Chladné a nevľúdne zimné dni si mnohí spájame aj s príjemným leňošením s knihou v ruke, dobrým jedlom, útulnou domácou atmosférou, vôňami a teplom sálajúcim z kozuba. Do takéhoto prostredia sa radi vraciame z práce, ale aj po víkendovej či večernej prechádzke alebo lyžovačke. Ako a čím podčiarknuť kúzlo tohto obdobia a spríjemniť si vzácne chvíle voľna?
Napríklad precízne vybranou a kvalitne pripravenou odrodovou zrnkovou kávou, výborným čiernym, ovocným, zeleným alebo bylinkovým čajom, vínom a tiež rôznymi delikatesami. Môžu to byť doteraz neochutnané syry, netradičné čokolády, napríklad s makom a iné cukrovinky či zdravé nápoje, napríklad z menej známych ovocných druhov. Vyplatí sa napríklad dopriať si, a to nielen v zime, prírodné šťavy z rakytníka či arónie.
K zimnej pohode patrí aj maškrtenie na lyofilizovanom či sušenom ovocí.
Delikátne oriešky a plody
K zdravším a aj nášmu telu prospešným, viac-menej zimným pochúťkam patria oriešky a rôzne suché plody. Počas zimy a najmä v čase koncoročných a novoročných sviatkov nezabudnite ochutnať jednak niektoré menej známe exotické druhy a potom tie, ktoré majú domáci pôvod, no bežne po nich nesiahate. K exotickým patria napríklad orechy para, ktoré sú nazývané aj brazílske orechy. Pochádzajú z Južnej Ameriky a dozrievajú na mohutných stromoch, ktoré patria k najväčším v amazonských dažďových pralesoch. Jadrá týchto orechov majú špecifickú mandľovú, skôr sladkastú chuť a v ústach príjemne chrumkajú. Výborne chutia samotné, no napríklad aj v kombinácii so sušeným ovocím. Málokto by povedal, že plody, ktoré tieto jadrá ukrývajú, sú veľké približne ako lopta. Orechy para sú nabité vitamínmi, minerálmi, pričom vynikajú najmä vysokým obsahom selénu.
Na zimnom stole by však nemali chýbať ani hodnotnými prírodnými látkami presýtené pekanové orechy. Jadrami sa ponášajú na naše domáce vlašské orechy, no sú chuťovo príťažlivejšie. Navyše obsahujú veľa vlákniny, zinku a vitamínov E a K. Skvele sa hodia na bežné maškrtenie, do šalátov, poslúžia aj pri príprave koláčov a dezertov. Obľúbené sú aj kešu oriešky, ktoré sú takisto zdrojom hodnotných minerálov a vitamínov. Výborne chutia surové aj pražené a v zime sú jedinečným zdrojom energie. Vyplatí sa vyskúšať ich v spojení s ázijskými jedlami. Nielen zimnou klasikou sú pistácie. Práve vďaka nim môžu mnohé bežné jedlá nadobudnúť výnimočnejší charakter. Drvené pistácie môžete pridať do sladkého pečiva, zmrzlín, zákuskov, pudingov, dokonca aj do údenín a lahôdkových paštét. Pistácie obsahujú veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín, minerály a vitamíny. Pravidelná konzumácia pistáciových jadier prospieva celému telu. Atraktívna na týchto orieškoch je aj typická zelená farba. Aby sa uchovala, oriešky treba zbaviť šupky a to tak, že sa krátko povaria a následne ošúpu. Pokiaľ ide o domáce oriešky, sviatočné obdobie je ako stvorené pre pojedanie jadier lieskových orechov. V Európe patria medzi historicky najdlhšie konzumované pochutiny. Sú dôležitou súčasťou vianočných cukroviniek a zdravou dobrotou. Zabudnúť by sa však rozhodne nemalo ani na vlašské orechy – tiež obsahujú veľa zdraviu prospešných zložiek a využiť ich môžete na prípravu zdravších raňajok, dezertov, podávať ich k syrom alebo exotickému ovociu.
Sušené ovocie
K zimnej pohode patrí aj maškrtenie na lyofilizovanom či sušenom ovocí. Z bežne dostupných a najviac obľúbených plodov sa vyplatí dať prednosť mimoriadne zdravým brusniciam, marhuliam, jablkám a slivkám, z dovozových hlavne figám a datliam, ktoré pochádzajú zo subtropických oblastí. Zdravšie dezerty a rôzne raw koláče sa bez datľovej zložky nezaobídu. Sú sladké, zasýtia a dodajú energiu. Využiť ich môžete rôznymi zaujímavými spôsobmi. Z lyofilizovaného ovocia sa vyplatí vyskúšať okrem iného napríklad čierne či červené ríbezle, ktoré dokážu svojou chuťou príjemne prekvapiť.
Voňavé koreniny
Zimný domov sa môže niesť aj v znamení rozvoniavajúceho vareného vína či punču. Súčasťou týchto nápojov, ale aj ďalších typicky zimných pochúťok, sú aj rôzne koreniny. Vďaka nim môžu pokrmy nadobudnúť úplne iný charakter. Príjemná vôňa sa zároveň môže potom niesť aj celým domovom. Určite nezabudnite na vanilku. Viac ako vanilínový cukor vsaďte na voňavé vanilkové struky, ktoré už bežne dostať kúpiť a poskytujú veľmi intenzívnu vanilkovú chuť. Vôňa vanilky upokojuje a údajne dokáže zahnať hlad. Najkvalitnejšia vanilka pochádza z Madagaskaru. Nešetrite ani klinčekmi, najmä ak sa chystáte v zime pripravovať varené jablkové či hruškové kompóty. Aj táto korenina, sušené púčiky kvetov zberané pred otvorením, vám zároveň dokáže krásne rozvoňať interiér. Skvelou voľbou je aj škorica – dochutí jedlá, rozvonia byt, zahreje a urýchľuje metabolizmus. Patrí medzi najstaršie koreniny sveta, kôra sa zberá špeciálnymi medenými nožmi. Najdelikátnejšia je kôra z mladých vetvičiek. Menej známy je badián. Ide o usušené plody anízovníka a vynikajú aj tým, že majú pekný tvar hviezdy. Vďaka mierne korenistej aróme sa hodia do vareného vína, kompótov, medovníkov či ovocného pyré. Badián údajne dokáže pomôcť s trávením a zmierniť bolesti hlavy. Zažiariť však môže aj v zimných a sviatočných aranžmánoch, ktoré budú vďaka nim voňavejšie. Zabudnúť by sa tiež nemalo na cenný muškátový oriešok a ani na ďumbier alebo ľudovo zázvor. Takisto vedia prispieť k chutnej a voňavejšej zime.
Recept:
Vanilkové rožteky s mandľami
Porcia: asi 90 ks
INGREDIENCIE:
Na cesto:
250 g hladkej múky
na špičku noža kypriaceho prášku do pečiva
130 g lúpaných mletých mandlí
130 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
štipka soli
3 ks žĺtkov
200 g zmäknutého masla
Na obalenie:
120 g práškového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
Ešte potrebujete:
2 plechy na pečenie
PRÍPRAVA
- Celkovo: 50 min.
- Príprava : 40 min.
- Čas pečenia: 10 min.
Na prípravu cesta zmiešajte v mise múku s kypriacim práškom, mandľami, cukrom, vanilkovým cukrom a soľou. Pridajte žĺtky a maslo a ručne vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a uložte asi na 30 minút do chladničky. Z cesta vytvorte valček a nakrájajte ho na 90 častí. Z jednotlivých kúskov vytvarujte rožteky a dajte ich na plechy vyložené papierom na pečenie. Vložte do predhriatej rúry a pečte.
Elektrická rúra: 180°C
Teplovzdušná rúra: 160°C
Na obalenie zmiešajte v mise práškový cukor s vanilkovým cukrom a ešte horúce rožteky v ňom obaľte. Potom nechajte vychladnúť.
Text: Daniel Košťál, foto: autor, Labeta, Dr. Oetker, recept: Dr. Oetker