Organizovaná harmónia

272
Marie Kondo
Aj pracovný priestor by mal byť príjemný.

Celosvetovo úspešná pôvabná Japonka Marie Kondo určite nie je prvou, ktorá prišla na dômyselný systém, akým urobiť a udržiavať poriadok, no rozhodne patrí k jeho popredným popularizátorkám. A aj vďaka nej nás baví upratovať.

V jej ponímaní ide vlastne o komplexný systém princípov či filozofiu, ktorú by sme na úvod mohli definovať otázkou: „Vyvoláva táto vec vo mne radosť?“ Metóda s príznačným a ľahko zapamätateľným slovom KonMari je pritom kľúčom nielen k tak dlho odkladanému veľkému upratovaniu, ale prekvapivo aj k lepšiemu poznaniu seba samého a svojich potrieb. „Náš postoj k majetku, vzťahom, práci a životnému štýlu je vzájomne prepojený. Preto je efektívnejšie vysporiadať sa s blokmi z oboch strán – z pohľadu nášho hmatateľného vlastníctva aj nášho vnútra,” poukazuje Marie Kondo v najnovšej knižke Kurashi at Home.

(Ne)poriadok náš každodenný

Marie Kondo
Pamätajte, všetko sú spojené nádoby. Cieľom je dosiahnuť harmóniu nielen v domácnosti, ale aj vo svojom vnútri.

Niektorí pokladajú schopnosť urobiť a udržiavať poriadok za samozrejmosť, iným sa dokonca práca odborného konzultanta pre upratovanie a organizáciu vecí javí priam smiešna. Nájdu sa aj takí, ktorí poriadok riešia až v nevyhnutnom prípade. Tak či onak, ide o dôležitú prácu, veď na svete je toľko ľudí, ktorí majú vážny problém s neporiadkom alebo v nich pohľad na hromadu vecí vyvoláva pocit bezradnosti a úzkosti. Určite ste počuli o prípadoch, keď ľudia priam zavalení nepotrebnými vecami neboli schopní viesť normálny život. Ďalším nakupovanie množstva vecí prerastá cez hlavu, kvôli čomu sa neraz dostanú do nepríjemných finančných ťažkostí, a preto vyhľadajú odbornú pomoc aj v podobe konzultanta pre poriadok a organizáciu. A napokon mnohých ľudí láka aj možnosť naučiť sa vytvoriť si dlhodobo funkčný systém nielen doma, ale aj v práci, čo človeku v súčasnej dobe, keď má toho na pleciach toľko naloženého, môže významne zjednodušiť život v každom smere.

Upratujte s KonMari

Marie Kondo bavilo upratovanie už ako mladé dievča. Svoj záujem postupne rozvinula do seriózneho podnikania a dnes okrem iného ponúka nielen školenia pre ľudí, ktorí sa chcú naučiť jej metódu, ale takisto certifikované kurzy pre budúcich učiteľov-konzultantov. Už na prvý pohľad je zrejmý jej záujem o minimalizmus, čím prirodzene dopĺňa svoju filozofiu. Aktívna je Marie Kondo aj na poli spisovateľskom – je autorkou niekoľkých knižiek, prvá z nich publikovaná v slovenčine pod názvom Kúzelné upratovanie sa stala bestsellerom v rôznych kútoch sveta. Pokračovala rovnako úspešnou knižkou Upratané! a nedávno vyšla jej posledná publikácia Kurashi at Home, ktorá je akýmsi zhrnutím princípov jej filozofie spolu s krásnymi fotografiami. Pod hlavičkou Netflixu vznikla aj populárna dokumentárna séria s názvom Tidying Up With Marie Kondo – práve prostredníctvom nej si možno uvedomiť, s akými problémami sa v súvislosti s neporiadkom a dezorganizáciou v živote bežní ľudia stretávajú.

Marie Kondo
Nezahlcujte si domácnosť množstvom rušivých elementov, naopak, obklopujte sa vecami, ktoré vo vás podnecujú radosť.

Berte to ako zábavu

Na svete je to skrátka tak, že aj keď racionálne vieme riešenie mnohých situácií zhodnotiť a dokážeme dať na počkanie presný manuál, ako na to, v skutočnosti to tak ľahko nefunguje. Práve preto potrebujeme odborníkov aj na zdanlivo jednoduché veci, s ktorými máme problém. Ak by to problém nebol, nenazvali by sme ho problémom. Klienti Marie Kondo si často nevedia rady s naplánovaním si celého procesu upratovania. Ľudia sú rôzni, každý inklinuje aj k inému tempu, preto treba byť úprimní sami k sebe, dať si reálne ciele a držať sa ich.

Marie Kondo
Uvarte si dobrý čaj a prelistujte si najnovšiu knižku Marie Kondo bohatú na rôzne inšpirácie.

Všetci dokážeme oceniť príjemný a dobrý pocit vzbudzujúci životný aj pracovný priestor, ktorý vidíme či už v časopisoch, reklamách, dokumentoch alebo na návšteve – určite si neraz povieme, že by sme to tiež tak chceli mať. Prečo nie? Niekedy len stačí prehodnotiť si priority a pustiť sa do toho.

Efektívne pravidlá pri upratovaní, ktoré Marie Kondo vyvinula, mnohí z vás už určite poznajú. O ich účinnosti svedčí aj fakt, že si obľubu získali po celom svete a vďaka nim sa sympatická Japonka stala vo svojom odbore celebritou. Okrem iného navrhuje neupratovať podľa miestností, ale podľa kategórií, ideálne v tomto poradí:

  • oblečenie
  • knihy
  • dokumenty, papiere
  • rôzne, tzv. komono
  • predmety sentimentálneho charakteru

Pozrite sa na veci, chyťte si ich do rúk a porozmýšľajte, či vo vás vyvolávajú pozitívny pocit alebo nie. Ak daný predmet či oblečenie už vo vás nevyvolávajú radosť a zhodnotíte, že ich už viac nepotrebujete, v duchu sa poďakujte, že vám slúžili a s čistým svedomím sa ich môžete zbaviť. Upratovanie by vás však nemalo stresovať, pointou je mať radosť, že si vytvárate útulný životný priestor. Marie Kondo zároveň poukazuje na dôležitosť stanoviť si konečný termín upratania, uvážte však, aký deadline je pre vás reálny. „Stanoviť si presný termín nám pomáha sústrediť sa a zvýšiť našu produktivitu. Taká je ľudská povaha,“ zdôrazňuje s úsmevom japonská konzultantka. Čo ak aj po naštudovaní si KonMari metód prídete na to, že takmer každý predmet vo vás vyvoláva potešenie a chcete si ho ponechať? V takom prípade radí, aby ste si upratali úložný priestor a zamerali sa na spôsob, akým veci uložíte tak, aby vám priniesli radosť.

Text a foto: Miriama Vojteková, zdroj: Marie Kondo‘s Kurashi at Home