Keď tieň rozkvitne

20978
Exteriér tieň
Miesto na čaj alebo čítanie kníh môže byť situované práve na miestach, kde sa nedostane veľa slnečných lúčov.

Tienistý pozemok pri dome väčšinou považujeme za problematický a na vytvorenie krásnej záhrady nevhodný. Ale aj na takomto mieste môže vzniknúť príjemná a farbami prekypujúca záhrada. Taká, akú vám kde-kto bude závidieť. Ako na to?

Do menej ideálnych svetelných pomerov – polotieňa či tieňa – si môžete vysadiť niektoré nádherne kvitnúce trvalky, kry, cibuľoviny a hľuznaté rastliny, či vysiať pestrofarebné letničky, alebo ich pestovať v črepníkoch. Prirodzene, iné druhy, aké by rástli na slnku. Záhrada, do ktorej sa nedostane príliš veľa slnečných lúčov, tak nemusí ostať neupravená a zanedbaná.

Exteriér tieň
Do tienistej záhrady v modernom štýle sa vojdú zaujímavé dreviny a kvitnúce rastliny. Miesto si tu môže nájsť aj menší vodný prvok.

Rastliny neobľubujúce veľa svetla 

Základom úspechu je všetko si dôkladne naplánovať a hlavne zvoliť správne rastliny. Z ponuky tieň obľubujúcich rastlín si vyberte v prvom rade papraďorasty, ponúka sa aj obrovské množstvo nižších a vyšších trvaliek, ktoré sú okrasné listom, takisto niekoľko atraktívnych kvitnúcich druhov. Horšie svetelné podmienky vyhovujú dokonca nádherným drevinám – rododendronom a azalkám, nenáročnej skimii, v plnej kráse sa tu ukážu hortenzie.

Exteriér tieň
Fialovo kvitnúce pakosty, jarmanky, náprstníky a jemne pôsobiace papraďorasty vytvoria kúzelné zoskupenia.

Nie sú to však len listy a kvety, ktoré dodajú do záhrady v tieni zaujímavé efekty. Na jeseň v tienistej záhrade prekvapia farebne výrazné plody kokoríkov, áronov či konvaliniek. Trávnik, ktorému sa v tieni dariť priveľmi nebude, môžete nahradiť nenáročnými pôdopokryvnými rastlinami. Na výber je zimozeleň, pachysandra, hluchavky či krpčiarky, kvitnúce na jar, z drevín skalník. Ak sa trávnika predsa len vzdať nechcete, vysejte si ho a zvoľte trávnu zmes do tieňa. Ani pomyslenia na jazierko sa netreba vzdať. Aj tu ale treba na jeho brehy zvoliť tieň obľubujúce rastlinné druhy. Nie je ich málo.

Exteriér tieň
V tieni výborne prosperujú funkie. Vybrať sa dá z množstva pekných kultivarov.

Farebné čarovanie

Exteriér tieň
Tienistý záhon môže upútať aj vďaka farebne výraznej okrasnej tráve – ostrici.

Vo všeobecnosti platí, že do tienistej záhrady sa nesadia ďalšie stromy. Skôr sa vyplatí vyhrať sa s vytváraním zaujímavých zoskupení či vytvorením príjemných zákutí a vyzdvihnutí zdanlivo nezaujímavých detailov. Na záhonoch je vhodné pobaviť sa s farbou, textúrou alebo tvarmi listov jednotlivých rastlín. Pri výbere farieb netreba zabudnúť na bielu, ktorá odráža aj najjemnejšie svetelné lúče a dokonale presvetlí všetky pochmúrne časti tienistej záhrady. Obchádzať nie je dobré ani červenú či oranžovú (či už v podobe kvetov alebo plodov), ktoré zasa darujú takejto záhrade útulnejšiu, hrejivú atmosféru. V tieni tiež jedinečne vyniknú modro kvitnúce druhy, ktoré často v slnečných záhradách chýbajú. Vybrať však bude treba len rastliny, ktoré žiadajú tieň či polotieň.

Mnohé trvalky tiež dokážu prekvapivo opticky zväčšiť alebo prehĺbiť priestor tienistej záhrady. Príkladom je rodgerzia (Rodgersia aesculifolia), žlťuška (Thalictrum chelidonii), rebarbora (Rheum palmatum) alebo udatník (Aruncus dioicus). Iné druhy zasa dokážu navodiť podmanivú nostalgickú náladu lesa a hájov (papraďorasty, orlíčky, zvončeky).

Pri výbere farieb netreba zabudnúť na bielu, ktorá odráža aj najjemnejšie svetelné lúče a dokonale presvetlí všetky pochmúrne časti tienistej záhrady.

Typ tieňa

Je dôležité vedieť, či máte v záhrade tieň „suchý“ alebo „vlhký“. Iné rastliny totiž budú rásť v suchom tieni a polotieni (pod drevinami, ktoré majú svoj koreňový systém tesne pod povrchom pôdy), iné vo vlhkom tienistom prostredí (v blízkosti jazierok a potokov). Nezabudnite ani na to, že na miestach orientovaných na sever alebo úplne zatienených vyššími budovami a múrmi prevláda najhlbší tieň. Tu bude prosperovať zimozeleň (Vinca minor), brečtan (Hedera helix), rôzne druhy papraďorastov a vybrané trvalky okrasné listom.

Iné rastliny budú zasa vynikať na miestach, ktoré sú zatienené mohutnými korunami stromov alebo na miestach, kde občas zablúdia aj slnečné lúče. V polotienistých a tienistých miestach orientovaných na západnej strane je zasa najlepšie pestovať také druhy okrasných rastlín, ktoré obľubujú suchšiu pôdu. Na východnej strane sa bude výborne dariť rastlinám, čo uprednostňujú trvale vlhké pôdy. Polotieň na východnej alebo západnej strane je však zároveň mimoriadne vhodný na vybudovanie kvetinových ostrovčekov a záhonov z trvaliek, ktorým tieň ani polotieň neprekážajú.

Exteriér tieň
Porast hortenzií bude najkrajší na miestach, kde nedopadá príliš veľa slnečných lúčov.

Vyberte vhodné rastliny

Ideálne tak, aby celoročne bolo v tienistej záhrade niečo pútavé. Na jar to môže byť čemerica východná (Helleborus orientalis) alebo čemerica čierna (Helleborus niger). Po nich to môžu byť celé plochy kvitnúcich jarných cibuľovín a hľuznatých rastlín, predovšetkým snežienok (Galanthus nivalis), ladoničiek (Chionodoxa luciliae), krokusov (Crocus vernus), tavolínov (Eranthis hyemalis), bledúľ (Leucojum vernum), scíl (Scila sibirica) a puškínií (Puschkinia scilloides). Nádherné kvitnúce koberce vytvoria fialky (Viola odorata), pľúcniky (Pulmonaria officinalis), prvosienky (Primula vulgaris), veternice (Anemone sylvestris) či pôvabné pupkovce (Omphalodes verna). Rozkvitnú tu porasty konvaliniek, zvončeky (Campanula persicifolia), srdcovky (Dicentra spectabilis) a pakosty (Geranium sanguineum).

Exteriér tieň
Porasty cibuľovín kvitnúcich na jar, spolu s peknými trvalkami, krásu záhrady v polotieni len znásobia.

V lete sa tu môžu vynímať heuchery (Heuchera brizoides), orlíčky (Aquilegia vulgaris), náprstníky (Digitalis purpurea), alchemilky (Alchemilla mollis) alebo prekrásne astilby (Astilbe). Počas jesene na záhonoch tienistej záhrady môžu pútať pozornosť ružovo kvitnúce japonské veternice (Anemone hupehensis). Nádherné efekty dokážu vniesť do takejto záhrady trvalky okrasné listom, predovšetkým funkie (Hosta), árony (Arum italicum „Marmoratum) alebo nízke zbehovce (Ajuga reptans „Atropurpurea“).

Text a foto: Daniel Košťál