Štyri dôvody pre návštevu gréckeho ostrova Rhodos

111
rhodos

Rhodos je jedným z najpopulárnejších gréckych ostrovov, ktorý sa nachádza v súostroví Dodekanos a ponúka návštevníkom množstvo krás. Je situovaný na juhu Grécka v Stredomorí pri tureckom Bodrume. Turisti ho označujú za ostrov Slnka a dokonca za jeden z najkrajších ostrovov v Stredomorí. Pohodlne sa na Rhodos dostanete letecky za dve hodiny z Bratislavy. Ak ste ho doteraz nenavštívili, toto leto tak môžete urobiť.

1.Centrum histórie

Rhodos je domovom mnohých fascinujúcich historických pamiatok, dokonca i jedného zo siedmich divov sveta. Môžete sa pokochať úchvatným starovekým hradom, ktorý sa nachádza v meste Rhodos – Rhodský kolos, jeden z divov sveta. Staré mesto Rhodos, kde je aj letisko, je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Nájdeme tam malebný prístav, staroveké veterné mlyny, horúce počasie a zachovalé paláce. V časti Lindos turista nájde aj starodávny amfiteáter a Akropolu na vrchu útesu, odkiaľ je nádherný výhľad na celé pobrežie. Hneď vedľa sa nachádza malebná piesočnatá pláž, kde sa konajú svadby. V neopakovateľnom meste Rhodos turista nájde úzke uličky, pevnosti, paláce a historické pamiatky, ktoré sú naozaj dychberúce. Najkrajším palácom je Palác veľmajstra.

2. Úchvatné pláže a neporušené prírodné scenérie

Ostrov Rhodos má nádherné členité pobrežie s prekrásnymi plážami. Pláže na východe ostrova sú oveľa lepšie a krajšie ako na západe, menej veterné. Medzi najkrajšie patria Tsambika, Pefki, Faliraki a sú ideálne na oddych či plávanie v tyrkysovej vode Stredozemného mora. Západná strana ostrova je veľmi veterná, ale taktiež veľmi teplá. Príroda je tu naozaj nedotknutá, jedným z dôkazov je aj fakt, že sa tu nachádza prekrásne Údolie motýľov, kde lietajú nádherne farebné motýle. Príroda si vás tu úplne podmaní.

rhodos

3. Teplé podnebie a neustále slnko

Turisti Rhodos doslova zbožňujú. Slnečné teplé počasie aj na jeseň či v zime je nespornou výhodou tohto ostrova. Málokedy je zatiahnuté a málokedy prší. Rhodos je známy svojimi slnečnými dňami, ktoré presahujú ročne viac ako 300 dní. Teplota mora je naozaj veľmi teplá – cez leto sa šplhá na 28°C, čo je v Európe naozaj úctyhodné. Aj počas septembra je Rhodos vhodný na dovolenku, pretože je zaliaty slnkom a teplota mora je tiež príjemná.

4. Na ostrove nie je nuda

Na ostrove si môžete požičať auto alebo skúter a celý ho prebrázdiť. Každé zákutie ponúka dovolenkárovi niečo iné. Nekonečné piesočnaté pláže a čisté more nie sú jedinou výhodou tohto ostrova. Môžete sa kochať mnohými starovekými stavbami, hradbami a inými zaujímavosťami. Jedinečné stredoveké hrady Filerimos a Monolithos sú naozaj impozantné. Na ostrove môžete tiež navštíviť viaceré kostoly a chrámy, ktoré sa tam zachovali z minulých čias.

Rhodos je miestom, kde sa stretávajú rôzne kultúry. Dovolenkári tu môžu objavovať tradičné grécke reštaurácie, taverny a miestne remeselné obchody. Rhodos je ideálnym miestom pre letnú dovolenku, pretože predstavuje kombináciu histórie, prírody i kultúrneho bohatstva. Toto všetko z neho robí obľúbený cieľ pre návštevníkov z celého sveta.

rhodos

Text: Natália Bosáková, foto: unsplash.com