Viete, že …

175
Novinky

V správach z automobilovej branže sa pravidelne objavujú rôzne zaujímavosti. Pomerne často sa dá na niektoré veci opýtať spojením slov: „Viete, že…?“

Preto sme vybrali niektoré fakty, ktoré sa môžu spájať so spomenutou otázkou. Oblastí je veľmi mnoho, tak uvedieme aspoň zopár z nich.

Brzdové svetlá

Farba brzdových svetiel vychádza z faktu, že červené svetlo má z viditeľného spektra najväčšiu vlnovú dĺžku (najnižšiu frekvenciu) a je viditeľné na najdlhšiu vzdialenosť. Pri zlom počasí ho dážď a hmla výrazne nelámu. Červená farba sa zároveň považuje za symbol výstrahy pred nebezpečenstvom. Prvý pokus použiť brzdové svetlá sa vraj objavil v roku 1905. A viete, že vnímanie tretieho brzdového svetla vie znížiť pravdepodobnosť nárazu zozadu? Vraj až o 60 %.

Audi Q5
Koncové svetlá Audi Q5 disponujú modernými prvkami.

Koniec motora V12

Lamborghini sa rozlúčilo s populárnym dvanásťvalcom, no vyvinulo úplne nový agregát 6.5 V12, ktorý inštalovalo do nového modelu Revuelto (nástupca Aventadora). Novinku podporuje trojica elektromotorov – ide o plug-in hybridný pohon (746 kW/1015 k; 0 – 100 km/h za 2,5 s; 350 km/h; pohon štyroch kolies; prvýkrát 8-stupňová dvojspojková prevodovka).

Lamborghini Revuelto
Lamborghini Revuelto

Najvýkonnejší z radu BMW

BMW i7 M70 xDrive predstavuje najvýkonnejší model s plne elektrickým pohonom v celom portfóliu spoločnosti BMW Group. Maximum systémového výkonu je 485 kW (660 k), vozidlo zrýchli z 0 na 100 km/h za 3,7 s, maximálna rýchlosť je obmedzená na 250 km/h. Predaj sa začne v druhej polovici roku 2023.

BMW i7 M70 xDrive
BMW i7 M70 xDrive

Plány elektrifikácie

Škoda Auto má v pláne uviesť na trh do roku 2026 šesť nových elektrických vozidiel. Šéfdizajnér mladoboleslavskej automobilky Oliver Stefani uviedol, že budú mať znaky nového dizajnového jazyka Modern Solid. Budúce modely sa teraz prezentujú cez špeciálne automobilové sochy v rôznych segmentoch. S elektrifikáciou vozidlového parku má pomôcť malé mestské SUV s dĺžkou asi 4,2 metra a veľkorysým vnútorným priestorom (príde v roku 2025).

SUV
Malé mestské SUV by sa malo stať pomocníkom v elektrifikácii

Jednoduchšie ovládanie

O existencii technológie e-Corner od spoločnosti Hyundai Mobis vieme určitý čas, teraz sa objavila správa, že prichádza fáza prevádzky na cestách. Táto technika je nainštalovaná v elektromobile Hundai Ioniq 5, v každom podbehu sa nachádza modul s tlmičom, riadením po drôte (steer-by-wire), brzdením zabezpečeným po drôte (brake-by-wire) a elektromotorom umiestneným v kolese. Každé z kolies sa dá ovládať nezávisle a pri ich zodpovedajúcich natočeniach sa uľahčuje pohyb vozidla pri parkovaní, otáčaní či obchádzaní prekážok.

Corner control

Nová „limitka“

Pred necelými dvoma rokmi sme písali o reinkarnácii slávnej Lancie 037 Rally spoločnosťou Kimera Automobili. Aktuálne prichádza Kimera EVO37 Martini 7 v odkaze na rovnomenný tím Martini. Vo vylepšenej limitovanej verzii vznikne symbolických 37 kusov.

Kimera EVO37 Martini
Kimera EVO37 Martini 7

Elektrický prírastok

Značka Cupra predstavila elektrické SUV-kupé s označením Tavascan. Prichádza vo verzii Endurance so vzadu uloženým elektromotorom (219 kW/286 k; 545 Nm) a alternatíve s pohonom všetkých kolies VZ s dvoma elektromotormi (250 kW/340 k; 679 Nm). Tavascan príde na európske trhy v budúcom roku.

Cupra Tavascan
Cupra Tavascan

Text: Peter Stano, foto: Audi, BMW, Hyundai, Lamborghini, newspress.co.uk, Škoda Auto, Kimera Automobili, Cupra