Najslávnejší blíženci neboli ľudia

64
slavne dvojicky

Romulus a Remus, Apolón a Artemis, Castor a Pollux. Dvojičky sa hojne objavujú v antickej mytológii, hoci ich výskyt bol v dávnej minulosti ešte sporadickejší, ako je teraz.

Narodenie „blížencov“ slúžilo kedysi vďaka svojej výnimočnosti v rôznych kultúrach v rámci príbehov o prieniku svetov bohov a ľudí na vyjadrenie hĺbky súrodeneckého puta, ale bolo aj symbolom zostavovania celku alebo zobrazovalo extrémnu polaritu – protiklad dobra a zla.

Čoraz početnejšie zastúpenie

Podiel dvojičiek na demografickej štruktúre sa v ostatných dekádach rapídne zvyšuje. V Spojených štátoch amerických zistili pri porovnaní rokov 1980 a 2011 vzostup z 9,4 na 16,7 výskytov dvojičiek na 1000 pôrodov.

Hlavným dôvodom je pokrok medicínskych postupov – liečby neplodnosti, respektíve metód asistovanej reprodukcie. Vplyv však má aj zvyšovanie priemerného veku rodičiek – ženám bližšie k menopauze totiž častejšie dozrievajú počas cyklu dve vajíčka.

slavne dvojicky

TwiiNS ako imidž

Môžeme si o tom myslieť, čo chceme, sotva niečo zmeníme na fakte, že v súčasnosti sú umelci a športovci pertraktovanejší ako filozofi alebo vedci. Nečudo, že sa to vzťahuje aj na dvojičky. Kto by nepoznal Britov Jamesa a Olivera Phelpsovcov. Že koho? Predsa Freda a Georga Weasleyovcov, ryšavých súrodencov z čarodejníckej ságy Harry Potter!

Ešte slávnejšími bývalými detskými filmovými hviezdami sú Američanky Mary-Kate a Ashley Olsenové. U nás si priam na príslušnom anglickom slove založili imidž TwiiNS – speváčky Daniela a Veronika Nízlové.

Výlov zlata v perejach

V športovej sfére toho vari najviac dokázali americkí tenisti Bob a Mike Bryanovci. Posudzuje sa to o to ľahšie, že úspechy dosahovali bok po boku vo štvorhre, zatiaľ čo mnoho iných dvojičiek predsa len malo rozličnú individuálnu výkonnosť: holandskí futbalisti Frank a Ronald de Boerovci, švédski hokejisti Daniel a Henrik Sedinovci či americkí zjazdoví lyžiari Phil a Steve Mahreovci.

V našom kontexte si zo športovcov ako prví zaslúžia zmienku vodní slalomári Pavol a Peter Hochschornerovci, trojnásobní olympijskí šampióni. Nostalgici by však možno skúsili podsunúť do licitácie futbalistov Jána a Jozefa Čapkovičovcov. V cestnej cyklistike sa zhodne až na najvyššiu profesionálnu úroveň dostali Peter a Martin Velitsovci.

slavne dvojicky

Elvis zostal bez brata

Samostatnú kapitolu tvoria slávne osobnosti, o ktorých sa príliš nevie, že majú dvojičku. Tušili ste to o diplomatovi Kofim Annanovi, modelke Gisele Bündchenovej, hercoch Montgomerym Cliftovi, Kieferovi Sutherlandovi, Ashtonovi Kutcherovi, Vimovi Dieselovi, Scarlett Johanssonovej a Isabelle Rosselliniovej alebo speváčke Alanis Morissette? Dvojičku dokonca mal aj legendárny Elvis Presley – jeho brat, pre ktorého mali pripravené meno Jesse, však, žiaľ, neprežil tehotenstvo.

slavne dvojicky

Ako rodičia majú dvojičky Beyoncé a Jay-Z, Angelina Jolie a Brad Pitt alebo Anna Kurnikovová a Enrique Iglesias, ale aj Julia Roberts, Celine Dion, Mariah Carey, Jennifer Lopez, George Clooney, Gordon Ramsay, Cristiano Ronaldo a predovšetkým Roger Federer. Švajčiarsky tenista vychováva s bojnickou rodáčkou Miroslavou Vavrinecovou hneď dva „sety“ dvojičiek – dievčatá Mylu Rose a Charlene Rivu a chlapcov Lennarta a Lea.

World Trade Center

Ani jedno zo spomenutých mien však pri pátraní po najskloňovanejších dvojičkách v dejinách pravdepodobne netromfne jedny mimo ľudskej ríše. Prvenstvo pre komplex budov World Trade Center v New Yorku, ktorý volali aj Twins, skľučujúcim spôsobom poskytol 11. september 2001 pamätný koordinovaným teroristickým útokom.

Text: Miki Kočan ml., foto: unsplash.com