Perspektívne trendy

213
Perspektívne trendy

Priemysel zaoberajúci sa vývojom a výrobou pneumatík zaznamenal v posledných rokoch viacero významných výziev.

Trendy vývoja kopírujú rôznorodé požiadavky, na vrchole ktorých stojí bezpečnosť. Okrem toho sa venuje veľká pozornosť zvyšovaniu ekológie a využitiu alternatívnych konštrukčných materiálov či výrobe optimálnych pneumatík pre elektromobily. Pred týmto priemyslom teda stoja neustále nové výzvy na to, aby prinášal dômyselné riešenia.

Perspektívne trendy
V súčasnosti prebiehajú testy pneumatík Michelin Uptis na ľahkých dodávkových vozidlách.

Zaujímavý príbeh

Za najrevolučnejší počin možno snáď pokladať technológiu AIRLESS (bezvzduchové pneumatiky Michelin) – ich vlastnosťami sú konektivita, použitie obnoviteľných alebo recyklovaných materiálov a behúň, ktorý možno na požiadanie obnoviť. Michelin sa venuje trom aplikáciám, a to LUNAR WHEEL (pneumatiky vyvíjané pre lunárne vozidlo Moon RACER), TWEEL (pneumatiky pre nakladače, manipulačné zariadenia a terénne úžitkové vozidlá – v praxi sú od roku 2012) a UPTIS (pneumatiky pre ľahké dodávky – sú jedinými produktmi určenými na otvorenú cestu). V súčasnosti prebiehajú testy na dodávkových vozidlách DHL v Singapure a francúzskej pošty La Poste. Testy sa skončia koncom roka 2025. Hlavnými výhodami bezvzduchových pneumatík Michelin X Tweel (názov zo slov Tyre/pneumatika a Wheel/koleso) sú odolnosť proti prepichnutiu (neunikne vzduch), jednoduchá prevádzka a údržba (koleso sa namontuje a netreba merať tlak), pohodlná a komfortná jazda a ekologická prevádzka (vykazujú dlhší kilometrový nájazd a netreba ich vymeniť/opravovať pri prepichnutí).

Perspektívne trendy
Technológiu Uptis čaká aj využitie na osobných automobiloch.

Inteligentné pneumatiky

Pohľad na prognózy odborníkov zo spoločnosti Continental odhaľuje, že predpovedajú veľký nástup inteligentných pneumatík. Ako sa vyvíjajú automobily, rovnako pokračujú aj produkty, ktoré im umožňujú pohyb po cestách. Moderné snímače monitorujú tlak v pneumatikách a uľahčujú ich údržbu. Zámerom ale je, aby sa snímače podieľali nielen na informácii o nedostatočnom tlaku, ale aj o možnosti poškodenia, nedostatočnej hĺbke dezénu či teplotných zmenách, ktoré môžu ohroziť bezpečnú jazdu. Hudbou budúcnosti môže byť aj automatická úprava tlaku v pneumatikách, a to podľa jazdnej situácie, stavu povrchu vozovky a počasia. Nestali by sa tak iba pohodlnými, ale aj bezpečnejšími a energeticky účinnejšími. Toľko v krátkosti o predstavách špecialistov z Continentalu.

Perspektívne trendy
Budúcnosť má patriť inteligentnej pneumatike.
Perspektívne trendy
Viaceré parametre pneumatík budú strážiť príslušné senzory.

Pohľad na súčasnosť

Výrobcovia pneumatík sa snažia vyvíjať čo najlepšie produkty v rámci bezpečnosti a ekológie. Pri testoch letných pneumatík – spoločnosti ADAC – sa prikladá bezpečnosti 70 % a ekologickej vyváženosti 30 %. Zo 16 produktov s rozmermi 215/55 R17 (pre malé SUV a nižšiu strednú triedu) dostali známku „dobre vyvážené“ pneumatiky Continental Premium Contact 7, Michelin Primacy 4+ a Kumho Ecsta HS52. Dvanásť pneumatík dostalo hodnotenie „uspokojivá“ a jedna známku „dostatočná“. Slabá alebo nedostatočná nebola nijaká pneumatika. Testy sa dajú použiť ako vodidlo pri výbere pneumatík, ale konečné rozhodnutie sa má podľa odborníkov riadiť podľa daných jazdných podmienok a osobných požiadaviek majiteľa vozidla.

Perspektívne trendy
Víťaz testu ADAC 2024 – pneumatika Continental Premium Contact 7

Text: Peter Stano, foto: Continental, Michelin