Neobjavený Bantayan

1690
Bantayan
Virgin Island

Na svete existuje viacero rebríčkov, kde mnoho odborníkov alebo aj široká verejnosť zostavujú zoznamy tých najkrajších miest a krajín na svete. Krajiny juhovýchodnej Ázie dlhodobo patria na popredné priečky v týchto nikdy nekončiacich zoznamoch.

Kto tam ešte nebol, bude sa možno čudovať, prečo je to tak. No kto už to šťastie mal a navštívil túto oblasť, určite bude súhlasiť, že sa tam nachádzajú oprávnene. Ktorú z rozprávkových destinácií mám na mysli práve teraz? Nebude treba premýšľať dlho, ak naznačím, že ide o krajinu, ktorá sa rozprestiera na viac ako 7-tisíc ostrovoch. Ak vám napadli Filipíny, trafili ste priamo do čierneho!

Pri predstave plánovania cesty do tejto krajiny počasie nezohráva takú výraznú úlohu, ako napríklad pri ceste do obľúbeného Chorvátska. Na Filipínach je pre nás Slovákov leto po celý rok. Čo však môže nepríjemne zaskočiť, je tajfún. Okrem toho je to dovolenka 24/7.

Vybrať si niektorý spomedzi všetkých tých niekoľkých tisícov ostrovov sa môže zdať ako ťažký oriešok. Práve preto sa pozrieme na jeden z tých, ktorý sa zaraďuje medzi tie najkrajšie.

Panenské ostrovy

Bantayan 2
Virgin Island je miesto vyrobené na relax.

Iba necelých 90 minút plavby zo severného pobrežia ostrova Cebu sa nachádza niečo, čo ešte nestihli objaviť masy dychtivých turistov, ktorí sú poháňaní krásnymi fotografiami z dovolenkových katalógov cestovných kancelárií z celého sveta. Nachádza sa tu malý a celkom nenápadný ostrov Bantayan. Ktovie, ako je to možné, že jeho krása akosi stále nie je v hľadáčiku cestoviek. Ak by toto miesto nič neponúkalo, tak by to bolo zrejme azda každému jasné, no v tomto prípade je opak pravdou. Je jedno, či sa tu rozhodnete stráviť len niekoľko dní alebo zostanete dlhšie. V oboch prípadoch budete mať postarané o pestrý program na každý deň. A ak by sa predsa len stalo, že to dopadne inak, tak záchrannú ruku iste podajú ďalšie okolité a ešte menšie ostrovy. Ich panenskosť je v niektorých prípadoch taká výstižná, že si ju nesú dokonca aj vo svojich názvoch.

Ak chce niekto zažiť skutočný raj na zemi, tak musí určite prísť na tento ostrov.

Malebné domčeky na pláži

Keď veľká kovová loď dorazila k brehu Bantayanu, jeho okolie nevyzeralo dvakrát atraktívne. V tomto prípade si však, našťastie, na svoje neprišiel starý známy prvý dojem. V prístave v Santa Fe sa preto netreba dlho zdržiavať. Ideálne je vziať si za pár drobných prvý „tricycle“ a hneď si pozrieť nejaké ubytovanie. Výber je viac než bohatý a pestrý. Ani to netrvalo dlho a už sme si odkladali našu batožinu v krásnom malom domčeku hneď na pláži.

Ak chce niekto zažiť skutočný raj na zemi, tak musí určite prísť na tento ostrov. Veď sa predsa nestáva každý deň, aby ma hneď po otvorení dverí z izby ovievali palmové listy na pláži z bieleho piesku. Ten zmení farbu akurát tak vtedy, keď sa cez neho prevalí morská vlna tyrkysových odtieňov. Ráno, keď väčšina dovolenkárov ešte spí, na Bantayane sa už tvrdo pracuje. Sledovať rybárov, ako zo svojich drevených lodí vyťahujú úlovky, ktoré sa počas noci ulakomili na ich návnady, je pre mňa viac ako ktorýkoľvek iný zážitok…

Podmorský svet

O tom, že sú tieto vody bohaté na podmorský život, som sa nemusel presviedčať dlho. Stačilo sa vybrať pár metrov do plytkej vody a dôkaz bol na svete. Malé pestrofarebné rybky sa mihotali okolo mojich nôh ako mravce. Exotické morské hviezdice pôsobili ako slovenskí dôchodcovia, ktorí sa pomaličky presúvajú k lekárovi. O niečo viac boli ostražité kraby, ktoré sa svojou rýchlosťou akoby hviezdiciam doslova vysmievali. O dokonalú scenériu, ktorá sa naskytla na horizonte, sa postarala opustená loď, ktorá kedysi takisto určite prinášala potravu z mora. Dnes sa však na nej už len bezstarostne suší bielizeň, ktorú tam navešali rybári.

Bantayan 3
Pláže na ostrove

Exotické raňajky

Takmer biely piesok, ktorý sa ťahá skoro celým ostrovom, je priam magnetom a pastvou pre oči nejedného suchozemca. V kombinácii s dlhými kokosovými palmami, ktoré sa len občas pohnú na jemný morský vánok, sa už aj realita prestáva zdať naozajstnou a mozog pomaličky prijíma podozrenia o možných halucináciách. Nie, nie! Našťastie to všetko je naozaj pravda, no pre istotu si dám ďalší kokos, ktorého tu je toľko, že jeho šťavu môžem piť tak často, ako doma pitnú vodu.

Takmer biely piesok, ktorý sa ťahá skoro celým ostrovom, je priam magnetom a pastvou pre oči nejedného suchozemca.

K tomu, aby som mal postarané o dokonalé exotické raňajky, bola viac než ideálna kúpa banánového koláča. Ten by mali dovážať všade! Vo všeobecnosti v tejto krajine platí, že ich kuchyňa nie je až taká výrazne rozdielna ako v niektorých priľahlých štátoch. Avšak keď už sa nájde niečo iné, tak to určite stojí za to. Pravým dôkazom tejto výnimky môže byť napríklad taká kokosová polievka, na ktorej si pochutnalo mnoho turistov z celého sveta.

Priateľské ceny

Ako som už spomínal, ostrov Bantayan patrí medzi tie, ktoré ešte stále nepodľahli davom turistov. Pesimistovi môže napadnúť, že sa tu teda nebude mať kde poriadne ubytovať a pod širákom sa mu zostať nechce. Omyl! Vybavenosť a pripravenosť ubytovacích zariadení je viac než dostačujúca – od malých a romantických domčekov priamo na pláži až po luxusné rezorty, na ktoré sú naučení najmä dovolenkári „zo západu“. Dá sa tu nájsť naozaj mnoho skvelých hotelov. Stačí si len vybrať, či chcete mať pri pláži len domček alebo aj altánok, či chcete masáže v izbe alebo v tom altánku na pláži, raňajky do izby alebo sa po ne prejdete do tropickej záhrady… Čo je na tom ešte lepšie, je to, že peňaženka alebo bankový účet nejaký extra veľký rozdiel nespozorujú. Ceny na Filipínach sú viac než priateľské.

Ostrov, ktorý prejdete za jeden deň

Ak patríte medzi tých, ktorí neradi trávia noc na tom istom mieste, tak ste to doslova vyhrali. Aj na tomto ostrove si môžete dopriať viacero nocľahov. Dokonca aj toľko, čo hrdlo ráči. Skvelým spôsobom, ako objavovať túto destináciu, je prenajať si motorku alebo sa nechať odviezť taxíkom. No a keď počas cesty nájdete miesto, ktoré sa vám naozaj veľmi páči, tak tam jednoducho zostanete. Takto sa dajú nájsť mnohé pláže, ktoré sú vyslovene opustené a je viac než pravdepodobné, že tu zažijete dni, aké mal aj hlavný hrdina z filmu Stroskotanec. Širokánske pláže od nevidím do nevidím, kde vám budú spoločnosť robiť akurát tak kraby alebo nejaké túlavé zvieratá.

Bantayan 4
Ľudia sú tu skvelí, ale deti ešte viac…

Nemusíte sa báť ani toho, že budete po krk zarastený v nejakých bujných porastoch, o ktoré sa nikto nestará. Na Bantayane je viacero rezortov, ktoré sú celkom nové a ešte neobjavené. Na niektorých sú ešte finálne dokončovacie stavebné práce, ktoré vašu pohodu určite nenarušia. Preto sa o tieto miesta domáci veľmi dobre starajú a okrem svojej krásy ponúkajú aj čistotu a poriadok.

Ostrov sa dá poľahky dookola prejsť za jeden deň, ale načo sa ponáhľať. Počas tejto poznávacej cesty si treba dopriať viacero či už plánovaných alebo celkom nečakaných zastávok a vychutnať si tak jedinečnú atmosféru tohto miesta.

Ak chcete zažiť kontakt s domácimi obyvateľmi, tak malé dedinky medzi mestami sú na to viac než stvorené. Pripravte sa však na to, že budete niečo ako atrakcia. Domáci obyvatelia sú veľmi milí a priateľskí, a preto sa im oplatí venovať aspoň úprimný úsmev a pozdrav. Na oplátku za to dostanete láskavé privítanie a ak budete mať šťastie, tak aj niečo viac. Nechajte sa prekvapiť.

Kohútie zápasy

Filipíny patria medzi krajiny, kde majú staré zvyky a tradície zelenú. Je celkom jedno, či ide napríklad o oslavu Vianoc, ktoré tu trvajú skoro mesiac. Každý, kto si čo-to o tejto krajine naštudoval, vie aj to, ako si miestni uctievajú ukrižovanie Ježiša. Nám sa však podarilo dostať na akt, ktorí tu má takisto hlboké korene.

Ak chcete zažiť kontakt s domácimi obyvateľmi, tak malé dedinky medzi mestami sú na to viac než stvorené.

Ak sa budete motať niekde po vidieku, tak je viac než pravdepodobné, že niekde uvidíte kohútie zápasy. Zvyčajne ide o malý ring s udupanou hlinou a kovovou ohradou. Okolo nej sa zhromaždí veľa majiteľov hydiny, pozorovateľov, no a, samozrejme, stávkarov. Títo všetci nadšene sledujú, ako sa vyberajú do zápasov dvojice, z ktorej mnohokrát vzíde iba jeden víťaz. O to, že je to takto, sa pričinil opäť „lotor človek“. Aby boli zápasy viac krvilačné, tak zvieratám na nohu priväzujú ostrý bodák, ktorý ma protivníka rýchlejšie „vybaviť“…

Zo Santa Fe na Virgin Island

Bolo by celkom na škodu zostať len v meste Santa Fe a neodskočiť si napríklad aj do druhého väčšieho mesta na ostrove, ktoré má rovnaký názov, ako samotný ostrov. Je celkom jedno, či si pozriete, ako plynie život na trhovisku, ako sa darilo rybárom na mori, alebo sa budete len tak bezcieľne motať po veľkom štvorcovom námestí, ktoré mi pripomínalo tie, ktoré vybudovali za čias kolonizácií Španieli napríklad aj v Južnej Amerike. Z prístavu v tomto meste odchádzajú lode aj na ďalšie susedné ostrovy. Takže zvážte, či so sebou zoberiete aj nejakú batožinu. No a na záver užitočná rada: len v tomto meste funguje bankomat, odkiaľ sa dajú vyberať peniaze v miestnej mene.

Bantayan 5
Slovenské deti snívajú o mori. Ktovie, o čom tie filipínske?

A čo ak ste sa toho všetkého na Bantayane už naozaj celkom „prejedli“? Žiadne obavy. Stačí sa spýtať domácich obyvateľov na výlet na Virgin Island, ktorý je len zhruba hodinu plavby drevenou loďkou zo Santa Fe.

Ak sa vám páčil Bantayan, tak na tomto malinkom ostrove sa do Filipín zrejme zamilujete.

Síce tu nenájdete pôvodný kolorit ako v predošlom prípade, ale je tu niečo iné. Dokonale naaranžované stredisko je niečo medzi rajom na zemi a scénami z rozprávok o vílach, ktoré si pamätáte ešte z čias, keď ste o Filipínach ani nesnívali. Takmer biely piesok, tyrkysové more, elegantné palmy, na ktorých sú navešané hamaky na hojdanie, zelený trávnik, vôňa grilovaných darov mora a plno (pre nás Slovákov) exotickej architektúry ma naozaj dostali. Ak sa niekde na svete zastaví čas, tak to bude určite tu, lebo na tomto malinkom ostrove je život naozaj gombička…

Filipíny sú naozaj fantastickou destináciou. Je úplne jedno, či tam pôjdete sami, s partiou skvelých ľudí, ktorí majú radi zábavu, s rodinou… V tejto krajine si príde na svoje určite každý. Napriek tomu, že je v ponuke tak veľa ostrovov, výber nemusí byť ťažký. Ak máte radi to, čo ešte nepodľahlo náporu turistov, tak Bantayan je ostrov, na ktorý budete spomínať, ako na to správne rozhodnutie.

Bantayan 6
Západ slnka je krásny asi všade.

Podobne ako mnohé iné krajiny ani Filipíny nezvládli environmentálnu zodpovednosť. V priebehu niekoľkých desiatok rokov odlesnili veľkú časť krajiny. Našťastie, prišli na to, že to nie je cesta k prosperite, ale k záhube. Každoročne toto územie sužujú silné búrky a tajfúny. V oblastiach, kde boli vyklčované lesy, sa pravidelne opakovali hrozné scenáre po vyčíňaní počasia. Naopak, v miestach, kde zostali lesy neporušené ani škody neboli také veľké. Práve preto vláda rozhodla, že pobrežia ostrovov, ktoré boli kedysi plné mangrovníkových porastov, znovu dajú do pôvodného stavu. Preto sa začalo vysádzanie mangrovníkov, ktoré okrem dôležitej funkcie v prírode plnia aj ochrannú úlohu obydlí.

Naše typy

  • Filipíny patria medzi vyhľadávané oblasti aj pre vyznávačov potápania. Okrem krásnych miest pod morskou hladinou je možné absolvovať aj kompletný výcvik. Po jeho absolvovaní si tak prinesiete domov aj medzinárodnú licenciu, ktorá vás oficiálne oprávňuje potápať sa kdekoľvek na svete.
  • Toto musíte určite vyskúšať! Večer, keď bude všade panovať tma a noc prikryje ostrov do tmavej noci, vyberte sa popri pláži niekam, kde je úplná tma. Myslím tým nejaké miesto, kam sa nedostane žiara svetiel z príbytkov alebo obydlí. Opatrne vojdite do vody a pomaličky ju rozvírte. Pri troche šťastia zažijete prírodné divadlo! Drobný planktón vo vode sa rozžiari do bielo-zlatistých odtieňov a vy tak budete môcť naživo sledovať to, čo sa niekomu nepodarí vidieť za celý život.

Text a foto: Aleš Tvrdý, www.photoandtraveling.com