Ako chutí exotika

7776
Exotické ovocie

Netreba zvlášť zdôrazňovať, že pravidelná konzumácia ovocia je pre ľudské zdravie mimoriadne prospešná. V priebehu celého roka si môžeme vybrať z bohatej ponuky tradičného aj netradičného exotického ovocia. Mnohé exotické plody sa však už bežne konzumujú, a preto sa o priazeň začínajú usilovať novinky z ďalekých kútov sveta.

Pokiaľ sa v nedávnych časoch širšia ponuka exotického ovocia spájala hlavne s Vianocami a oslavami Nového roka, dnes je už najmä vo veľkých mestách celoročná. No ešte stále platí, že pestrosť ponuky je najviac viditeľná na konci roka.

V rôznych obdobiach roka sa napokon už aj exotické ovocie konzumuje. Súvisí to aj s tým, že Slováci viac cestujú do exotických krajín, kde majú príležitosť tieto plody ochutnať. Mnohé si obľúbia natoľko, že ich vyhľadávajú aj v maloobchodnej sieti doma alebo v blízkom zahraničí. Ďalším pozitívnym impulzom pre rozširovanie ponuky exotických ovocných lahôdok je intenzívnejší prienik svetovej gastronómie (či už receptov alebo gastronomických konceptov) do našich končín. Hoci priebežne čo-to do ponuky pribudne, obchodníci zhodne tvrdia, že najžiadanejšie je to, čo majú ľudia roky overené a čo mali možnosť niekde ochutnať – mango, pomelo, vyššiu obľubu majú aj granátové jablká, čoraz častejšie sa v našich končinách konzumuje aj chuťou špecifické avokádo, vyhľadávanejšie je liči.

Exotické ovocie je vždy niečím výnimočnejším, môže byť súčasťou vzácnych slávnostných okamihov a podujatí či rodinných stretnutí.

Dôležité sú skúsenosti a ochutnávky, ale aj to, že ľudia majú k dispozícii rôzne možnosti využitia týchto plodov, recepty a inšpirácie. Exotické ovocie je vždy niečím výnimočnejším, môže byť súčasťou vzácnych slávnostných okamihov a podujatí či rodinných stretnutí. Ten, kto sa chce odlíšiť, môže návštevu prekvapiť pohostením, ktoré bude pozostávať z pochúťok pripravených z exotických plodov. A možno sa z malej chuťovky stane vášeň na celý život! Neraz toto ovocie nielen výborne chutí (hoci na prvý pohľad ani nemusí vyzerať vábne), ale má aj celý rad zdravotných prínosov. Prinášame vám niekoľko tipov na ovocné pochúťky, s ktorými ste sa zrejme ešte nemali možnosť bližšie zoznámiť.

Farebnejší banán

Červené banány sú o niečo menšie než klasické žlté a sú aj chúlostivejšie na mechanické poškodenia. Sú však oveľa lahodnejšie. Ich dužina má krémovú farbu a chuťovo je podobná malinovej či jahodovej. Tieto banány sú aj o niečo sladšie. Zaujímavá je ich šupka – v čase plnej zrelosti červená až fialová. Konzumujú sa čerstvé, pokrájané na kolieska, v dezertoch a ovocných šalátoch. Môžu sa použiť aj na prípravu miešaných nápojov, napríklad daiquiri.

červený banán
Červený banán

Tip redakcie:

Červený banán napichnite na špajľu a obaľte potravinovou fóliou. Uložte ho do mrazničky, zmrazte, následne odstráňte fóliu, namočte ho do čokolády a posypte jemne sekanými orieškami.

Ugrilujte celé banány aj v šupke. Potom ich prerežte a prelejte smotanovou omáčkou s hnedým cukrom.

Orestujte nakrájané červené banány na mandliach. Podávať ich môžete ako dezert alebo netradičnú prílohu ku kuraciemu mäsu.

Zapáchajúca lahôdka

Šupka ovocia s pomenovaním durian je hrubá, zelenožltá alebo hnedastá, pokrytá silnými pichľavými výrastkami. Zrelý durian sa dá spoznať najmä podľa charakteristického zápachu a podľa toho, že pozdĺžne praská. Z plodov v tomto štádiu vychádza prenikavý zápach, pripomínajúci zápach pokazenej cibule. Hoci vôňa plodu je odporná, chuť je jedinečná. Je ovocno-korenistá, jemne podobná mandliam, vanilke alebo dokonca cibuli. Dužina má pudingovú konzistenciu. Durian sa používa na ochutenie sladkých jedál, do zmrzlín, koktejlov a do ochutených káv. Jedinečný chuťový zážitok predstavuje durianová domáca zmrzlina s čerstvou vanilkou, durianový sorbet, durianový cheesecake, muffiny s čokoládou alebo mliečny shake. Konzumácia môže mať aj netradičnú podobu – so soľou, octom a cibuľou. Durian treba spotrebovať hneď po otvorení a komu prekáža výraznejší zápach, môže plod ochutnať v čase pred plnou zrelosťou. Dužina je vtedy krehkejšia.

durian
Durian

Chuť lesných jahôd

Zelené plody oválneho alebo vajcovitého tvaru sú pokryté tenkou voskovou vrstvičkou s jemnými chĺpkami, ktoré je možné bez obáv konzumovať. Častejšie sa toto ovocie konzumuje lúpané. Dužina má krémovú farbu, je mäkká, želatínovej konzistencie a jemne zrnitá. Stred plodu je plný semienok, ktoré sú mäkké a jedlé. Po dozretí má fejchoa naďalej tmavozelenú farbu a sladko vonia. Chuť dužiny je kyslastá, pripomína chuť lesných jahôd, kiwi a ananásu. Plody sú citlivé na otlačenie a treba ich udržiavať v chladničke. Konzumujú sa čerstvé, v dezertoch a ovocných šalátoch či nápojoch typu smoothies. Môžu sa pridávať do jogurtov, zmrzliny alebo čatní. Dužinu po rozkrojení treba pokvapkať citrónom, aby nezhnedla.

fejchoa
Fejchoa

Exotická granadilla

Plody má krásne žltooranžové s jemne žíhanou hladkou a lesklou pevnou šupou. Môžu byť guľatého alebo vajcovitého tvaru. Typické je ich pretiahnutie v hornej časti do stopky. Vo vnútri sú vo vatovitej výstelke čierne semená obklopené rôsolovitou sivastou dužinou. Chuť tohto plodu je jemne aromatická, sladká, pripomínajúca egreše. Dužinu je najlepšie konzumovať po rozkrojení plodu lyžičkou. Uplatní sa pri príprave džúsov, ochucovaní nápojov, výborne chutí v ovocných šalátoch, dezertoch, koktejloch, zmrzlinách a veľmi dobrá je aj marmeláda z týchto plodov. Lahodná je aj nepečená torta, alebo pečená kačica s omáčkou z granadilly.

granadilla
Granadilla

Hadie ovocie

Aj takto strašidelne sa nazýva salak. Plody sú podlhovasté, oválne a tvarovo podobné veľkým figám so zašpicateným koncom. Šupka je škrupinovitá, tenká a krehká. Typické sú malé výstupky na povrchu, podobné tŕňom. Odporúča sa preto lúpať plody v rukaviciach. Povrch plodov je červenohnedý, lesklý a pripomína hadiu kožu. Dužina môže byť zafarbená od mliečne belavej až po tmavooranžovú farbu. Je mäkká a pevná, s krehkou konzistenciou pripomínajúcou dužinu jabĺk. Chuť týchto plodov je špecifická, podobná ananásu, jahodám a banánom. Dužina je silne aromatická a obsahuje čierne nejedlé semená. Lúpanie ovocia je jednoduché. Najskôr sa zakrúti špička, plody sa potom ošúpu lepšie celé. Najlepšie chutí tento plod čerstvý, ale je možné ho použiť aj na rôzne ďalšie spôsoby.

salak
Salak

Vedeli ste?

Salak bol vďaka svojej trvanlivosti obľúbeným ovocím medzi pútnikmi, ktorí si ho brávali so sebou na púť do Mekky.

Tip redakcie:

Ovocie sa môže podávať čiastočne v šupke pre jeho zaujímavý hadí vzhľad.

Gurmánskym zážitkom je ovocný šalát z plodov salaku, papáje a manga alebo salsa zo salaku, limetkovej šťavy, čerstvých čili papričiek a koriandru.

Netradičný je aj šejk zo salaku, ananásu a mlieka. Vyskúšať možno koláč so salakom a vanilkou alebo salak s čokoládovou polevou a mätou.

„Zemiak“ s chuťou hrušiek a karamelu

Plody exotickej sapodilly sú sploštené, eliptického až vajcovitého tvaru. Mnohým pripomínajú zemiak. Nezrelá sapodilla je tvrdá, gumová, vďaka vyššiemu obsahu tanínu veľmi trpká, plody sú pokryté svetlohnedými šupinkami. Zrelé sapodilly sú na povrchu hladké. Farba dužiny je žltkastá až tmavohnedá, chuťou pripomína zmes hrušiek a karamelu. Plody obsahujú semená hnedej až čiernej farby – nesmú sa konzumovať! Plody sa jedia čerstvé a surové, zbavené šupky, alebo sa dužina jednoducho vydlabe lyžičkou a skonzumuje. Dužina sa pridáva do dezertov, ovocných šalátov a pohárov, do palacinkového cesta. Zaujímavou chuťou prekvapí dezertná omáčka z olúpaných plodov sapodilly s pridaním pomarančovej šťavy a ozdobená šľahačkou. Dužina chutí aj dusená s limetovou šťavou a zázvorom. Netradičnou pochúťkou sú aj vyprážané plody tejto exotickej rastliny.

sapodilla
Sapodilla

Dračie plody

Pitahaya upúta už na prvý pohľad. Málokto vie, že ide o plod kaktusu. Má nádhernú sýto ružovú až červenú farbu šupky s charakteristickými šupinovitými výrastkami, ktoré niekomu pripomínajú plamene. Vo vnútri plodu je biela alebo červená dužina s čiernymi zrniečkami. Chuťovo dužina pripomína kiwi. Jej chuť je výraznejšia, ak ju pokvapkáte limetkovou alebo citrónovou šťavou. Zrelá pitahaya je mäkká na dotyk, mala by sa vždy skladovať v suchu a tme. Plody je najlepšie prerezať napoly a šťavnatý obsah skonzumovať lyžičkou alebo nakrájať na mesiačiky. Dužina sa môže pridávať do nápojov, zmrzliny aj limonád.

pytahaya
Pytahaya

Kráľovské ovocie

Mangostan sa vyznačuje sladkokyslou chuťou a považujú ho za jedno z najlepších exotických ovocí. Ide o guľovité a pomerne veľké bobule s lesklou červeno až fialovohnedou šupkou. Biela až ružovkastá dužina je podobná konzistenciou mandarínkovej a je rozdelená na niekoľko častí, každá má semienka. Tie je možné dokonca po upražení konzumovať. Niekomu pripomína chuť tohto ovocia zmes hroznového vína, ananásu, grapefruitu a broskyne s jemnou karamelovou až maslovou arómou. Plodom sú dokonca pripisované mnohé unikátne liečivé účinky. Dužina tohto plodu vonia veľmi netradične – po ružiach a muškátoch. Je lahodná a pri stlačení sa sfarbuje do hneda. Konzumuje sa za čerstva, môže sa aj mraziť.

mangostan
Mangostan

Vedeli ste:

Mangostan je v juhovýchodnej Ázii označovaný za kráľa ovocia. Anglická kráľovná Viktória údajne ponúkala vysokú odmenu každému, kto jej mangostan priviezol.

4 tipy na netradičnú ovocnú detoxikáciu:

Kiwano

Žltooranžové ovocie z Južnej Afriky pripomína na prvý pohľad ostnatú uhorku. Chuťovo kombináciu banánu a limetky. Ovocie obsahuje veľké množstvo vody a je preto ideálne nielen na netradičné maškrtenie či honosnejšie pohostenie, ale aj na rôzne očistné kúry a celkovú hydratáciu organizmu. Obsahuje množstvo draslíka a horčíka, čo pozitívne vplýva na krvný obeh a nervovú sústavu.

kiwano
Kiwano

Tamarillo

Ovocie pochádza z peruánskych Ánd a zaujme najmä tým, že má minimum kalórií. Výborne sa preto hodí pre tých, ktorí sa rozhodnú zhodiť pár kilogramov. Obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov a rozpustnú vlákninu, ktorá pomáha znižovať hladinu škodlivého cholesterolu. Pravidelná konzumácia tamarilla pomáha posilňovať kosti, spevňovať vlasy, prispieva k normálnej psychickej činnosti a znižuje vysoký tlak.

tamarillo
Tamarillo

Rambutan

Vďaka vysokému obsahu vitamínu C posilňuje rambutan imunitu a pomáha pri detoxikácii organizmu. Konzumácia plodov je účinná pri znižovaní krvného tlaku, zmenšuje riziko rakovinových ochorení a pomáha pri črevných problémoch. Plody sú bohaté na železo, meď, podporujú krvotvorbu a celkovú vitalitu organizmu. Fosfor obsiahnutý v týchto plodoch pomáha pri očiste obličiek.

rambutan
Rambutan

Cherimoya

Toto ovocie vyniká vysokým obsahom esenciálnych olejov. Ojedinelé je tiež vysokým percentom látok typu acetogeníny, u ktorých vedecké výskumy potvrdili silné protirakovinové účinky. Plody sú bohaté na triesloviny – taníny a flavonoidy. Podporujú trávenie, detoxikačný proces, upokojujú žalúdok, pomáhajú pri nervovom vypätí a podráždení, depresiách, horúčke a pri znižovaní vysokého krvného tlaku.

cherimoya
Cherimoya

Vyskúšajte s nami!

Som Tam šalát so zelenou papájou šéfkuchárky Sofie Smith

Ide o jeden z najznámejších thajských šalátov. Pokiaľ nezoženiete zelenú papáju, môžete ju nahradiť kalerábom. Mrkvu a fazuľové klíčky rovnako nie sú súčasťou niektorých pôvodných receptúr. Môžete ich preto vynechať alebo použiť dlhé fazule.

recept final
Som Tam šalát so zelenou papájou šéfkuchárky Sofie Smith

Suroviny:

1 – 2 limetky alebo citróny, cca 2 ks červeného čili Bird’s eye (podľa chuti), 2 podrvené strúčiky cesnaku, 1 lyžica rybej omáčky, pol lyžice hnedého cukru, 1 rajčina alebo 6 cherry rajčín, ½ zrelej papáje, 1 mrkva, hrsť fazuľových klíčkov, 1 lyžica posekaných sušených kreviet, 2 lyžice nahrubo nasekaných pražených arašidov, ¼ uhorky

Postup:

Šťavu z limetky alebo citrónu vytlačíme do misky. Čili papričky najemno nakrájame. Ak má byť pokrm menej pikantný, odstránime semienka. K šťave z citrusov pridáme nakrájané čili, cesnak, rybiu omáčku a cukor. Všetko miešame, pokiaľ sa cukor nerozpustí. Zmes ochutnáme, prípadne dochutíme. Rajčiny nakrájame nahrubo a pridáme do misky. Ošúpeme papáju a mrkvu na dlhé prúžky, pridáme spoločne s klíčkami do misky a premiešame. Potom prisypeme krevety, orechy a prípadne ešte dochutíme. Nakoniec pridáme pokrájanú uhorku.

Pripravil: Daniel Košťál, zdroj a foto: autor, titbit, obchodné reťazce