivým a býva súčasťou rôznych liečivých zmesí. Čaj z listov jahody lesnej chutí veľmi dobre a vychladený môže byť súčasťou letného pitného režimu. Listy však musia pochádzať z jarného zberu.

Jahody

Bomba pre zdravie

Jahôd je dnes viacero druhov, rastú takmer po celom svete a vyšľachtených bolo obrovské množstvo odrôd, ktoré sa vyznačujú väčšími, sladko a osviežujúco chutiacimi plodmi. A tie nemusia byť len červené, po novom sú už aj biele či žlté. Najžiadanejšia je však klasika, teda červené plody. Obľubujú ich deti aj dospelí, no sú ľudia, ktorí sú na ne alergickí. Dokonale vyfarbené a lesklé plody, prioritne tie z vlastnej záhrady alebo lokálnych zdrojov, sú plné antioxidantov. Obsahujú takmer 90 % vody, množstvo minerálov (vápnik, draslík, jód, sodík, železo a pod.), vitamínov (B, C, K a pod.), ďalších hodnotných prírodných látok a tiež prírodné farbivá. Vyznačujú sa nižším obsahom fruktózy a glukózy, preto sú skvelou potravinou aj pre diabetikov.

Jahody

Pri pravidelnejšej konzumácii majú blahodarný vplyv na ľudský organizmus, posilňujú zdravie a pomáhajú v boji s niektorými zdravotnými problémami. Využijete ich nielen pri príprave zdravých jedál a pochúťok, ale aj pri detoxikačných či očistných kúrach a tiež pri skrášľovaní pleti. Kúpiť si toto ovocie môžete začiatkom leta aj na trhoviskách, no počítajte s tým, že ho musíte čo najskôr zjesť alebo spracovať. Svieže vydržia jahody maximálne dva dni. Mrazené jahody vydržia až pol roka a ak budete chcieť, aby si zachovali farebnosť, pokvapkajte ich pred mrazením citrónovou šťavou.

Jahody

Text: Daniel Košťál, foto: Pixabay