Nielen okná do duše

263
Zrak

Oči sú nesmierne dôležitým orgánom, ktorý nám sprostredkúva kontakt s okolitým svetom. Niet div, že sa stali metaforickou súčasťou mnohých úsloví ako kritérium zásadného významu a nemerateľnej hodnoty.

Druhý októbrový štvrtok už viac ako 30 rokov patrí v 150 krajinách sveta Svetovému dňu zraku. Má to nezmerný význam. Medzinárodná agentúra na prevenciu slepoty (IAPB – The International Agency for the Prevention of Blindess) poukazuje na to, že neustále podceňujeme kontrolu zraku a prevenciu. Počet ľudí trpiacich ochoreniami očí a dokonca slepotou pritom neustále narastá. V súčasnosti je ich okolo 285 miliónov. Zarážajúce je, že až v 80 % prípadov možno problémom predísť vhodnou prevenciou. „Apelujeme na ľudí, aby nezanedbávali zrakové zdravie a včas sa objednali na preventívnu prehliadku u svojho očného lekára. Dôležité je sledovať aj seniorov v rodine. Ak napríklad hovoria, že im očný lekár už nemá dať aké okuliare, vždy je spôsob, ako sa môžu vrátiť k čítaniu kníh, časopisov či lúšteniu krížoviek. Spoločne dokážeme vybrať vhodnú optickú pomôcku, ktorých je v súčasnosti naozaj dostatok,“ konštatuje Tatiana Winterová, riaditeľka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Zrak

Medzinárodný deň zraku

Ustanovili ho v roku 1990 s cieľom poukazovať na riziká ochorenia očí a možnú prevenciu. Celosvetovo má viac ako 800 najrôznejších lokálnych podujatí za cieľ zvýšiť starostlivosť ľudí o zrak. „Mnohí z nás si neuvedomujú, že zrak nie je len o krátko- či ďalekozrakosti. Existuje celý rad ochorení, ktoré môžu výrazne narušiť schopnosť vidieť. Na Slovensku žije približne 80 000 nevidiacich a slabozrakých. Nejde pritom o nízke číslo,“ konštatuje Kristýna Štěbetáková, optometristka spoločnosti Alensa.sk. Odporúča preto pravidelné kontroly u odborníkov. Prevencia je najlacnejšia a najjednoduchšia cesta, ako sa vyvarovať akýchkoľvek problémov s očami.

 Ako predísť digitálnej únave očí

  1. ZrakAk máte okuliare, používajte ich, avšak uistite sa, že ich používate správne.
  2. Často žmurkajte, zvlhčuje sa tak povrch oka. Pri suchom oku používajte umelé slzy. Vhodné sú také, čo obsahujú všetky zložky slzného filmu – hlienovú, vodnú aj tukovú.
  3. Nastavte si správne jas, kontrast, farebnú teplotu a veľkosť textu na monitore.
  4. Obrazovku počítača umiestnite do vzdialenosti 50 – 66 cm. Uhol medzi obrazovkou a vašimi očami by mal byť 15 – 20 stupňov.
  5. Vyhnite sa oslneniu obrazovky počítača, používajte antireflexné vrstvy.
  6. Pri práci na počítači si robte časté prestávky. Odporúča sa pravidlo 20-20-20. Znamená to: každých 20 minút sa pozrite na objekt vzdialený 20 metrov od vás a vydržte aspoň 20 sekúnd.

Medzinárodná agentúra na prevenciu slepoty

IAPB vznikla v 70. rokoch minulého storočia, keď sir John Wilson začal upozorňovať na problém globálnej slepoty. Hlavným poslaním IAPB je celosvetovo mobilizovať a motivovať ľudí na kontrolu zraku a ochranu pred slepotou. Od roku 1990 sa pravidelne vyhlasuje medzinárodný deň zraku, ktorý pripadá na druhý októbrový štvrtok.

Text: Miriam Bartošová, foto: alensa.sk