Objavte lahodnosť kvasenej zeleniny

88
Fermentovane

Fermentovanie alebo tiež kvasenie je jednou z najstarších metód konzervovania potravín. Už v dávnych dobách ľudia zistili, že takto uchovávaná zelenina vydrží dlhšie a má zdravotné prínosy. V súčasnosti obľuba fermentovaných potravín opäť ožíva.

Kedysi naši predkovia fermentovali nielen zeleninu, najmä kapustu, uhorky, kvaku a okrúhlicu, ale aj rôzne druhy byliniek a dokonca divo rastúcich rastlín, napríklad listy bolševníka borščového. Z byliniek využívali púpavu, žihľavu, medvedí cesnak či pľúcnik. Od toho sa už dávnejšie upustilo, no v niektorých krajinách sa dodnes na tento účel využíva napríklad aj skorocel, mäta alebo šalvia. V súčasnosti sa u nás bylinky stávajú skôr súčasťou ucelených zmesí kvasenej zeleniny, avšak je možné vyskúšať mnohé z nich fermentovať aj samostatne.

Fermentovane

Tradičná kapusta a trendové pickles

Medzi najobľúbenejšiu fermentovanú zeleninu patrí v našich končinách kvasená kapusta. Je to tradičná pochúťka, ktorá sa kedysi konzumovala hlavne v jesennom a zimnom období. Dodnes je obľúbenou prílohou k jedlám, mnoho ľudí ju konzumuje aj samostatne. Čoraz viac v popredí začínajú byť aj iné druhy takto pripravenej zeleniny a často sa tieto produkty označujú moderným názvom pickles. Ide o zmesi, základom ktorých je hlávková kapusta a okrem nej býva zastúpená aj ďalšia zelenina, napríklad mrkva, zeler, petržlen, reďkev, cvikla či dokonca karfiol, kel a cibuľa. Dôležitou súčasťou je soľ, ideálne morská, ktorá podporí spolu so správnou teplotou a prostredím bez prístupu vzduchu celý proces kvasenia. Receptov na lahodné pickles je veľmi veľa, ľudia si ich zvyknú pripravovať doma, skúšajú rôzne kombinácie, vylaďujú a dopĺňajú ich, navzájom si vymieňajú recepty a následne zdieľajú svoje diela na sociálnych sieťach. Nadšenci tohto pokrmu dokonca vyrábajú verzie pre dospelých aj deti. Hotová kvasená zelenina je však už aj bežne v predaji vo vybraných, skôr špecializovaných predajniach alebo na trhoviskách či v rámci špeciálnych podujatí.

FermentovanePochúťka z Kórei

V poslednej dobe sa stalo v našich končinách obľúbené kimči, čo je ďalší príklad fermentovanej potraviny. Má typickú arómu a výraznú chuť. Je celoročne obľúbenou pochutinou a patrí k známym kórejským jedlám. V Kórei je spotreba tejto pochúťky veľmi veľká, existuje tu aj obrovské množstvo receptov, ako ju pripraviť a použiť. Kimči si však môžete v rôznych podobách kúpiť už aj u nás, napríklad v predajniach s ázijskými potravinami. Dá sa tiež ľahko pripraviť doma. Základom je aj v tomto prípade vysoko kvalitná zelenina, najmä pekinská kapusta, ale aj mrkva, pór, reďkovka. Originálnu chuť dodávajú aj niektoré ďalšie ingrediencie, napríklad čili, zázvor, morské riasy, cesnak, niekedy rybia pasta, krevety a ďalšie. Kimči máva pikantnú aj nepikantnú verziu.

Kimči
Kimči

Môže byť prílohou k mäsu, k vaječným a zeleninovým pokrmom, k ryži a cestovinám, ázijským špecialitám alebo poslúži ako ingrediencia pri príprave niektorých jedál, napríklad polievok. Okrem toho, že kimči výborne chutí, svojmu užívateľovi poskytuje pri pravidelnej konzumácii celý rad zdravotných benefitov. K tým najdôležitejším patrí to, že posilňuje imunitu a zlepšuje metabolické procesy v tele. Je prirodzeným probiotikom, obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a enzýmov. A aký je rozdiel medzi našou tradičnou kvasenou kapustou a kimči? Postup prípravy je viac-menej rovnaký. Pri výrobe kvasenej kapusty sa využíva okrem kapusty soľ, produkcia kimči je špecifickejšia a k príprave je potrebných oveľa viac ingrediencií. No výsledkom je skutočná delikatesa.

Text: Daniel Košťál, foto: Pixabay