„Pán“ a „Pani“ základného šatníka

272

Keď sa pozrieme do nášho šatníka, je to tak trochu, ako by sme sa pozreli do svojho vnútra. Tie tričká, nohavice, saká a ďalšie oblečenie sme si vybrali, pretože sa nám páčia, cítime sa v nich komfortne a sú súčasťou našej osobnosti. Sú však aj kúsky, ktoré – ako sa hovorí – „must have“, pretože sú základom či už pre voľný čas, na pracovnú poradu alebo do divadla. Odborníkov, ktorí pomáhajú ženám aj mužom k tomu správnemu štýlu, sme sa pýtali na základné kúsky našich outfitov.

Nie vždy, keď kupujeme niečo na seba, hľadáme niečo výnimočné. Niekedy potrebujeme jednoducho len nejaký „basic“ kúsok. Marcela Jurigová, skúsená štýlmejkerka, hovorí, že základným atribútom takéhoto oblečenia je dobrá a ľahká kombinovateľnosť. „Zmenou doplnku ho vždy pekne dotvoríte a preformujete svoje vyžarovanie.“ Zároveň pripomína, že takýmto základným kúskom vôbec nemusí byť len biela blúzka, čierna koženka a rifle. „Nie každému je napríklad sympatický daný materiál. Preferujú iné, páči sa im iný strih, línie a podobne. Prípadne to nesedí k ich povolaniu, životnému štýlu.

Keď už Marcela spomenula bielu farbu ako akúsi základnú, pripomína, že i tá má viacero odtieňov a každému farebnému typu sa hodí iný. „Klienti často až žasnú, čo dokáže s tvárou urobiť aj taký detail, ako je správny odtieň bielej.“

basic satnik

V praxi je pre ňu dôležité tvoriť „basic“ šatník na základe farieb, strihov a preferencií klienta. Dať aj v tomto prípade do popredia jeho osobný štýl. „Má to mať hlavu a pätu, ľahko sa kombinovať. No zároveň to nemá byť žiadna uniforma. Každý sme jedinečný.“

Ak už by mala byť odborníčka na štýl konkrétna, ženám by poradila do „basic“ šatníka zaradiť minimálne tri až päť blúzok. Aj neutrálne aj farebnejšie. Chýbať nemajú nohavice, sukňa a sako v správnom strihu a vyhovujúce farebnému typu osobnosti. Pridať k tomu ešte neutrálny kabát a šaty, ktoré sa zmenou doplnkov stanú napríklad zo šiat na pracovnú prezentáciu dokonalým outfitom na kultúrny večer.

„Ja osobne vždy najskôr zmapujem životný štýl klientky a až následne navrhnem kúsky, ktoré by mala do šatníka zaradiť. Potom dolaďujeme ich farebnosť a strihy. Zaručené rady či tipy, čo by každá žena mala mať, neuznávam. Cielenejšie to funguje lepšie.“ Dá sa povedať, že ženský šatník je prepracovaný, komplikovaný „informačný systém“ a žena jeho prvky využíva na vysielanie jasných signálov.

basic satnik

A čo páni? Čo by nemalo chýbať v ich šatníkoch? Jakub Abrahám, odborník na etiketu a kouč pánskej módy jednoznačne spomína sako. „Tvorí medzistupeň medzi formálnou a ležérnou eleganciou. Zároveň za základný kúsok šatníka považujem čierny oblek. To je nutnosť pre každého muža a nie je žiaden, ktorý by ho aspoň raz nevyužil.“ Aby to tí muži mali, ako sa hovorí, jednoduchšie ešte aj v obliekaní.

Na druhej strane však Jakub potvrdzuje, že dokonca ani personál v butikoch často nedokáže pánom plnohodnotne a správne poradiť. „Vybrať dobre padnúci oblek je umenie a v určitých prípadoch je preto vhodné to riešiť priamo s odborníkom. Iba drahý oblek totiž nestačí. Je potrebné ho najmä vedieť nosiť.“

Text: Eva Vašková, foto: pexels.com