Tretí najľudnatejší štát

174
dobrovolnictvo

Zmáha vás pocit, že v zložitej dobe málo prospievate verejnému blahu? Pouvažujte o dobrovoľníctve. V symbolickej rovine prináša občianstvo v tretej najľudnatejšej krajine sveta po Indii a Číne.

Podľa OSN každý mesiac dobrovoľnícky priloží ruky alebo um k dielu 862,4 milióna ľudí, čo je takmer 15 % ľudstva. Je to aj pozoruhodne produktívny hypotetický štát. Johns Hopkins Comparative Nonprofit Sector Project konzervatívne odhadol ročný prínos dobrovoľníctva pre ekonomiku na 400 miliárd USD, a to len v intenciách 37 analyzovaných krajín.

Veľkorysé Tennessee

Definícia znie, že za dobrovoľníctvo sa považuje neplatená, uvedomelá a z vlastnej vôle vykonávaná prospešná činnosť pre iných ľudí, organizácie, lokálne komunity či spoločnosť celkovo.

Anglický výraz volunteer vychádza z latinského voluntarius (konajúci z vlastnej vôle) a v 16. storočí vznikol v armádnej oblasti. Americký štát Tennessee má od 19. storočia prezývku „The Volunteer State“, keď do mexickej vojny dodal vyše 30-tisíc dobrovoľníkov namiesto požadovaných 2 800.

dobrovolnictvo

Expertná činnosť pro bono

Bez ohľadu na podobu nezištnej zaangažovanosti je výnosom pre samotného dobrovoľníka zadosťučinenie z osožnosti, posilnenie sebahodnotenia i sebavedomia, nadobudnutie nových zručností, oblažujúca socializácia i zvýšenie študijného alebo kariérneho potenciálu.

Medzi šľachetné skutky patrí aj vysoko expertná činnosť vykonávaná pro bono napríklad v odvetví vzdelávania, právnych služieb, ale aj umenia (Červené nosy – Clowndoctors v nemocniciach). V takýchto prípadoch profesionáli altruisticky vykonávajú prácu zadarmo, eventuálne iba za refundáciu prevádzkových nákladov či nepatrnú časť štandardnej gáže.

dobrovolnictvo

Manažovaná a neformálna podoba

U nás sa podľa DATAcube Štatistického úradu SR v roku 2019, za ktorý sú k dispozícii najčerstvejšie údaje, zapojilo do dobrovoľníckych aktivít cez neziskové organizácie 181 769 ľudí, ktorí odpracovali 13 300 485 hodín – v prepočte vyše 6000 klasických TPP objemov.

Rámcovo to zodpovedá dátam, ktoré zverejnila OSN. V štúdii za rok 2018 totiž odhadla, že celosvetovo bola manažovaná dobrovoľnícka činnosť analógiou 109 miliónov plných úväzkov. Na Slovensku to pritom podľa tohto prehľadu bolo 156 739 plných úväzkov, z nich však až 149 102 neformálnych (označovaných aj ako priame) a len 7637 formálnych nazývaných aj manažované alebo organizované.

dobrovolnictvo

Iniciatívne čistenie ulice

Multižánrový festival Pohoda každoročne využíva služby zhruba 500 dobrovoľníkov. Asi 350 ich bude v akcii na letných majstrovstvách Európy do 18 rokov v atletike v Banskej Bystrici. Príkladom spomenutého nemanažovaného dobrovoľníctva je iniciatívne konanie aktivistu Matúša Čupku, ktorý v roku 2015 začal čistiť a skrášľovať „svoju“ Riazanskú ulicu v Bratislave.

Ďalšie členenie podľa typu dobrovoľníctva je na:

  • jednorazové alebo pravidelné;
  • individuálne alebo tímové;
  • exteriérové alebo interiérové;
  • intelektuálne alebo manuálne.

dobrovolnictvo

Slovensko nad priemerom EÚ

Eurobarometer referoval, že dobrovoľníctvu sa na Slovensku venuje 29 % populácie. Priemer EÚ je 24 %, pričom na extrémnych stranách spektra sú Holandsko (57 %) a Poľsko (9 %).

Podľa prieskumu Inštitútu pre verejné otázky už z roku 2003 najviac dobrovoľníkov u nás pôsobí v týchto sférach: náboženstvo a cirkevné aktivity (13 %), komunitný rozvoj (12 %) a šport a rekreácia, respektíve školstvo, vzdelávanie a veda (po 9 %).

Prehľad možností podľa regiónov SR ponúka web Dobrovolnictvo.com. Krajské centrá združuje Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií.

Text: Miki Kočan ml., Foto: Unsplash.com (4) a Bee Volunteer (1)