Chute a vône Karibiku

180
Karibik
Do Karibiku sa nemusíte vybrať len za krásnymi plážami a morom, lákavá je tiež gastroturistika.

Keď sa povie Karibik, väčšina z nás si predstaví dlhé piesčité pláže, palmy a krásne modré more. Karibské ostrovy sú pre mnohých synonymom dokonalej dovolenky a oddychu. Ak sa do týchto krajín vydáte za zážitkami z oblasti gastronómie, určite budete milo prekvapení.

Základ karibskej kuchyne tvoria plody mora, ryby, hovädzie mäso, sladké tropické ovocie a korenie – najtypickejšími sú škorica a muškátový oriešok. Častou kombináciou je ostré korenie, ktoré tlmia sladké suroviny, napríklad čili papričky doplnené mangom alebo banánmi. Pre každý ostrov v karibskom mori je, samozrejme, charakteristický iný pokrm, základné suroviny na ich prípravu sú však často podobné. Karibskú kuchyňu obohatila africká, kreolská, francúzska, španielska či holandská gastronómia. Ovplyvnili ju aj americkí Indiáni.

Karibik
Kokosové krevety s grilovaným ananásom sú neobvyklý predkrm, ktorý patrí do karibského menu.

More plné chutí

More je zásobárňou rýb a morských plodov, ktoré tvoria základ karibskej kuchyne. Na každom ostrove sú obľúbené iné ryby a morské plody. Populárne sú homáre, ustrice, krevety, kalmáre, raje, kraby, mečiare… More ponúka bohatstvo nekonečných chutí. Morské ryby a plody sa pripravujú najčastejšie na grile s karibským korením. Obľúbenou úpravou je tiež dusenie rýb v kokosovom mlieku. Prílohou k rybám, ale aj k iným druhom mäsa, sú batáty, veľmi obľúbená ryža alebo zeleninové banány, tzv. platanos. Tie sa podávajú buď smažené ako hranolčeky, alebo napríklad vo forme pyré či kaše. Podobne sa upravuje aj mango.

Exotické ovocie

Ovocie tvorí samostatnú kapitolu bohatstva úrodného Karibiku. Ochutnať tu môžete známe aj neznáme plody, ktoré sa používajú aj v kuchyni. Určite budete prekvapení aj chuťou ovocia, ktoré si bežne kupujete u nás. Čerstvo odtrhnuté zo stromu a dozreté pod karibským slnkom chutí totiž úplne inak.

V kuchyni sa využíva papája, karambola, mango, melóny, tamarind, kokosy… Pripravujú sa z nich kaše, dezerty, salsy aj prílohy k morským plodom.

Čaj, rum, bác, bum

Karibik
Studené polievky z výborného ovocia sú pre Karibik typické, pripraviť si môžete napríklad mangovú.

Každý ostrov v Karibskom mori má svoj vlastný nápoj, ktorý stojí za vyskúšanie. Samozrejmosťou je široká ponuka rumov, ktorými sú karibské krajiny známe. Medzi svetové špičky patria rumy dominikánske, kubánske či jamajské. Rumy však nie sú iba vývozný artikel pre turistov. Napríklad Dominikánska republika vyváža iba 4 percentá rumov, ktoré tu vyrobia. Zvyšok sa vypije priamo na ostrove. Okrem rumu je v Karibiku populárne aj pivo. K leňošeniu na pláži sa hodia aj miešané drinky s dáždničkom alebo čerstvé džúsy.

Sladká bodka

Sladké pokrmy sa pripravujú z exotického ovocia, ryže alebo orechov. Veľmi obľúbený je napríklad ryžový puding, grilovaný ananás alebo sladená batátová kaša posypaná škoricou s ovocím a hrozienkami. Chuť na sladké môžu zahnať aj polievky, ktoré sa v Karibiku podávajú prevažne studené a pripravujú sa z kokosového mlieka, manga alebo napríklad z ananásu, pričom namiesto korenia sa často používa rum.

K dezertom sa výborne hodí miestna káva či čokoláda.

Pripravte si karibské recepty vo svojej kuchyni:

Kokosové krevety s grilovaným ananásom a koriandrovým dipom

Vynikajúce predjedlo na horúce letné dni. Spojenie sladko-štipľavého ananásu, kokosových kreviet a koriandrovej chuti je prekvapujúce, ale dokonalé.

Suroviny:

12 väčších kreviet

150 g strúhaného kokosu

150 g strúhanky

50 g hladkej múky

2 vajcia

soľ

Postup:

Krevety očistíme, oddelíme hlavu, chvostík necháme. Olúpeme pancier, opatrne pozdĺžne nakrojíme a vyberieme črievko. Strúhanku zmiešame s kokosom. Krevety jemne osolíme a obalíme najskôr v múke, potom v rozšľahanom vajíčku a nakoniec v mixe strúhanky a kokosu. Osmažíme dozlatista vo väčšom množstve oleja zohriateho na 160°C. Vyberieme a necháme odkvapkať.

Koriandrový dip

Suroviny:

šťava z dvoch limetiek

50 g hnedého cukru

5 konárikov čerstvého koriandra

250 g kyslej smotany

Postup:

Najskôr zmiešame šťavu z limetiek s cukrom. Keď sa cukor rozpustí, prelejeme ju do mixéra, pridáme koriander a všetko krátko rozmixujeme. Dáme do misky a primiešame kyslú smotanu.

Grilovaný ananás

Suroviny:

1 malý ananás

štipka kajanského korenia

lyžica olivového oleja

Postup:

Ananás olúpeme, nakrájame na kolieska a vykrojíme z nich stred. Pokvapkáme olejom, okoreníme a ugrilujeme z oboch strán.

Studená mangová polievka

Suroviny:

3 ks zrelého manga, najlepšie je použiť prezreté mango – má výraznejšiu farbu aj chuť

700 ml kokosového mlieka

100 ml kokosového krému

šťava z jedného pomaranča

1 banán

2 stonky čerstvého koriandra

Postup:

Mango olúpeme a vyberieme kôstku. Zmiešame spoločne s ostatnými ingredienciami a dôkladne rozmixujeme. Pred podávaním necháme ešte 30 minút vychladnúť v chladničke.

Mečiar po kreolsky

Ďalšia klasika Karibiku, ktorého kuchyňa je založená na tej kreolskej. Vynikajúca sladko-štipľavá chuť dodá rybe skvelý kontrast.

Suroviny:

4 x 200 g steak z mečiara (alebo z akejkoľvek inej morskej ryby)

hrubozrnná morská soľ, mleté korenie

Karibik
Morské ryby tvoria základ karibskej kuchyne, ryba je opäť doplnená sladko-štipľavou kombináciou, ktorá je pre túto oblasť charakteristická.

2 lyžice olivového oleja

150 g červenej a zelenej papriky

150 g olúpaného ananásu

1 menšia cibuľa

2 strúčiky cesnaku

2 rajčiaky

1 čili paprička

konárik tymianu

soľ a korenie na dochutenie

1 citrón

Postup:

Filety z mečiara podľa potreby očistíme, pokvapkáme olivovým olejem, osolíme a okoreníme. Na rozohriatom grile steaky opečieme z oboch strán. Nie dlho, aby mečiar nevyschol, stačí minútku z každej strany. Papriky očistíme, vyberieme semienka a nakrájame na malé kocky. Ananás nakrájame tiež na malé kúsky. Cibuľu olúpeme a nakrájame najemno. Cesnak olúpeme a nasekáme nahrubo. Čili papričku nasekáme najemno. Rajčiaky opláchneme a nakrájame na kocky. Na oleji sprudka osmažíme cibuľu, papriky a ananás. Pridáme cesnak, čili papričky a tymian a nakoniec rajčiaky. Dobre premiešame a pokvapkáme citrónom. Dochutíme soľou a korením a asi 5 minút povaríme. Vyberieme tymian a omáčku nalejeme na grilovaného mečiara.

Tip redakcie

Karibik
Karibské recepty nájdete napríklad v kuchárskej knihe Svět na pánvi.

Svet na panvici alebo Cesta k šéfkuchárskej čiapke

Roman Dolejš – Kuchárska kniha šéfkuchára Romana Dolejša vám umožní uvariť si autentické recepty zo všetkých miest, kde ako kuchár pôsobil (Rakúsko, Švajčiarsko, Karibik, zaoceánska loď alebo súkromný ostrov), a navyše nahliadnuť do zákulisia kuchárskej profesie a zistiť, ako to chodí v kuchyniach luxusných hotelov.

Text: Linda Vojancová, foto: Pixabay.com, Svět na pánvi, Smart Press